Manuel Alcalá: “Worldskills, el Mundial d’FP, m’ha suposat una experiència inoblidable”

13 diciembre 2022

Boletín Salesiano

l

Aquest jove estudiant de Formació Professional de Salesians Sarrià va participar al Mundial de FP celebrat, en la seva especialitat, a l'octubre a Berna (Suïssa). Ens explica la seva trajectòria i experiència.

Pregunta.- Manuel, quina ha estat la teva trajectòria educativa fins a arribar a Salesians Sarrià?

Resposta.- La meva trajectòria en Formació Professional va començar a Salesians Terrasa. Quan vaig acabar l’ESO, vaig començar a fer un grau mitjà d’FP en Electricitat i Automatismes Industrials. En acabar, no sabia exactament què fer. Vaig provar en una escola pública a Terrasa, però no em va acabar d’agradar, així que vaig venir aquí, a Salesians Sarrià, a fer el Grau Superior de Robòtica i Automatismes Industrials. Vaig començar els meus estudis portant-me molt bé amb els professors i la matèria m’agradava molt. Quan vaig anar a fer el segon any del Grau, estava treballant en una empresa, i tot i així vaig voler fer totes les assignatures possibles, així que em vaig mantenir fent M20, que és la matèria que substituiria l’empresa. Vaig acabar el Grau Superior i vaig començar la universitat a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), a prop d’aquí.

P.- Com apareix en tu l’oportunitat d’assistir com a participant a la trobada de Formació Professional de Catalunya el 2021?

R.- Per presentar-me a “Catskills”, el campionat de Formació Professional de Catalunya, la idea la va suggerir un company que ja hi havia participat anteriorment. Va començar amb el fet que només podia assistir-hi un company meu, Sergio. En aquell moment estàvem com competint per anar-hi un o l’altre i, al final, perquè faltaven participants, vam poder anar-hi tots dos. Jo vaig quedar primer i ell, tercer. Estem molt orgullosos del que vam fer en aquest certamen i, arran d’això, se’ns va presentar l’oportunitat, com a guanyadors, d’anar a Spainskills, referent a nivell nacional.

P.- Una porta obre una altra. En el teu cas, la del certamen a nivell nacional. Explica’ns com va ser.

R.- Sí, finalment vaig poder assistir a Spainskills, celebrat a Madrid, del 22 al 25 de març d’aquest any. Va ser una experiència molt enriquidora. El grup de Catalunya va estar molt unit. Entre prova i prova, podíem anar a veure, en aquells temps lliures, altres competidors. Va ser molt entretingut. Jo vaig haver de fer proves d’electrònica, dissenys de PCB (Placa de Circuit Imprès), disseny dun circuit electrònic, dissenys de components per a una PCB i, després, el muntatge de la PCB. Va ser molt entretingut, molt estressant, però m’ho vaig passar molt bé. Va ser una experiència que recomano a tothom.

P.- Una victòria inesperada…?

R.- Va ser un moment de molta emoció, tots estàvem cridant perquè havia aconseguit la medalla d’or en la modalitat d’Electrònica. Un moment molt especial per a mi va ser pujar al podi, juntament amb el segon classificat, Ander, participant del País Basc, i del tercer classificat, Daniel, de la Comunitat Valenciana. El que més em va ajudar a ser-hi va ser tota l’energia que vaig posar-hi i l’ajuda que vaig tenir dels professors.

P.- I, no només de mundials de futbol viu l’ésser humà. També hi ha el de la Formació Professional, què va suposar ser un participant “salesià” en aquesta trobada?

R.- El “Worldskills” va ser una experiència molt diferent del que m’esperava. Es va celebrar, per a la meva categoria d’Electrònica, del 19 al 22 d’octubre, fa poques setmanes a Berna (Suïssa). Va ser un viatge molt bonic, vam visitar la ciutat, hi va haver-hi molt més temps de lleure abans de començar la competició. Un cop iniciada, es va posar tot molt seriós. Els moments de competició en què estàvem tots junts fent proves contrarellotge va ser estressant. El nivell va ser molt alt. Un cop acabes el certamen, es converteix en una experiència que no oblidaràs mai. Després de la vivència que he viscut al “Worldskills”, en un campionat tan impressionant, veig que la FP és una cosa que dóna moltes taules i m’ha ajudat, sense això no podria ser aquí.

La feina que vaig realitzar a la competició, crec que va ser bona, tot i no quedar entre els primers llocs. Sense un entrenament per part meva, no hauria arribat a aquest nivell. Molts països van competir i van demostrar unes capacitats molt bones.

P.- Què en treus d’aquesta experiència?

R.- D’aquest viatge he après que, per molt que et preparis, sempre hi haurà un obstacle més gran que superar i que es pot fer molt més del que nosaltres pensem que podem fer gràcies a les nostres capacitats. Recomano l’experiència al 100%. Qualsevol que ho pugui fer, que ho intenti, que s’ho passarà bé, que, encara que no arribi gaire lluny, serà una experiència molt divertida.

P.- A qui estàs agraït?

R.- L’escola i els professors han tingut un paper molt important. Donar-nos l’oportunitat de participar en aquesta competició i ajudar-nos durant l’entrenament, donar-nos suport durant el viatge i ser-hi per viure les emocions fortes. Per mi ha estat una cosa molt important.

P.- I de la Formació Professional com a via educativa que prepara per a la vida?

P.- La Formació Professional és una cosa molt important, que es valora molt poc. Col·loca molta gent, amb moltes ganes d’aprendre, a llocs que els agraden. Els ensenyen a fer del que viuran tota la vida. És un camí molt bo com a via per poder treballar, per arribar a la universitat, et dóna molta experiència per aprendre un ofici per a la resta de la teva vida. Cal donar més veu a la Formació Professional, perquè se’n parla poc. A mi m’ha aportat molt.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadSocialssm
Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

El proyecto OIKOS nace de la inquietud por conocer los conceptos fundamentales, diferencias y puntos comunes, de las diferentes confesiones religiosas que conviven en la ciudad de Vitoria-Gasteiz. Apoyado, económicamente, por la Fundación Pluralismo y Convivencia,...