Foto amb Història: Maria Auxiliadora de Girona

20 octubre 2023

Salesians Comunicació

l

Una fotografia amb una imatge magnífica de l'estàtua de Maria Auxiliadora que es venera a l'església de la desapareguda Escola Agrícola Salesiana de Sant Isidre a Girona. En aquest original fotogràfic, amb tipologia de targeta postal, veiem que la imatge ocupa pràcticament tota l'àrea del tir de la postal, i podem observar a la part davantera els crèdits de la imatge i el nom de l'autor de la fotografia.

Una fotografia amb una imatge magnífica de l’estàtua de Maria Auxiliadora que es venera a l’església de la desapareguda Escola Agrícola Salesiana de Sant Isidre a Girona. En aquest original fotogràfic, amb tipologia de targeta postal, veiem que la imatge ocupa pràcticament tota l’àrea del tir de la postal, i podem observar a la part davantera els crèdits de la imatge i el nom de l’autor de la fotografia.

Després d’un segle i quart, els salesians han deixat una empremta profunda a la ciutat de Girona i sobretot als seus joves, primer a Pont Major i actualment amb la tasca que fan a la parròquia de Santa Eugènia. Segons l’historiador i salesià Ramon Alberdi, la comunitat va arribar a Girona perquè hi havia l’empremta de Don Bosco, que va fer estada a la Casa Carles de la ciutat el 6 de maig del 1886, de camí a França.

Però no va ser fins el 1891 que Felipe Rinaldi, aleshores director dels Tallers de Sarrià (Barcelona), va enviar cap a Girona el sacerdot gallec Manuel Benito Hermida Pérez i el clergue Dionisio Vicente, encara estudiant. La seva primera destinació va ser el número 128 del carrer de Pedret. Des d’allà, van començar a treballar per poder habilitar la vella masia de la Manola per convertir-la en la casa salesiana de la ciutat.

El 14 de maig es va poder inaugurar la Manola un nou Oratori Festiu, on oferien activitats i jocs per als més petits. També varen posar en funcionament una petita escola gratuïta mentre iniciaven la construcció d’un edifici de nova planta. Així, la Granja Salesiana de Sant Isidre es va poder inaugurar al barri de Pont Major el 1893, i el pare Santiago Ghionea va ser l’encarregat de consolidar-la, rebent un nombre cada vegada més gran d’alumnes, alguns dels quals eren interns. Aquesta va ser la primera granja-escola que van tenir els salesians a Espanya, i tenia com a objectiu l’ensenyament de l’agricultura, per la qual cosa els fills de la pagesia gironina més desafavorida poguessin sortir ben instruïts.

Quan aquest espai va quedar petit, va sorgir la idea de construir el santuari de Maria Auxiliadora, que després de nombroses dificultats, es va convertir en realitat el 1901. El curs 1924-25 va entrar en funcionament un nou col·legi de primària al costat de la Granja-Escola, i el 1928 es va sumar també el seminari de formació per a joves salesians.

La Guerra Civil(1936-1939) va afectar greument tant el santuari-església com el col·legi, però a principis de gener de l’any següent es va beneir la nova imatge de la Verge, rèplica de la qual havia estat destruïda durant la Guerra. Els salesians van reprendre la seva activitat, encara que van acabar tancant l’internat i tampoc no es va reprendre l’activitat de la granja-escola. El 1943 es va crear l’Associació d’Antics Alumnes, que continua sent molt activa.

El 1972, el descens d’alumnes va permetre llogar una part de l’espai al Ministeri d’Educació, que també va dedicar-lo a l’ensenyament. El curs 1977-78 el seminari es va traslladar a Mataró, i poc després el bisbe Jaume Camprodon va encarregar als salesians la gestió de la parròquia de Santa Eugènia. Posteriorment, els Salesians van marxar el 1980. Actualment, aquesta antiga escola dels salesians de Girona és l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà.

Dades imatge:
Imatge de Maria Auxiliadora quae es venera al Santuari de les Escoles Salesians de Girona per Valentì Fargnoli Iannetta – -1936 – Girona City Council, Spain – CC BY-NC-ND.
Ajuntament_de_Girona_342726

Accés en línia: Auxiliadora de Girona

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…