Ucraïna, terra fecunda de salesianitat

4 marzo 2022

Salesians Comunicació

l

En aquest article, repassem en profunditat la història de la presència salesiana a Ucraïna, les cases que romanen obertes actualment i l'emergència humanitària que es desprèn del conflicte.

Ucraïna posseeix un gran nombre de presències salesianes repartides per tot el país des de principis de la dècada dels 90 del segle passat, especialment a l’oest, a prop de la frontera amb Polònia, Romania, Eslovàquia i Romania. Conviuen els salesians catòlics de ritu bizantí i els salesians catòlics de ritu llatí, formant una gran família, dins de la Congregació Salesiana i de la Família Salesiana.

Al territori ucraïnès hi ha al voltant de 50 salesians repartits en dues inspectories. D’una banda, la Inspectoria Sant Jacint de Polònia-Cracòvia (PLS) té presències salesianes a càrrec seu a les ciutats d’Odessa, Korostioshev, Peremysljany i Bibrka. El seu provincial és  don Marcin Kaznowski. I la Visitaduria “Maria Auxiliadora” d’Ucraïna (UKR), amb presències salesianes a Kíev, Leòpolis, Novosilka i Dnipró, i el Provincial de les quals és don Mychaylo Chaban des de mitjans de l’any 2020.

Presències salesianes

  • Kíev, amb la comunitat salesiana “Maria Auxiliadora”, des de l’octubre del 2018. També amb un centre juvenil, una capellania i amb la responsabilitat de la pastoral universitària.
  • Korostioshev (Korostysiv, en ucraïnès), entre Kiev i Yitomir. Els Salesians compten amb una comunitat, parròquia, oratori-centre juvenil i imparteixen catequesi.
  • Bibrka, població propera a Peremysljany i Leòpolis. Amb comunitat salesiana.
  • Yitomir (Zhytomir, en ucraïnès). Els Salesians de la comunitat “Maria Auxiliadora” tenen a càrrec seu el col·legi privat italo-ucraïnès “Vsesvit”. En aquesta ciutat, els Salesians tenen en projecte, després de la concessió d’un terreny de 8000 m2 per part de l’Ajuntament, la construcció d’un col·legi per educar uns 600 alumnes.
  • Leòpolis (Lviv, en ucraïnès), té diverses presències salesianes: San Giovanni Bosco, amb parròquia, oratori i imparteixen catequesi; Beato Filippo Rinaldi, amb casa d’acollida per a infants necessitats, centre de formació professional, centre juvenil o internat salesià; Sant Francesc de Sales, amb escola, oratori, centre juvenil i gimnàs estatal; La Seu de la Visitaduria “Maria Auxiliadora”, amb parròquia, oratori, centre juvenil, catequesi, Editorial “Don Bosco”, internat universitari o capellania; Als afores de la ciutat hi ha el Prenoviciat salesià de Vynnyky i la Casa Don Bosco, pavelló que va romandre a l’EXPO 2015 de Milà, i que ara és l’Oratori-Centre Juvenil.
    Novosilka, al sud de Leòpolis, amb parròquia i centre d’exercicis espirituals.
  • Odessa (Odessa, en ucraïnès), els Salesians són presents amb una comunitat salesiana i tenen a càrrec seu la parròquia “Sant Pere”, un oratori-centre juvenil, una escola bressol, una escola i imparteixen catequesi.
  • Korostiv, a l’oest del país, proper a la frontera amb Eslovàquia, amb l’única església a Ucraïna dedicada a Don Bosco.
  • Dnipró, ciutat propera a Donestk i la regió del Donbàs, es troba el salesià Oleh Ladnyuk, que, des del 2014, és el capellà militar de l’exèrcit d’Ucraïna després de l’esclat del conflicte en aquesta regió. El treball en aquesta ciutat se centra en un oratori i la pastoral universitària.

Filles de Maria Auxiliadora

Les Filles de Maria Auxiliadora van arribar a Ucraïna el 1992, un any després que el país recuperés la seva independència: van obrir el seu primer institut a Leòpolis, el segon a Odessa, i el 2021, van començar a treballar a Kíev, on van obrir una escola primària. Durant anys han donat suport a les nenes amb educació i mitjançant el sistema d’adopció a distància. A Leòpolis i Odessa allotgen principalment joves estudiants de famílies pobres.

Emergència Ucraïna

Més de 500.000 persones, fins ara, han abandonat casa seva pel conflicte armat. Més de 400.000 altres països i 100.000 persones més a ciutats del país buscant refugi i allunyar-se de les bombes.

Els missioners salesians estan treballant dia i nit per ajudar la població tant a Ucraïna com a les fronteres a les que estan arribant milers de persones cada dia. “Estem treballant per poder acompanyar i ajudar les famílies que deixen casa seva a tot el país fugint de les bombes”, comenta un salesià ucraïnès.

Misiones Salesianas ha posat en marxa la campanya “Emergència Ucraïna” per recaptar fons i poder ajudar la població amb aliments, medicines, aigua, mantes i altres queviures i estris necessaris.

Per col·laborar amb «Emergència Ucraïna»: https://misionessalesianas.org/donar-ahora/?amount=50&id=24381&description=Emergencia%20Ucrania%20&destination=Misiones+Salesianas+%28cod.+040%29

Història dels Salesians a Ucraïna

Abans del definitiu enfonsament de l’URSS el 1991, els Salesians van poder entrar a les exrepúbliques soviètiques, restaurar les antigues presències salesianes a Ucraïna i a Bielorússia i, fins i tot, obrir-ne de noves als països on els Salesians no havien estat abans: Rússia , Geòrgia, República Yakutia. Les presències salesianes més nombroses són a Ucraïna, a Bielorússia ia la mateixa Rússia.

Una menció particular mereix el país ucraïnès, on la presència salesiana –a l’actual territori de la nació– es remunta al 1904 (a Dashava, al sud de Leòpolis), que en aquella època era una obra salesiana polonesa. Com també eren poloneses les obres fundades en el període entre les dues guerres al territori occidental de l’actual Ucraïna, que formava llavors part integrant de Polònia. Tota aquesta activitat va quedar truncada amb el desplaçament dels límits, desplaçament iniciat el 1944 i conclòs definitivament el 1945: territoris orientals polonesos van passar a formar part d’Ucraïna, la qual, al seu torn, després del 1944, va ser annexada a l’URSS com una de les repúbliques soviètiques.

Per a la història de la presència salesiana a Ucraïna cal recordar com el 1930 la Sagrada Congregació dels Afers eclesiàstics extraordinaris va escriure una carta al Rector Major, Don Felipe Rinaldi, en què dirigia, en nom del Sant Pare, la invitació als Salesians per emprendre entre els ucraïnesos un treball de promoció d’escoles i instituts d’Arts i Oficis, per promoure la Instrucció i educació catòlica a les classes menys acabalades, i per recollir alguns joves cridats a l’estat religiós, formar-los a Itàlia conservant el propi ritu grec-catòlic, preparant així l’erecció d’una província religiosa de ritu oriental. Aquesta proposta es va repetir el 1931 a Don Ricaldone.

En aquell mateix any va ser enviat a Itàlia per a la pròpia formació un primer grup de joves ucraïnesos, al que van seguir altres en els anys successius. El 1951 el Visitador Apostòlic per als ucraïnesos d’Europa occidental confiava als Salesians ucraïnesos el seminari menor per als nois de la diàspora ucraïnesa.

El 1991 la proclamació de la independència i de la llibertat religiosa a Ucraïna va permetre als Salesians ucraïnesos, després de tants anys d’espera i d’esperança, tornar a la seva pàtria. Van començar amb una parròquia i un oratori a Leòpolis; el 1994 es va obrir la casa d’aspirant i prenoviciat a Obroshyno i el 2001 a Leópolis el primer Centre Juvenil Ecumènic Salesià, on l’any següent es va començar una Escola Professional reconeguda per l’estat ucraïnès.

Aquest desenvolupament ha portat al Rector Major i al seu Consell a prendre la decisió d’erigir la primera Delegació de ritu bizantí ucraïnès, a fi d’afavorir millor una implantació fecunda del carisma de Don Bosco en aquella terra. Al costat dels Salesians de ritu bizantí també hi ha Salesians de ritu llatí, que desenvolupen l’apostolat entre els catòlics, en gran part d’origen polonès, pertanyents al ritu llatí.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsFoto con historia
Foto con Historia: A Coruña y Don Bosco

Foto con Historia: A Coruña y Don Bosco

Una fotografía con la imagen de una panorámica desconocida e inusual sobre el acto de inauguración del monumento a Don Bosco en la ciudad de A Coruña; contiguo al colegio salesiano y orientado hacia el Paseo Marítimo. Monumento creado por el escultor gallego Xoán Piñeiro Nogueira, fue erigido en 1977 y rinde homenaje a la labor de Don Bosco en la educación y el desarrollo juvenil.