Del 29 de juny al 5 de juliol un grup de 41 educadors, salesians i seglars, que treballen en els diversos ambients de la Pastoral Juvenil de la Inspectoria María Auxiliadora (SMX) van completar, en la terra de Don Bosco, la seva Formació en Espiritualitat Salesiana (FES) organitzada per la Delegació pel Carisma i la Missió Compartits.
Després de l’experiència viscuda a Godelleta durant el mes de gener, en la que els educadors van poder apropar-se a la vida de Don Bosco i als trets de l’espiritualitat salesiana d’una manera teòrica; el grup d’educadors ha recorregut els llocs salesians del Piemont per aprofundir en l’Espiritualitat Salesiana, el Sistema Preventiu i la Pedagogia Educativa viscuda pel sant dels joves en el seu oratori de Valdocco.
En paraules del Delegat pel Carisma i la Missió Compartits, José Luis Navarro, «el pelegrinatge als llocs salesians del Piemont suposa una experiència única per aprofundir en la vida i l’obra de Don Bosco. Recórrer la seva infantesa i adolescència, passejar pels carrers de Torí i imaginar al jove sacerdot que busca complir el somni que Déu té per a ell fins arribar a Valdocco és un autèntic privilegi».
El pelegrinatge començà en el lloc del naixement de Don Bosco, I Becchi, on els educadors van poder apropar-se als primers anys de vida pagesa del fundador salesià. Allí van redescobrir la vida senzilla de la família Bosco, la gran importància de Mamà Margarita com a educadora i la figura de don Calosso com un dels primers acompanyants del jove Joan.
El segon dia el grup es va desplaçar fins a Chieri per a visitar els llocs més significatius en la vida de Don Bosco durant els deu anys que durà la seva formació en la ciutat. Temps en el que Don Bosco va haver de compaginar treball i estudi, sobretot en els quatre primers anys de la seva estada a Chieri mentre estudiava en escoles públiques. Conclosa aquesta etapa, no sense dificultats, entrà en el seminari diocesà en el que establí grans amistats espirituals i on es preparà per a ser sacerdot. Els educadors comprengueren la importància del discerniment en la vida de don Bosco, i s’aproparen a un Don Bosco molt humà, amb dubtes en allò que Déu li estava demanant. Durant la tarda van poder conèixer també la figura de sant Domènec Savio al visitar Morialdo i Mondonio, expressió de la validesa del sistema educatiu de don Bosco com a camí de santedat per als joves.
El tercer dia el pelegrinatge va començar amb la visita del Torí salesià, des del lloc on va fer els seus primers exercicis espirituals abans de ser ordenat sacerdot, passant pel Convitto Eclesiàstic i l’Església de Sant Francesc d’Assis, lloc on es produeix la trobada amb Bartomeu de Garelli i el moment en el que tradicionalment reconeixem el naixement de l’oratori. De nou sorgeix amb força en aquesta etapa la importància de l’acompanyament, especialment de don Cafasso, on van descobrir a un Don Bosco que es va posar en mans del Senyor i del seu acompanyant per a descobrir què és lo que Déu volia d’ell. Encara sense tenir clara la vocació a la que Déu l’estava cridant, Don Bosco comença el seu treball en el Refugi, l’Obra de la Marquesa de Barolo, esperant la construcció de l’Hospitalet al que havia sigut destinat, mentre, d’acord amb la Marquesa, seguia atenent els nois que cada vegada el busquen amb més força. Durant alguns anys l’oratori es converteix en una obra incipient i itinerant que es desplaça per molts llocs. Els educadors van descobrir aquí les primeres i grans dificultats que l’obra de Don Bosco va haver de passar per a poder assentar l’Oratori. El dia acabà en el lloc on estava situada la casa Pinardi, inici del que avui és el Valdocco actual.
El quart i el cinquè dia d’aquesta experiència es va aprofundir en el naixement de l’obra de don Bosco a Valdocco, l’evolució de l’oratori, l’expansió de la congregació i la construcció de la Basílica de Maria Auxiliadora per a cloure la jornada apropant-nos als últims anys de la seva vida. Una experiència per a conèixer els passos del Don Bosco madur, ja amb una vocació clara de ple lliurament als joves, vivint plenament el ‘Da mihi animas, coetera tolle’ amb el naixement de la Congregació Salesiana, les Filles de Maria Auxiliadora i els Salesians Cooperadores. El grup pogué comprendre que l’obra de don Bosco va estar plena de dificultats, però que s’anà consolidant gràcies als molts col·laboradors que recolzaren de diferents maneres la seva obra.
L’última part de la formació consistí en dedicar un matí de recés per apropar-se de la mà de Don Bosco al seu ésser d’educadors. La Carta de Roma llegida a Valdocco, al costat de Don Bosco, va ser la protagonista de l’últim moment formatiu d’aquesta experiència que culminà amb la celebració de l’Eucaristia en l’Església de Sant Francesc de Sales.
«Viure aquesta experiència amb els laics amb els qui compartim la vida i la missió en la nostra inspectoria és un autèntic regal. Animo a totes les cases a promoure entre els seus educadors la participació en aquesta experiència tan rica que vol ser un moment formatiu intens que toca de ple la nostra vocació com a educadors amb estil salesià», finalitzava José Luis Navarro sobre aquests dies emmarcats en el ‘#VeranoSalesiano’.
Conclosa l’experiència formativa ja s’està preparant la següent edició pel proper any 2025 com un espai privilegiat de formació pels educadors de les cases salesianes de la Inspectoria Maria Auxiliadora.
0 comentarios