Participació i protagonisme juvenil al fòrum estatal de la Confederació Don Bosco

13 noviembre 2023

Confederació de Centres Juvenils Don Bosco d'Espanya

l

Al voltant de 70 infants i adolescents es van reunir al IX Fòrum estatal de Participació infantil i juvenil, organitzat per la Confederació Don Bosco, al costat del Moviment Juvenil Salesià. Tots dos grups van gaudir de l'increïble entorn natural de la casa Salesiana de Mohernando, a Guadalajara, del 10 al 12 de novembre.

Durant el cap de setmana s’ha fet el IX Fòrum de Participació de la Confederació Don Bosco de Centres Juvenils. El propòsit de la trobada és recollir totes les propostes dels participants per obtenir una comprensió tan precisa com sigui possible de la realitat juvenil que experimentem. Es busca aprofundir en el paper destacat que tenen els centres salesians en col·laborar en xarxa amb entitats eclesials i civils. En concret, aquest 2023 la Confe Don Bosco ha desenvolupat dinàmiques i formacions centrades en la salut mental, amb l’objectiu de donar suport a infants i adolescents en la cura del benestar mental. És essencial reconèixer l’impacte dels desafiaments socials, tecnològics i emocionals en ells, així com la rellevància de la salut mental perquè les iniciatives sorgeixin de les necessitats.

En aquesta jornada de treball al voltant de la salut mental, es va destacar la importància d’adoptar models de participació social que prioritzin la salut física, mental i social com a aspectes fonamentals. Algunes integrants de l’equip d’atenció psicològica Magone, de la Federació de Plataformes Socials Pinardi, van ser les encarregades de dinamitzar aquesta jornada de reflexió i aprenentatge al voltant de la salut mental. Durant la tarda, l’equip de programes de la Confederació Don Bosco, va ser l’encarregat d’assentar i concloure el treballat durant la formació del matí.

La infància i adolescència són etapes crucials en el desenvolupament humà, ja que estableixen les bases per a la vida adulta. A través de la participació activa, es busca que els joves es converteixin en protagonistes en la construcció de la societat present i futura, seguint la premissa de Don Bosco: «De la sana educació de la joventut depèn la felicitat de les nacions».

El Moviment Juvenil Salesià d’Espanya també ha aprofitat el cap de setmana per compartir espais d’aprenentatge i convivència amb la Confe Don Bosco al seu VIII Fòrum. Durant la jornada, es va abordar el tema del Sínode dels joves, centrat en la reflexió sobre quin és el nostre somni i el somni que tenim per a l’Església. Es van plantejar preguntes com: Quin és el somni per a la societat en què vivim? Quins obstacles enfronten els nostres joves per assolir els seus somnis?

També es va gaudir de moments de convivència i de distensió. En acabar la jornada formativa de dissabte, tots dos grups van compartir una nit de jocs en família. Diumenge, participants i acompanyants de Salesians i Salesianes, van combregar junts, en una Celebració de la Paraula, que ens recordava el somni que Déu té pensat per a cadascun de nosaltres.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…