Una educació centrada en les capacitats i competències de cada persona

25 marzo 2022

Marian Serrano / Carlos Martín

l

Per als col·legis salesians parlar d'atenció a la diversitat, d'aules inclusives, de diversitat de capacitats, d'adaptacions curriculars, d'atenció a la diferència… És habitual. Buscar el desenvolupament d'aquells nois i noies amb més dificultats forma part de l'ADN salesià, és als fonaments del Sistema Preventiu.

Les mesures d’atenció a la diversitat han anat evolucionant al llarg dels anys. A Espanya s’ha anat legislant segons l’avenç de la societat, segons els programes polítics i els recursos disponibles.

Els centres salesians s’han adaptat a les propostes legislatives, tenint en compte els recursos amb què compten, però sempre posant al centre l’alumnat, buscant la promoció educativa dels que tenen més dificultats i valorant-ne les diferents capacitats. És una cosa que forma part de l’ADN salesià, buscant com deia Don Bosco “conèixer l’ànima de cadascú”.

Evolució social i política

Des de la Llei General d’Educació el 1970 fins la recent aprovada LOMLOE s’han aplicat 8 lleis educatives a Espanya on la diversitat ha anat canviant de concepte i orientació. Des de la definició de “capacitats”, passant pel principi de no discriminació, proposant un model educatiu obert a la diversitat i a l’entorn social que atenia la compensació educativa per arribar a entendre que els alumnes compten amb diferents capacitats, que no discapacitats.

En les que s’han desenvolupat conceptes que han evolucionat des de la “discapacitat permanent” fins a les “necessitats educatives especials” o la “diferència de capacitats”, entre d’altres.

Actualment, es parla d‟inclusió, equitat i cohesió social i es valora la diversitat de l’alumnat com un principi bàsic.

Educar de manera diferent és possible

En els darrers mesos els equips directius dels centres salesians estan participant en les jornades organitzades per la coordinació nacional d’Esccoles Salesianes en col·laboració amb EDEBÉ en les quals, sota el títol “Educar de forma diferent, és possible”,  s’està presentant el marc legal de la nova llei LOMLOE recentment aprovada i que subratlla la idea d’individualitzar l’educació per tal d’assolir el màxim desenvolupament personal, intel·lectual, social i emocional de l’alumnat. Per això es proposa que es desenvolupin nous itineraris formatius, adaptats i adequats a les etapes educatives obligatòries i a les capacitats de tots i cadascun dels alumnes.

Els centres salesians estan preparats, compten amb plans d’atenció a la diversitat, amb propostes educatives adaptades a les diverses necessitats i treballen habitualment en la sensibilització per a tot l’alumnat. Amb l’objectiu d’entendre les diferències individuals i apreciar-ne les diferents capacitats.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»73062,73063,73064,73065,73095,73096″ _builder_version=»4.14.9″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]
[deg_elastic_gallery gallery_ids=»73069,73070,73071,73072,73079″ _builder_version=»4.14.9″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

Iguals en el dret a volar

Alguns exemples es poden veure diàriament a les aules salesianes. Cal destacar com a mostra aquest treball de sensibilització a les Jornades d’Atenció a la Diversitat presencials de Salesians Úbeda, que van tenir lloc el mes de febrer passat.

Amb el lema: “Les diferències ens enriqueixen i el respecte ens uneix”, estan enfocades cap a una educació cada vegada més inclusiva i solidària, centrada en les capacitats i competències dels alumnes.

Tot l’alumnat d’aquest centre andalús va tenir l’oportunitat de sentir per uns dies els reptes als quals s’han d’enfrontar diàriament persones amb diferents capacitats a les seves: diversitat funcional, persones amb trastorn de l’espectre autista i/o Asperger, amb Síndrome de Down (també anomenat trisomia del par 21), persones hipoacúsiques, amb deficiència auditiva o cegues

Els infants i joves d’aquest centre van aprendre que totes les persones són diferents en el seu vol, però iguals en el seu dret a volar. L’equip organitzador d’aquestes jornades compartien la satisfacció amb el resultat obtingut.

D’altra banda Salesians Carabanchel realitzava, en la primera setmana de març, una activitat similar, aquesta vegada adreçada a estudiants de Grau Superior d’Educació Infantil del seu centre.

Dues mares amb fills amb discapacitat i una mare amb una filla amb necessitats educatives especials els van mostrar la seva experiència i la importància d’empatitzar amb les famílies quan exerceixin la seva professió futura. Eva, Lucía i Cristina van oferir el seu testimoni de lluita en aquest camí de llums i ombres a l’escolarització, necessitat de recursos i les experiències viscudes amb els seus fills: Diego, Aitana i Juan.

«Ha estat una experiència molt enriquidora per a l’alumnat del cicle poder escoltar la vostra experiència. Ajudeu els nostres alumnes a conèixer de primera mà el que viuran molt aviat en el seu futur professional», afirmaven des del Centre.

María del Mar Gómez, directora pedagògica d’infantil i primària de Salesians Carabanchel completava la proposta per a aquests joves futurs professionals de l’ensenyament.

Opció preferencial

Actualment més de 5.000 alumnes a tots els centres de Salesians Espanya compten amb una atenció educativa especialitzada segons les seves necessitats, segons les seves capacitats.

Tots els centres disposen dels seus plans d’atenció a la diversitat, segons la legislació vigent i les instruccions que ofereixen les diferents comunitats autònomes dins dels concerts. Sempre es treballa en buscar noves i diverses solucions creatives per donar resposta acompanyant cada alumne i les seves famílies.

L’educació centrada en les capacitats i les competències de cada noi i cada noia és una opció preferencial salesiana.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…