Un Seminari Vocacional per formar en l’acompanyament dels joves

6 octubre 2022

Salesians Comunicació

l

Més de 150 persones d'Itàlia, Portugal, Orient Mitjà i Espanya van reflexionar sobre la importància de la cultura vocacional a la pastoral juvenil salesiana al Seminari d'Animació Vocacional de la Regió Mediterrània a Torí-Valdocco.

Del 3 al 5 d’octubre de 2022, més de 100 representants de Salesians, Filles de Maria Auxiliadora i alguns col·laboradors laics a la missió salesiana de les Inspectories de la Regió Mediterrània es van reunir a Torí-Valdocco per a un seminari de reflexió sobre el tema d’acompanyament personal de joves de 18 a 30 anys, convocat per Juan Carlos Pérez Godoy, Regional per a la zona Mediterrània. El títol de la trobada va ser: “Si alguna cosa he fet bé, li dec a don Cafasso. Acompanyar els joves en les seves opcions de vida”.

Inspirant-se en la rica tradició salesiana, a partir precisament de l’experiència de Don Bosco amb Don Cafasso, els participants van ser guiats en la lectura del temps present, per identificar camins viables i oportunitats destinades a ajudar els joves a convertir-se en adults.

No es tracta d’un esdeveniment aïllat en el temps, sinó que aquest seminari dóna continuïtat al camí emprès al Sínode de la Joventut de 2018 i arriba a la conclusió del projecte d’animació vocacional que va culminar amb la publicació del document Cosas Buenas – Cap a un projecte d´Animació Vocacional. El viatge personal. Per una artesania d’acompanyament salesià”. En aquesta ocasió, els Salesians de la Regió Mediterrània han volgut centrar la seva atenció en els joves (de 18 a 30 anys) cridats a fer-se adults responent a la pròpia vocació.

“Abordem la vida adulta a partir de l’art del discerniment com a mètode i actitud d’escolta profunda del desig, de la pròpia vida i de la Paraula de Déu, passant pel passatge pasqual de la sortida d’un mateix. Ens guia en això la tradició viva del nostre carisma i la saviesa dels qui avui acompanyen els joves en el seu creixement”, van explicar els organitzadors del seminari.

Treball al Seminari

El programa d’activitats va incloure tres informes centrals, un cada dia, i tres reflexions sobre algunes figures significatives de l’espiritualitat salesiana: els venerables don Vicente Cimatti, don José Quadrio i el jove beat màrtir Bartolomé Blanco Márquez.

A la tarda del primer dia, 3 d’octubre, Gustavo Cavagnari (sdb), professor de Teologia Pastoral a la Universitat Pontifícia Salesiana (UPS) de Roma, va abordar el tema: “Els trets d’una identitat adulta en clau vocacional”.

Dimarts 4 d’octubre va ser el torn de Gaetano Piccolo (sj), professor de la Pontifícia Universitat Gregoriana, que va il·lustrar els presents “La dinàmica de l’elecció en fer-se adult”. La missa d’aquest dia, celebrava a la Basílica de Maria Auxiliadora a Valdocco, va estar presidida per Miguel Ángel García Morcuende, Conseller de la Pastoral Juvenil de la Congregació Salesiana.

Al matí del darrer dia de seminari, després de la Missa presidida al Santuari de la Consolata pel Rector Major, José Miguel Núñez, Director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil (CNSPJ) d’Espanya, va oferir una ponència sobre “Una lectura carismàtica actualitzada”.

L’esdeveniment, que va comptar amb els responsables de Pastoral Juvenil i d’Animació Vocacional de les dues inspectories salesianes a Espanya (Xabier Camino i José Carlos Sobejano, de Salesians Santiago el Mayor; Jordi Lleixá i José Luis Navarro, de Salesians Maria Auxiliadora), juntament amb els seus equips, va incloure també moments de trobada per al debat a nivell inspectorial, reunions per grups entre inspectories i moments d’espiritualitat compartida.

La visión de los participantes

De la inspectoria SMX hi han participat nou salesians i laics involucrats en la tasca d’animació vocacional inspectorial. L’objectiu principal d’aquesta trobada era flexionar sobre l’acompanyament als joves en les opcions de vida entenent l’acompanyament espiritual com un servei del discerniment vocacional sobretot orientat a l’edat adulta.

La primera de les ponències, dilluns a la tarda, va anar a càrrec de donGustavo Cavangari, SDB, que va versar sobre: ​​“Els trets d’una identitat adulta en clau vocacional” en què el ponent va posar-se al centre de la reflexió la qüestió del “per què” de la Pastoral Juvenil, una qüestió que ens pot ajudar a donar el veritable motiu  i la definició de la intencionalitat de qualsevol acció pastoral.

Dimarts al matí va començar el seminari amb la ponència de don Gaetano Piccolo, SJ, que va aprofundir sobre “La dinàmica de l’elecció per convertir-se en adult”. Per al ponent triar no és una opció a la vida, és una cosa inqüestionable. Precisament per això, el discerniment és l’estil essencial de l’ésser humà fins i tot abans que el del cristià. De fet, fa referència a algunes característiques que et permeten viure la vida en plenitud: consciència, llibertat i responsabilitat. En un segon moment aprofundim de la mà de don Fabiano Gheller, SDB, de l’experiència de Don Bosco sota la tutela de don Cafasso. Recordem com Don Bosco es va deixar guiar i com en el seu procés de presa de decisions de la vida, quines van ser les seves actituds i quines van ser les característiques que va tenir el seu guia, don Cafasso.

Dimarts a la tarda els assistents al seminari van poder visitar veloçment el Museu Casa don Bosco. Conclosa la visita van poder assistir a una comunicació breu sobre tres perfils salesians des del punt de visa de l’acompanyament espiritual: Bartolomé Blanco, Don Cimatti i José Quadrio. La tarda va acabar amb la presentació de dues experiències pràctica de diferents iniciatives que es desenvolupen a diferents inspectories salesianes en relació amb l’acompanyament. La primera l’Escola d’acompanyament espiritual d’Itàlia presentat per don Francesco de Ruvo i la segona el programa de formació per a l’acompanyament de joves d’Espanya presentat per don Jordi Lleixà.

L’últim matí comencem el dia celebrant l’Eucaristia a l’Església de la Consolata. Presidida per don Ángel Fernández Artime , Rector Major, celebrem la memòria de sant Josep Cafasso. L’última de les ponències va anar a càrrec de don José Miguel Núñez titulada Itinerarium Cordis. Relectura salesiana de l’acompanyament vocacional. El ponent va considerar que l’acompanyament vocacional no era més que un itinerari del cor que es troba amb Jesucrist ressuscitat i hi descobreix la raó de la seva existència. La resposta només pot ser l’adhesió a Déu en el seguiment del Fill, fins a donar la vida per amor.

Va concloure el seminari amb una trobada per inspectories per poder recollir allò viscut i allò après durant aquests dies i veure com poder fer arribar a les cases tot el que de bo ha portat aquest seminari vocacional. Una experiència que uneix la regió mediterrània a la nostra tasca pastoral.

José Luis Navarro, sdb
Coordinador Inspectorial d’Animació Vocacional

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…