239 originals aspiren a la 30a edició del Premi EDEBÉ de Literatura Infantil i Juvenil

24 enero 2022

Edebé

l

El Premi, que es donarà conèixer el 27 de gener a Barcelona i té una dotació econòmica global de 55.000 €: 30.000 euros per a l'obra juvenil i 25.000 euros per a la infantil, arriba a la trentena edició amb un gran nombre de joves que han crescut i s’han format com a lectors.

Aquest mes de gener del 2022 es compleixen 30 anys des que el Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil va començar el seu camí, i fins avui, de la mà de la seva editora Reina Duarte.

 El Premi arriba a la seva trentena edició amb un gran nombre de joves que han crescut i s’han format com a lectors gràcies al Premi Edebé (Les llàgrimes de Shiva, Tretze anys de Blanca, Mentida, Els perfectes) i una destacada reputació literària nacional i internacional. De fet, s’ha convertit en referència obligada entre els autors per la qualitat i l’ampli reconeixement de les obres. Títols com L’illa de Bowen, de César Mallorquí, Paraules emmetzinades, de Maite Carranza i L’Efecte Frankenstein d’Elia Barceló han estat distingits amb el Premi Nacional que atorga el Ministeri de Cultura, o Molsa/ Musgo de David Cirici amb el Premi Strega, a Itàlia.

Encapçalen la nòmina d’autors Carlos Ruiz Zafón i Gabriel Janer Manila, seguits d’altres noms significatius al panorama de les lletres de tot l’estat com Care Santos, Beatriz Osés, Andreu Martín, Juan Madrid, Pablo Guitérrez, Agustín Fernández Paz, o Fina Casalderrey. Els premis tenen 143 edicions internacionals i han estat traduïdes a 22 llengües.

 Participen en aquesta edició 140 originals en la modalitat infantil i 99 en la modalitat juvenil, escrites en castellà (193), català (29), gallec (9) i euskera (8). Aquesta és potser una de les principals singularitats del Premi: que originals en les quatre llengües hi opten en igualtat d’oportunitats. Al llarg de les 29 edicions anteriors s’han guardonat 39 obres en castellà, 15 en català i 3 en gallec.

La procedència de les novel·les és molt diversa, amb representació de totes les comunitats autònomes. Les que han enviat un nombre més gran d’originals han estat Madrid (amb 92) i Catalunya (amb 51). El segueixen Andalusia (amb 32), el País Valencià (amb 12), Aragó (amb 10), Galícia (amb 9), el País Basc(amb 8) i Extremadura (amb 3). Aquest any també han arribat originals procedents de Llatinoamèrica: Argentina, Colòmbia, Cuba, Mèxic, Uruguai i Xile.

 Pel que fa a les temàtiques predominants, en la modalitat infantil, destaquen les novel·les realistes amb elements fantàstics i aventures. En la modalitat juvenil, sobresurten distòpies futuristes/ciència-ficció i realisme (novel·la denúncia).

El Premi Edebé es donarà conèixer el 27 de gener a Barcelona i té una dotació econòmica global de 55.000€: 30.000 euros per a l’obra juvenil i 25.000 euros per a la infantil.

Van ser guanyadors de l’edició 2021Juan Ramón Santos, amb El Club de les Quatre Emes,  i Pablo Gutiérrez, amb La síndrome de Bergerac.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…