Una Comissió Salesiana Internacional aprofundeix en la Intel·ligència Artificial

10 septiembre 2024

ANS

l

La Comissió Salesiana Internacional per a la Intel·ligència Artificial traça un full de ruta per treballar junts i desenvolupar projectes estratègics.

Després de la sessió inaugural el maig passat, la Comissió Internacional Salesiana per a la Intel·ligència Artificial (ISCAI) va celebrar la segona reunió de manera digital el dijous 5 de setembre. La comissió està composta per catorze membres, dels quals dotze van ser-hi presents. La trobada va ser presidida per Gildasio Mendes, Conseller General per a la Comunicació Social.

En el discurs d’obertura, el Pare Mendes va destacar la importància de crear la ISCAI en el context dels ràpids avenços de la intel·ligència artificial (IA), considerant-ho un moment crucial dins de la revolució tecnològica actual. Reflexionant sobre el Congrés Internacional de Comunicació Social “Shaping Tomorrow”, celebrat l’agost passat, va afirmar que va ser un èxit “rotund” i va assenyalar que el llançament de la ISCAI es va ressaltar durant el seu discurs programàtic.

El Conseller General per a la Comunicació Social va expressar el seu orgull perquè els salesians són una de les primeres ordres religioses de l’Església Catòlica a reconèixer l’impacte creixent de la IA i a respondre de manera proactiva. Va subratllar a més: “Com a salesians, hem de fer una declaració sobre l’impacte de la IA a l’educació, l’ètica i la salesianitat”.

La comissió, que inclou tant salesians com laics, representa una diversitat de professionals, entre ells professors, experts en tecnologia, educadors i especialistes en mitjans. Durant la trobada, cada membre va compartir, segons la perspectiva, les oportunitats, els desafiaments i les propostes per al compromís amb la IA.

Diferents propostes

El professor Hemerson Pistori, des del Brasil, va demanar que es desmitifiqués la IA per als salesians, els educadors, els pares i els estudiants, i va suggerir la creació d’un “Premi salesià per a la IA a l’educació humana”.

El Pare John Paul Swaminathan, des de França, va parlar sobre el nou curs de producció cinematogràfica que integra la IA, mentre que Cristina del Águila, des d’Espanya, va explicar el treball del seu equip a desenvolupar la IA com a intel·ligència educativa (IE) per millorar l’experiència d’ensenyament i d’aprenentatge.

El Pare Felix Olamide, des de Nigèria, va anunciar el proper llibre titulat AI and the Future of Man, mentre que el professor Esteban Inga Ortega, des de l’Equador, va proposar recopilar els impactes positius de la IA a l’educació superior en un recurs útil per a investigadors i per a iniciatives de finançament a Amèrica Llatina.

El Pare Michal Vojtas, de la Universitat Pontifícia Salesiana de Roma, va presentar un “ChatGPT salesià personalitzat”, dissenyat per ajudar a conèixer l’educació, l’espiritualitat i la història salesiana.

El Pare Paul Dungca, des de les Filipines, va compartir com s’està utilitzant la IA als programes d’educació tècnica i superior per enfortir els esforços dels estudiants i donar suport als valors ètics. A més, el Pare Selvakumar, des de l’Índia, va parlar de la seva exploració d’ “Angel AI”, una eina de IA orientada a brindar guia espiritual.

El professor Paulo Soares, des de Brasil, va subratllar la importància d’integrar els valors salesians i cristians a les iniciatives d’IA dins dels entorns educatius. Finalment, el Pare Ernest Rosario, Coordinador de la ISCAI, va anunciar el projecte de llançar un “AIdea Lab”, que oferirà programes de certificació relacionats amb la IA en la producció de mitjans i oportunitats de formació per a les comunitats econòmicament desafavorides. A més, va proposar establir un fòrum per examinar els biaixos a les plataformes tradicionals d’IA.

En conclusió, Gildasio Mendes va elogiar el treball innovador dels membres de la comissió, afirmant: “Estic realment impressionat amb el que estan fent amb la IA”.

La trobada va finalitzar amb la proposta de redactar un esborrany de document titulat Artificial Intelligence in Salesian Settings (La IA als entorns salesians), que servirà com un full de ruta per al compromís de la comunitat salesiana amb les tecnologies d’IA.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…