Les paraules importen

18 diciembre 2023

Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

El 18 de desembre és el Dia Internacional de les persones migrants i des del Projecte Déjame Que Te Cuente de les Plataformes Socials Salesianes es proposen treballar aquest, i cada dia de l'any, contra els discursos d'odi que pateixen les persones migrants.

Noves narratives contra el racisme

El 18 de desembre és el Dia Internacional de les persones migrants i des del Projecte Déjame Que Te Cuente de les Plataformes Socials Salesianes ens proposem treballar aquest i cada dia de l’any contra els discursos d’odi que pateixen les persones migrants.

Aquest any, la campanya del 18 de desembre està focalitzada en el llenguatge, com a mitjà de construcció de la realitat. De vegades, quan parlem, apareixen expressions ofensives i estereotipades que seguim utilitzant inconscientment. La base invisible de la piràmide de l’odi són els estereotips i prejudicis, que són presents a les frases, a les mirades i als gestos del racisme inconscient.

En el Dia de les Persones Migrants, volem convidar a treballar sobre el racisme inconscient i a reflexionar, revisar i desconstruir-nos per prendre consciència de la importància de les paraules i eliminar el racisme inconscient del nostre llenguatge.

Les entitats socials tenim molt a fer

Actualment a Espanya hi viuen uns sis milions de persones estrangeres, de diferents nacionalitats. Diferents orígens i també diferents motius a l’hora d’emprendre el procés migratori. En termes generals, els factors econòmics, demogràfics, socials, polítics i ambientals són els principals causants de la migració a nivell mundial.

Segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, al seu informe anual sobre la situació de les persones migrants i refugiades a Espanya, els discursos d’odi tenen més abast a les xarxes socials (69%) que els missatges de sensibilització que realitzem les entitats socials (31%). Una dada que sona descoratjadora i que ens ha de servir per continuar fent incidència social per fer front al racisme estructural en què estem submergides.

Una situació insostenible

Segons el darrer informe de SOS Racisme, a Espanya el 2022 hi va haver un augment del 41.49% de casos de delictes d’odi per motius racistes, passant de 523 a 740. Van augmentar de manera important els casos d’agressions i conflictes racistes, la limitació en l’accés a prestacions i serveis públics i privats, així com la discriminació laboral.

Noves narratives contra l’odi

A través de ‘Déjame que te cuente’, les Plataformes Socials Salesianes volem recuperar el concepte d’amor fratern i fer-lo servir en la generació d’una comunicació que trenqui barreres i murs, que uneixi a les persones, posant en valor la diversitat i la trobada amb altres cultures, fent de l’alegria una eina per sembrar més amor.

La campanya #laspalabrasimportan neix amb l’objectiu de sensibilitzar sobre l’impacte que generen els discursos d’odi a les persones migrants i/o racialitzades. També per reconèixer la importància del llenguatge i la necessitat de revisar-nos.

A les xarxes socials

Mitjançant una sèrie de vídeos reflexionem des de l’humor sobre el racisme inconscient, de les actituds que tenim interioritzades i de certs comportaments o comentaris que la societat ha normalitzat i que alimenten els discursos d’odi.

A les aules

Hem elaborat una serie de materials didàctics enfocats a utilitzar a l’aula per sensibilitzar sobre la importància del llenguatge. Per obrir la mirada i analitzar per què certes expressions que fem servir en el dia a dia són racistes.

En el nostre entorn

“Déjame que te cuente” busca tenir impacte en la societat i que aquestes noves narratives migratòries calin i poc a poc capgirin els discursos tradicionals.

Accedeix

Visita: www.dejamequetecuente.info i el nostre perfil d’Instagram per consultar tots els materials disponibles al voltant d’aquesta campanya.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…