Explica emocionada Marie Amekoudi, analfabeta fins a la seva participació al programa d’alfabetització funcional impulsat per la família salesiana a Togo amb el suport de Bosco Global.
Ayele, Affiwa, Cecile, Jacqui, Marie, i 126 dones més han après a llegir i escriure gràcies al projecte Vegbe Nousosron, alfabetització per a dones en situació de vulnerabilitat a Lomé, Togo, un projecte de dos anys que ara s’acaba.
Per conèixer les històries de superació de la Marie i moltes altres companyes seves, us animem a visualitzar el vídeo reportatge del projecte.
“Cal posar en gran valor l’esforç d’aquestes dones, ja que la majoria són adultes, amb càrregues familiars i que treballen al mercat com a comerciants. I a les tardes, després d’un llarg dia d’esforç, van a les classes d’alfabetització, cansades però plenes d’il·lusió i felices de tenir l’oportunitat que li van prendre de nenes, i per poder llegir i escriure, en la seva llengua (ewé ) i en francès”, explica Georgette Chimali, coordinadora d’aquest projecte a Bosco Global.
“El professorat alfabetitzador també es mereix un gran reconeixement, ja que ha dedicat la seva energia i temps a ensenyar, i s’han esforçat a renovar el mètode educatiu (gràcies a unes formacions específiques organitzades i guiades pel govern togolès) per a l’alfabetització de persones adultes, ja que la metodologia d’aprenentatge per a les persones adultes és completament diferent de la de nens i nenes, que és al que estaven acostumats”, afegeix Georgette.
Els Salesians i Salesianes a Lomé han posat tota la seva energia i els mitjans per poder portar aquesta oportunitat al màxim nombre de dones. El projecte ha comptat amb el finançament de l’AACID i el suport de les cases salesianes a Andalusia.
“Gràcies a aquest suport s’han pogut finançar materials, equips, salaris, desplaçaments, etc, i fer totes les activitats dissenyades en el projecte”, destaca la coordinadora de Bosco Global.
La importància de compartir allò après amb altres dones
Al llarg d’aquests mesos s’ha conformat un grup motor “femmes leaders” (dones lidereses) a cadascun dels barris on s’ha implantat el projecte: Gbényédzi, Ablogame i Akodessewa, de manera que ara són elles les que segueixen impulsant tant la alfabetització com les sensibilitzacions.
“Són grups de reflexió i sensibilització (sobre igualtat, educació positiva, desenvolupament de la dona a la societat, etc.). Però també s’organitzen i es recolzen entre elles, i han creat un sistema de microcrèdits que els ajuda a millorar el seu desenvolupament professional i a invertir en les pròpies iniciatives amb una economia cooperativa”, explica Georgette.
I conclou: “Ens confessen que estan molt emocionades, ara poden aportar millor qualitat de vida a les seves famílies, controlar millor la seva economia familiar, han après a estalviar, poden ajudar els seus fills en filles a les tasques escolars i a més estan molt motivades per a col·laborar i que altres dones de l’entorn també tinguin aquesta mateixa oportunitat. L’emoció és mútua, ha estat una feina molt enriquidora de la qual ens sentim molt satisfetes”.
0 comentarios