Un procés participatiu dels joves i per als joves al Congrés Internacional de les Obres i Serveis Socials Salesians

13 octubre 2022

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

Molt més que un congrés. Una experiència que s'ha convertit en un altaveu per visibilitzar i fer atenció a les necessitats de les persones joves de les obres i serveis socials salesians.

El Congrés de les Obres Socials de la Congregació Salesiana és producte de la voluntat dels Salesians de Don Bosco per garantir i reforçar el sector de les Obres Socials com un sector de la Pastoral Juvenil a nivell formal.

Las Plataformes Socials Salesianes han participat en aquest esdeveniment, a Torí, juntament amb 19 joves de 4 continents, amb els quals s’ha realitzat un procés de 8 mesos previ a la celebració del Congrés. Es va crear un espai de trobada on poder comunicar-se i compartir tot el material que s’ha anat generant. Un espai per compartir en llibertat on el respecte i les ganes de construir junts i juntes han marcat la convivència.

En els mesos previs al Congrés, s’ha anat treballant en línia, sobre les necessitats que els mateixos joves han vist en l’àmbit de les Obres Socials, imaginant i projectant una possible comunitat més justa, igualitària i diversa.

Les conclusions del procés participatiu previ al Congrés

El Congrés va concloure amb l’exposició d’aquest Manifest elaborat pels joves que, després d’un treball de síntesi conjunt, han aconseguit plasmar un decàleg amb les propostes de forma concreta.

A més, algunes de les propostes destacades extretes d’aquest grup de participació han estat:

  • Renovació de la formació professional.
  • Protecció davant de qualsevol tipus de violència.
  • Educació accessible, tècnica i professional.
  • Més programes d’acompanyament personal.
  • Crear beques per ajudar joves a anar a escola.
  • Projectes contra la violència.
  • Programes per protegir el nostre planeta.
  • Associacions per a exalumnes.
  • Desenvolupar oportunitats de treball als oratoris salesians.

Aquestes aportacions, entre moltes altres, s’han pogut comentar i argumentar en un espai moderat pel Rector Major de la congregació, Don Ángel Fernández Artime, en què els joves van poder donar testimoni del seu creixement personal, de la necessitat de les plataformes per a l’assistència de joves en situació de risc i de la possibilitat de la cooperació internacional per pal·liar les desigualtats i les situacions responsables de la seva vulnerabilitat.

Gema Rodríguez, responsable de programes de La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, ens relata la seva experiència:

Poder acompanyar, juntament amb altres companys aquest grup de joves, ha estat un veritable regal. S’ha pogut evidenciar i legitimar qui són les persones veritablement protagonistes i aquelles que hem de prioritzar en l’escolta de necessitats, i de propostes per respondre a les diferents realitats dels seus territoris.

Hem pogut formar part d’un desenvolupament on els processos personals de superació han estat abordats des de la dignitat i respecte absolut a les seves vides; hem estat testimonis d’un compromís i una actitud de lliurament cap a les persones que els envolten. Tot un exemple del paper que hem de donar als i les joves en els processos de presa de decisions a les obres i projectes socials.

A més, Mery Bielo, participant i tècnica de projectes de la CEPSS, ens explica quin ha estat el paper de La Coordinadora de Plataformes Socials Salesianes, i com ha estat el procés de treball amb aquest grup de joves.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…