Innovar per incloure, seminari d’Escoles Salesianes

4 noviembre 2022

Escoles Salesianes

l

30 persones de les tres inspectories de Salesians i Salesianes d'Espanya es reuneixen a El Plantío per reflexionar sobre la inclusió educativa als nostres centres a la llum de les propostes de la LOMLOE en un Seminari d'Innovació-Orientació dinamitzat per Gerardo Echeita i el grup de treball establert ad hoc d'Escoles Salesianes.

30 persones de les tres inspectories de Salesians i Salesianes d’Espanya, entre orientadors, directius i responsables d’innovació i dels equips d’escoles inspectorials, es van reunir a El Plantío (Madrid) per reflexionar sobre la inclusió educativa als nostres centres a la llum de les propostes de la LOMLOE en un Seminari d’Innovació-Orientació dinamitzat per Gerardo Echeita, reconegut expert en educació inclusiva i professor de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid i el grup de treball establert per a l’ocasió d’Escoles Salesianes.

La motivació fonamental d’aquests dos dies de treball intens brolla de la necessitat de fer que les nostres escoles siguin més inclusives i d’acord amb el compromís internacional (ODS4; UNESCO; 2020), nacional (LOMLOE) i de la pròpia Proposta educativa de les Escoles Salesianes apropa que l’educació escolar ha de contribuir al desenvolupament de societats més equitatives i justes.

Els objectius de les jornades van ser reflexionar sobre les raons per iniciar un complex procés de transformació escolar, analitzar i debatre sobre el que se sap sobre educació inclusiva (EI) amb vista a construir i compartir un marc de referència sòlid assentat a la literatura internacional sobre el tema, entendre les condicions escolars que propicien l’inici i la sostenibilitat de processos de millora escolar amb un horitzó inclusiu, conèixer i valorar la utilitat d’algunes “guies per a l’EI” (tant l’abast com les limitacions i condicions d’ús) , dissenyades per facilitar aquest procés, reflexionar sobre el nou paper i funcions que per a aquest procés poden tenir, en particular, els que s’exerceixen als centres com a orientadors i orientadores, o analitzar sobre les principals barreres que hauran d’afrontar-se en aquestes dinàmiques de transformació , així com sobre la cultura, polítiques i pràctiques de suport escolar que caldrà construir per tractar de la seva perar les primeres.

Inclusivitat als centres educatius

El 3 de novembre, els blocs de contingut impartits per Gerardo Echeita es van centrar en la posada en context de la situació actual pel que fa a l’educació inclusiva a les escoles, a donar algunes pinzellades per gestionar un canvi en aquest camp de treball per millorar aquesta inclusivitat als centres escolars salesians. Divendres, 4 de novembre, es va dedicar al treball de reflexió del que s’ha vist el dia anterior per establir unes línies d’acció que serveixin, en aquest camp, per optimitzar la proposta inclusiva a les nostres escoles.

Valoracions del seminari

Óscar Bartolomé, Coordinador Nacional d’Escoles i de la Inspectoria Santiago el mayor (SSM), en l’obertura del seminari, va indicar, arran d’un text llegit recentment a la revista Magisteri, que “la inclusió de l’alumnat comença a l’esbarjo”. Va destacar, a continuació, “la importància d’acollir tots els que formen part de les nostres comunitats educatives i donar-los una resposta tan personalitzada com sigui possible i adequada a la realitat de cada alumne i alumna. Això planteja un desafiament a les nostres escoles, però al nostre ADN salesià està recollida aquesta atenció personalitzada i de la cura de cada persona, es trobi en la situació en què es trobi”.

A més, el Coordinador Nacional d’Escoles va insistir que “la LOMLOE ens recorda que la inclusió és una clau important per continuar millorant a la nostra tasca educativa. Els orientadors i tot el claustre dels nostres centres tenim una responsabilitat molt gran per seguir fent passos i fer realitat escoles inclusives a cadascun dels nostres col·legis”.

Finalment, Óscar va recordar que “d’aquest seminari esperem treure algunes conclusions o claus de treball concretes per fer de les nostres escoles salesianes cada cop més inclusives. Tenim marge de millora i creiem que donar-nos alguna eina o suggeriment concret ens pot ajudar a tots”.

Esther Uruñuela i Coral Larraz, membres de la comissió d’escoles de la Inspectoria Maria Auxiliadora de les Filles de Maria Auxiliadora (FMA), van expressar que “s’ha de fer nostra la frase d’Ignacio Calderón: ‘Passar de què li passa a l’alumne a què passa en la nostra acció educativa’, de manera que això ens porti a enfrontar-nos al repte de fer de les nostres escoles entorns inclusius que contribueixin a construir una societat més incloent, amb més equitat. A l’inici de la sessió, Gerardo Echeita ens ha presentat les dimensions de l’educació inclusiva: presència, participació i aprenentatge, principis que reconeixem en la proposta educativa que ofereixen les nostres escoles, cosa que posa de manifest que aquest camí no hauria de ser difícil de transitar per a nosaltres”.

Van afegir que “per finalitzar la jornada del primer dia es va generar un diàleg interessant sobre la responsabilitat orientadora de cada docent i el rol de l’orientador escolar més enllà de la funció diagnòstica. Tenim a la mà el desafiament de canviar la mirada per entendre l’escola sota un model d’inclusió sistèmic i sistemàtic”.

Manuel Redondo, director d’Algeciras, va fer una valoració del primer dia i va indicar que «una trentena d´educadors de salesians i salesianes d´Espanya abordem interessants reflexions del model d´Atenció a la Diversitat des d´un enfocament inclusiu en un seminari sota el títol: ‘Construint un marc de referència per avançar cap a escoles inclusives’.

Valors (comunitat, equitat, esperança, alegria…), cultura de centre, oportunitats per a tothom, política de centre, pràctiques educatives, dignitat per a tothom, demanda social, raons de dret… són alguns dels tipus al voltant dels quals reflexionem com escola salesiana aquests dies de cara a actualitzar el seu enfocament metodològic al context actual del segle XXI per donar la millor resposta a cadascun dels nois i noies que cada dia hi van, perquè ‘l’educació inclusiva és el procés d’escurçar la distància entre els valors inclusius i la pròpia acció’ (Tony Booth)”.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…