Un cap de setmana de celebracions per declarar Artémides Zatti com a nou sant de l’Església

7 octubre 2022

ANS

l

El dissabte 8 i el diumenge 9 podran seguir-se els esdeveniments presidits pel Papa i el Rector Major des de Facebook i Youtube.

El papa Francesc presidirà a les 10.15 hores d’aquest diumenge 9 d’octubre, a l’atri de la Basílica Vaticana, la celebració eucarística en què seran canonitzats el beat Artémides Zatti, salesià coadjutor de la Congregació Salesiana, i Giovanni Battista Scalabrini, bisbe de Piacenza i fundador de la Congregació dels Missioners de Sant Carlo i de la Congregació de les Germanes Missioneres de Sant Carlo Borromeu.

La canonització del salesià Artémides Zatti (primer salesià no màrtir proclamat sant) és motiu de profunda alegria i agraïment per a tota la Congregació i la Família Salesiana, així com per a l’Església a Argentina, terra on el futur sant va emigrar a l’edat de 17 anys.

Aquestes dues figures de santedat s’uneixen en una mateixa celebració i seran canonitzats pel papa Francesc. El fundador dels Escalabrinians va dedicar la seva missió als que van haver de deixar la seva pàtria a la recerca de feina. El salesià Zatti, també migrant, va dedicar la seva vida a l’assistència als malalts, en qui va trobar una manera de servir Jesús.

Actes programats

Amb motiu de la canonització d’Artémides Zatti, la Congregació Salesiana ha programat altres esdeveniments importants els dies previs i posteriors a l’acte central de canonització.

El dissabte 8 d’octubre al matí, a les 10 hores, a l’Aula Pau VI del Vaticà, el Rector Major dels Salesians de Don Bosco, don Ángel Fernández Artime, presidirà una Missa solemne; tot seguit, s’oferiran alguns testimonis sobre la figura del futur sant. Després, a les 12 hores, hi haurà una audiència especial amb el papa Francesc per a tots els salesians i membres de la família salesiana que s’han reunit per a la canonització de Zatti. Expressament, el Rector Major va convidar els salesians coadjutors de tot el món a participar presencialment a Roma en aquests actes. Seran prop de 500 els que acudeixin a la crida de don Ángel Fernández Artime per a aquest esdeveniment històric per a la Congregació Salesiana. D’ells, són 60 els salesians coadjutors que assisteixen de les dues inspectories d’Espanya, juntament amb els dos inspectors, Fernando García (SSM) i Ángel Asurmendi (SMX), i altres salesians.

A la tarda, els nombrosos pelegrins presents a Roma podran fer un pelegrinatge guiat als llocs de Don Bosco a Roma, amb itineraris per grups lingüístics.

L’acte central de la canonització, com ja hem informat, aquest diumenge 9 d’octubre a les 10.15 hores al Vaticà.

Passada la canonització, el dilluns 10 d’octubre, a les 11 hores, a l’Església Nacional Argentina a Roma, el Cardenal argentí, Monsenyor Leonardo Sandri, Prefecte del Dicasteri per a les Esglésies Orientals, presidirà una Missa d’acció de gràcies per la canonització de Zatti per als fidels argentins reunits a Roma.

L’11 d’octubre, a la Basílica de Maria Auxiliadora de Torí-Valdocco (on van néixer l’Oratori de Don Bosco i la Congregació Salesiana) el Rector Major presidirà una Eucaristia d’acció de gràcies pel do de la santedat d’Artémides Zatti, juntament amb els salesians coadjutors de tot el món que van acudir per a aquesta celebració. Aquesta Eucaristia s’emmarca dins del pelegrinatge organitzat del 10 al 14 d’octubre als llocs salesians del Colle Don Bosco i de Torí-Valdocco per a aquests salesians coadjutors.

 

Per no perdre’s res

 

Tant aquest dissabte com diumenge, es podrà seguir algun dels actes més importants de la canonització d’Artémides Zatti a través dels perfils oficials del Vaticà a Youtube i del perfil en castellà de l’Agència de Notícies Salesianes (ANS). A continuació publiquem els enllaços dels actes:

 

Missa presidida pel Rector Major i testimonis de Zatti aquest dissabte a les 10 hores i posterior audiència amb el papa Francesc (12 h.):

Vatican Media: https://www.youtube.com/watch?v=bGHy8RXgqXc

ANS: https://www.youtube.com/watch?v=x3yKQJxaZo8

 

Missa de canonització d’Artémides Zatti pel papa Francesc aquest diumenge 9 d’octubre a les 10.15 hores:

Vatican Media: https://www.youtube.com/watch?v=KzRtx4NDD-I

ANS: https://www.youtube.com/watch?v=bC535o6F6WU

 

Aquests actes també seran emesos a la pàgina de Facebook d’ANS: https://www.facebook.com/agenziaans/

 

Biografia de Zatti

Artémides va néixer el 12 d’octubre de 1880 a Boretto (Itàlia) i va morir el 15 de març de 1951 a Viedma (Argentina). El perfil biogràfic i la història de santedat de Zatti són variats i molt rics: natural de Boretto, a la província de Reggio Emilia, va emigrar al costat de la seva família. Va treballar al camp i com a paleta, abans de dedicar-se en cos i ànima a la missió a què es va comprometre durant tota la seva vida: atendre els malalts a l’hospital missioner que els Salesians animaven a Viedma, a la Patagònia argentina.

En aquest hospital, Zatti va treballar durant uns 50 anys (1902-1951) com a infermer, farmacèutic i administrador, sense perdre mai el contacte amb la seva primera vocació, la de salesià coadjutor, consagrat amb els tres vots: pobresa, castedat i obediència.

Estimat per tots els malalts i pels mateixos treballadors de la salut, que li van anar deixant cada vegada més llibertat d’acció, «l’infermer sant», el «parent de tots els pobres», com ja se’n deia en vida, veia i servia en els malalts al mateix Jesús.

 

Va morir el 15 de març del 1951 a causa d’un tumor que ell mateix es va diagnosticar i que va acceptar plenament.

Va ser declarat Venerable el 7 de juliol de 1997 i beatificat per Sant Joan Pau II a la Plaça de Sant Pere el 14 d’abril de 2002.

 

El miracle necessari

La inexplicable curació que aplana el camí per a la canonització d’Artémides Zatti va tenir lloc a les Filipines l’agost del 2016, en un home que va patir un vessament isquèmic (acompanyat d’altres complicacions). El germà d’aquest, també salesià coadjutor, va iniciar una oració en cadena invocant la curació del familiar per intercessió del Beat Artémides Zatti.

El Sant Pare Francesc també té gran devoció per Artémides Zatti, doncs gràcies a la seva intercessió, quan va ser Provincial dels jesuïtes a Argentina, va obtenir nombroses vocacions de germans laics per a la Companyia de Jesús. Ell mateix ho va escriure el 1986 en una carta a un salesià argentí, missiva que don Juan Edmundo Vecchi, 7è Successor de Don Bosco al capdavant de la Congregació Salesiana, va incloure a la carta publicada amb vista a la beatificació d’Artémides Zatti.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…