Vides connectades a través del programa europeu Erasmus+

12 octubre 2023

Salesians Comunicació

l

L'«Erasmus Day», que s'està celebrant en tota Europa entre el 9 i 14 d'octubre, és un aparador per a nombroses experiències d'internacionalització dins del marc del Programa Europeu Erasmus+.

Prop de 70 centres educatius de Salesians Espanya estan participant de projectes dins del Programa Europeu Erasmus+. La internacionalització no és una cosa nova en la major part dels col·legis: els intercanvis, la implementació de models bilingües d’ensenyament, etc… són accions que es realitzen des de fa diversos anys.

En l’actualitat, quan parlem d’internacionalització una de les primeres eines que ens ve al capdavant és el programa europeu Erasmus+ amb totes les possibles activitats que ofereix: mobilitats d’estudiants de curta i llarga durada, mobilitats de docents per a compartir i conèixer metodologies d’ensenyament («Job Shadowing), acolliment d’estudiants, participació en seminaris, projectes amb socis d’altres països.

La Unió Europea ha llançat l’«Erasmus day» perquè els centres educatius i els joves protagonistes mostrin la seva experiència Erasmus al món.

Prep4Pro, de Montsó a Palma del Río

En el marc del projecte Prep4Pro (Preparation for ErasmusPro), tot aprofitant la celebració del «Erasmus Day», centres de la Inspectoria Salesiana de Maria Auxiliadora han organitzat un tour virtual i han creat l’Erasmus Corner en el centre. Com a exemple les accions de Salesians Montsó i Salesians Palma del Río que mostren la tasca educativa des de les escoles salesianes.

En un món globalitzat

Són molts els centres que ja han començat amb les proves de selecció per a atorgar les beques de mobilitat Erasmus + amb les quals nois i noies de diferents etapes educatives podran passar estades curtes o llargues en altres països, amb altres famílies, en un entorn nou per descobrir.

Itàlia, França, Hongria, Polònia, Finlàndia, Àustria, Alemanya, Irlanda, República Txeca, Bèlgica, Islàndia, Romania, Eslovènia, Malta, Bulgària… i continuaríem llistant països que ja han visitat els alumnes i els docents dels centres salesians en aquest temps. És un intercanvi real que construeix un nou món globalitzat, que enriqueix la vida dels protagonistes d’aquestes experiències. Si són 70 els centres salesians immersos en aquestes experiències són centenars el nombre d’alumnes i docents que s’han beneficiat d’elles.

«La meva experiència és molt bona ja que gràcies a això vaig arribar a aprendre diverses qualitats com ara el buscar maneres d’entendre’s amb altres persones, relacionar-me amb persones que parlen diferent idioma al meu, conviure només amb persones que no coneixia i conèixer altres cultures i costum. A més d’entrar en un món laboral diferent a l’espanyol. Quelcom que em va ajudar a madurar».
Sergio Castrillo

Estudiant d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques que va viure el seu Erasmus+ a Polònia, Salesianos Padre Aramburu-Burgos

«El projecte Erasmus de formació del professorat és un programa enriquidor tant a nivell personal com professional. Les noves eines per a aplicar a l’aula i millorar l’ensenyament neixen de la formació i de les metodologies compartides entre docents dels diferents països. A més és important el valor de les aliances entre el professorat que poden concloure en la creació de nous projectes».
María Juan Navarro

Professora a Madrid participant en un curs internacional a Finlàndia , Salesianos Estrecho-Madrid

Una cosa corroborada pels responsables d’internacionalització dels centres. En el cas de Salesians Santísima Trinidad de Sevilla quant a l’experiència dels seus alumnes a Bulgària: «és fantàstic, ja que estan en un entorn de treball real adquirint experiència i destresa a nivell tècnic, implementant el seu nivell d’idioma com coneixent i adaptant-se a la cultura búlgara».

Com fan veure els joves i professorat participant, són oportunitats que aconsegueixen ampliar els seus coneixements i habilitats i els permet submergir-se en diferents cultures i entorns laborals. El programa Erasmus + s’ha convertit en un referent internacional quant a mobilitat educativa es refereix.

Amb un clar enteniment de la societat que els envolta i l’empremta salesiana en el seu ADN els centres de Salesians Espanya s’han bolcat és la participació en aquest espai d’internacionalització, com expliquen els responsables de l’àrea en Salesians Avilés: «És part de la missió salesiana incrementar les possibilitats d’inclusió socioeconòmica dels nostres joves també per la via de la millor oferta d’internacionalització de la seva experiència educativa en els nostres centres».

I completa Daniel Alonso, responsable d’internacionalització del Centre Don Bosco a Lleó, «aquest tipus d’activitats és molt important per a conèixer noves maneres de treballar i fer una comparació efectiva dels mètodes de treball en els diferents centres, en els centres de treball, etc… Des d’aquí no parem d’animar a tota la comunitat educativa al fet que participi de qualsevol d’aquestes experiències perquè sabem que no sortiran decebuts».

Projectes conjunts

De les mobilitats de professorat, de les accions conjuntes promogudes per les inspectories (un treball molt important està desenvolupant el Tech Don Bosco de Salesians Santiago el Major en aquest àmbit) han sorgit projectes conjunts que porten la col·laboració més enllà de la simple acció d’intercanvi.

Un exemple d’aquests projectes és el ja esmentat projecte Prep4Pro de Salesians Maria Auxiliadora. Altres exemples són els projectes Gamelearn i Growth Midset del centre Magale Salesians Urnieta. Són projectes, «segons Nerea Garín (professora en Salesians), que es centren en la millora del procés d’aprenentatge i en la promoció de la mentalitat de creixement, han demostrat ser crucials per a en l’educació actual. Hem tingut l’oportunitat d’explorar noves metodologies i eines innovadores que fan que l’ensenyament sigui més atractiva i efectiva per als alumnes, fomentant el seu desenvolupament integral».

Prep4Pro

Growth Midset

Acreditació Erasmus + i entitats de referència

Dels 70 centres de Salesians Espanya que participen en el programa Erasmus+ en la resolució de febrer de 2023, 6 tenen l’acreditació Erasmus en Educació Escolar i 21 estan acreditats amb la Carta Erasmus d’Educació Superior.

El treball que els centres realitzen amb suport dels organismes de les inspectories per a no perdre el tren de la internacionalització està donant els seus fruits i s’està treballant de manera coordinada i amb visió de futur.

Els pròxims 18 i 19 d’octubre tindrà lloc a Roma, l’anomenada “Trobada de projectistes europeus. Una trobada anual on responsables d’internacionalització de centres salesians de tota Europa posen en comú el seu treball i estableixen noves vies de col·laboració. En aquesta mateixa setmana es presentarà a la Ciutat Eterna DB Tech Don Bosco Europa.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…