Un projecte d’ajuda psicològica per als joves de les presències salesianes a Síria

21 marzo 2023

Comunicació Bosco Global

l

José Luis Navarro, coordinador d'Animació Missionera de la Inspectoria Maria Auxiliadora, va visitar recentment Damasc, on va poder conèixer de primera mà la resposta salesiana.

La presència salesiana de Damasc (Síria) duu a terme, gràcies al suport econòmic de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX), una experiència terapèutica de tres dies a la casa d’espiritualitat de Maaret Sednaya, en què hi participen setmanalment diferents grups d’entre 20 i 25 joves afectats pel terratrèmol a Alep.

L´experiència consisteix a passar uns dies de convivència en una casa d´acollida amb diferents activitats lúdiques i esportives, units a moments de formació en grups i acompanyament psicològic i espiritual.

Durant els dies 16 i 17 de març, el salesià José Luis Navarro, coordinador d’Animació Missionera de SMX i membre de l’Equip Directiu de l’ONGD Bosco Global, va visitar la casa salesiana de Damasc, i especialment aquest projecte per conèixer de primera mà la resposta salesiana al territori.

L’experiència, aparentment senzilla, ofereix als joves alepins un “espai segur” després de tants dies de patiment. “Pensem que molts han viscut durant la seva infància la guerra a Síria, de la qual s’han complert recentment 12 anys, i després de la destrucció i mort que això ha suposat, va arribar de nou la desesperació en forma de terratrèmol. Com ser capaç d’assumir tot això a la vida de qualsevol persona, i especialment a la d’un jove?”, explica Navarro sobre allò compartit.

D’això tracta el projecte que la casa de Damasc ha posat en marxa: “d’ajudar aquests joves a assimilar i assumir a la vida aquesta situació de desastre, donar-los eines per digerir a nivell emocional  tot el viscut i poder generar de nou en els seus cors esperança d’un futur que esperem sigui millor”, conclou després de la visita.

 

L´organització d´aquesta experiència terapèutica està coordinada principalment per la cooperadora salesiana Mariam Gosen, psicòloga professional, i el director de l´obra salesiana de Damasc, Daniel Kario, que juntament amb vint voluntaris de la casa acullen aquests grups de joves arribats des de diferents presències salesianes del país.

“El matí del 17 de març van dedicar la feina a una caminada breu des de la casa d’acollida fins al Monestir de sant Elies, situat a la localitat de Maaret Sednaya; en el camí converses, cants, i sobretot acompanyament per part dels voluntaris damascens i de don Daniel. A la tornada, un dinar senzill preparat per mares voluntàries del grup de Mamma Margherita d’Alep i Damasc”, narrava Navarro. “A la tarda una mica de descans, ja que molts d’ells per l’estrès i l’ansietat feia dies que no podien dormir bé, i una tarda de formació, de reflexió, de poder treure a la llum tot el que portaven dins, per concloure el dia amb un moment formatiu per oferir claus a nivell psicològic per afrontar la vida des del que viuen”, finalitzava.

El suport de l’Ajuntament de Málaga a la població damnificada

A través d’un projecte impulsat per Bosco Global l’Ajuntament de Málaga ha concedit 30.000 € per al projecte: “Ajuda humanitària i rehabilitació per a la població damnificada pel terratrèmol a Alep, Damasc i Kafroun”.

Gràcies a aquest projecte, en els propers mesos es desenvoluparan diferents accions:

  • Serveis d’ajuda psicosocial oferts a les obres salesianes d’Alep, Damasc i Kafroun.
  • Allotjament gratuït a unes 550 persones entre el Centre Salesià d’Alep i al Centre Salesià de Damasc. Aproximadament, dos de cada tres beneficiaris són ancians/es, infants i dones.
  • Proporcionar aliments calents (3 cops al dia) i roba d’abric per a unes 1.500 persones entre els tres Centres Salesians.
  • Activitats socioeducatives per a infants i joves dels centres Salesians d’Alep, Damasc i Kafroun, amb l’objectiu d’“alliberament de traumes i alleugeriment interior de cadascun”.
  • Suport en tasques i reforç educatiu per a infants i joves de les tres zones afectades.
  • Bons per a aliments i altres articles de primera necessitat, per a les llars més vulnerables, de la població que s’atén a l’hora de tornar a casa.
  • Ajuda per a la rehabilitació d’habitatges, pels danys patits amb el terratrèmol, almenys de 100 llars vulnerables, per facilitar, com més aviat millor, la tornada a aquests habitatges.

La situació a Síria

El 15 de març passat es van complir dotze anys des de l’inici de la guerra a Síria. Un conflicte que ha provocat més de mig milió de morts, més de 2,1 milions de ferits i més de 13 milions de desplaçats. Actualment, els combats es limiten al nord del país, a la zona controlada pels rebels, però les conseqüències continuen sent dramàtiques i s’han agreujat encara més amb el terratrèmol.

Catherine Russell, Directora General d’Unicef, afirma que 3,7 milions de nens estan en perill a causa del terratrèmol. El nombre d’infants entre sis mesos i quatre anys que pateixen desnutrició aguda greu va augmentar un 48% entre el 2021 i el 2022.

Després del terratrèmol, es calcula que 1,5 milions de persones a Síria s’han quedat sense llar i 5,4 milions depenen de l’ajuda d’emergència per sobreviure.

Als anys més durs de la guerra, i ara després del terratrèmol, les obres salesianes a Síria continuen acollint els qui més ho necessiten.

Fins ara, la Inspectoria Salesiana SMX i Bosco Global han enviat a terreny un total de 52.000 €, però les necessitats continuen sent grans i per aquest motiu continua sent important la col·laboració.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Aprendiendo a vivirBlogs
Vivir dando gracias

Vivir dando gracias

A veces pensamos que nuestra vida cristiana es una forma de vida en la que cumplimos ciertos mandamientos, ritos y costumbres, y que al final nos llegará un premio. ¡Qué equivocados estamos! Vivir así la vida cristiana puede causarnos agobio, ya que por mucho que...