El projecte Toma Las Riendas tanca aquesta desena edició del projecte amb educadors i joves. Són deu les edicions celebrades, I les que queden! Més de 100 educadors/es i 200 joves els/les que han participat d’aquest projecte des del 2013 fins avui.
Durant el desenvolupament de la darrera trobada, a finals del darrer trimestre del 2022, els mini Equips van compartir els reptes que han aconseguit en clau de prevenció entre iguals. Joves compartint prevenció amb altres joves. Sessions a instituts, a plataformes socials, a cicles formatius.. testimonis, dinàmiques… arribant a més de 200 joves en total. Si bé són unes 30 persones les que participen en cada edició de “Toma las Riendas”, són moltes més les persones destinatàries que formen part del procés.
Durant aquesta darrera jornada hem comptat amb els testimonis de dos joves que realitzen voluntariat en diferents projectes de Càritas Madrid. Van oferir el que feien dins del voluntariat i com això els impacta en la seva pròpia vida com a joves. Aquestes experiències van ser compartides a l’Espai Enredadero de l’Ajuntament de Madrid.
A l’adolescència, les relacions interpersonals amb nois/es de la mateixa edat guanyen en qualitat i profunditat. La relació amb el grup d’iguals s’intensifica en identificar-los com les persones més properes en la comprensió del moment vital. Pels adolescents, el grup d’iguals té gran rellevància a l’hora de compartir i sentir-se identificats. D’aquesta manera, l’adolescent va construint la pròpia identitat. Així, aquest grup d’iguals adquireix un paper fonamental on els altres es converteixen en un referent a nivell cognitiu, emocional i conductual. En aquest sentit, la potencialitat del grup d’iguals pot facilitar el treball preventiu que es realitza per part dels adults. Aquest grup ofereix fortaleses per a la creació d’espais propis on l’adolescent se senti identificat i es desenvolupi de manera positiva.
El temps lliure i el temps de lleure són compartits principalment amb iguals. D’aquesta manera, a partir de la potencialitat del grup d’iguals, és rellevant promoure espais de lleure saludables propis. Es tracta d’espais on els/les adolescents i joves tenen l’oportunitat de relacionar-se, divertir-se, aprendre, créixer o formar la seva identitat des d’un punt de vista saludable. S’hi potencia la col·laboració, el suport mutu, l’autonomia, la creació d’iniciatives i la transformació social per tal que els adolescents siguin partícips de la seva pròpia vida.
En aquest primer trimestre del 2023, se celebrarà una jornada de presentació d’un Estudi de l’Impacte Social generat per aquest projecte i la presentació d’un Annex Metodològic com a ampliació del llibre “Construyendo Sueños”.
0 comentarios