Jornades formatives i bones pràctiques en matèria de protecció internacional

29 septiembre 2022

Plataformes Socials Salesianes

l

Les plataformes socials salesianes continuen la seva formació en la gestió de places i acolliment de persones sol·licitants de protecció internacional, i l'acompanyament en clau de projecte de vida.

Durant el dilluns 26 i dimarts 27 de setembre, La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes (CEPSS) va desenvolupar les jornades de formació sobre la gestió de places i acolliment de persones sol·licitants de protecció internacional, i el seu acompanyament en clau de projecte de vida.

Les entitats membre de La Coordinadora, es van reunir de nou de forma presencial a Madrid, per abordar i compartir bones pràctiques en matèria d’asil i protecció internacional. Una línia d’actuació molt activa, des de fa més de 10 anys, a les plataformes socials salesianes, amb l’únic objectiu de proporcionar asil a persones que, perseguides per motius de raça, religió, nacionalitat, o conflictes sociopolítics, han d’abandonar el país per salvaguardar les seves vides.

L’equip de tècniques del programa de protecció internacional de CEPSS, ha dinamitzat la trobada, comptant amb l’experiència i el testimoni de diversos professionals de les entitats membres.

Protocols i processos transversals al programa de protecció internacional

Durant el matí de dilluns, vam comptar amb petites píndoles que educadors/es i professionals de la intervenció social van poder compartir amb la resta d’assistents.

Des de la Fundació Don Bosco, Mª José Escalona, ens va explicar com és la seva tasca en el procés i el protocol d’intervenció psicològica en l’ajust psicosocial. Comptem també amb Ana Belmonte, advocada i assistent jurídica de la mateixa entitat, que ens va poder explicar breument la importància de la intervenció i acompanyament jurídic en els processos vitals de cada persona, del programa de protecció internacional.

David Barqueros, de FISAT, fou l’encarregat de relatar la seva experiència amb el programa d’inserció laboral de les persones sol·licitants del programa. Finalment, Ana San Celedonio, de Fundació Pinardi, ens va poder explicar la seva experiència en asil polític, concretament en el cas de persones sirianes refugiades.

Casos pràctics i aplicatius en casos concrets de protecció internacional

Finalment, durant la tarda, es va plantejar un cas pràctic a treballar per grups reduïts, on es va poder treballar l’itinerari a seguir juntament amb els recursos de què disposem.

Dimarts, treballem amb les entitats d’incorporació més recent al sistema de protecció internacional. La jornada es va desenvolupar al voltant de l’ús de l’eina d’ocupació I3L, impartida per Esther Briones de la Fundació Pinardi, i la gestió d’ajuts del propi programa de protecció.

Seguidament, ens centrem en l’eina Síria, abordant de manera pràctica l’ús d’aquest aplicatiu, quan es requereixen certes gestions en el cas concret del país sirià.

A més a més, des de l’equip de La Coordinadora, es van poder resoldre dubtes i unificar criteris clau per facilitar la justificació de memòries.

En definitiva, va ser un espai destinat a continuar creant vincles i processos homogenis entre els equips de protecció internacional de les diferents entitats membres de les plataformes socials salesianes.

Pots visualitzar els continguts clau d’aquesta jornada formativa al nostre canal de Youtube

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…