Finalitza la 41a edició de les Jornades d’Espiritualitat de la Família Salesiana

16 enero 2023

Per Salesians Comunicació

l

L'Estrena del Rector Major per al 2023 va centrar el treball en una nova edició de les Jornades d'Espiritualitat de la Família Salesiana que es van celebrar a Torí-Valdocco del dijous 12 al diumenge 15 de gener.

Els 32 grups que constitueixen la Família Salesiana van tenir una nova cita per participar en l’edició 41 que va tenir al centre el treball del tema de l’Estrena del Rector Major per a aquest any: “Com a ferment en la família humana d’avui. La dimensió laïcal en la Família de Don Bosco”.

Dirigit per l’exalumne hongarès Marton i per l’animadora italiana Federica Ambrogio, l’acte es va obrir dijous a la tarda amb les paraules de benvinguda i de Leonardo Mancini, Superior de la Circumscripció Especial del Piemont i la Vall d’Aosta, i de Joan Lluís Playà, Delegat Central del Rector Major per al Secretariat de la Família Salesiana que va subratllar l’enllaç entre el missatge d’enguany i el del 2022, atès que el d’aquest any identifica «una de les vetes centrals de l’espiritualitat de Francesc de Sales: la dignitat de la vocació laïcal, crida a la santedat perquè el Senyor crida tothom a viure la plenitud de l’Evangeli”.

També Ivo Coelho, Conseller General per a la Formació, va repassar durant l’acte d’obertura alguns dels moments més destacats dels darrers 12 mesos viscuts sota el signe del 400è aniversari de la mort de Sant Francesc de Sales, i es va declarar oficialment clausurat l’any a la seva figura.

A continuació, la cerimònia va comptar amb la projecció del vídeo de l’Estrena. En presentar-lo, don Ángel va recordar que el lema d’aquest any neix fruit d’una “enorme convergència” entre tots els que van participar en la Consulta Mundial de la Família Salesiana el mes de maig passat, volent aprofundir sobre la dimensió laïcal de la Família Salesiana.

Al vídeo, rodat precisament al Teatre Gran de Valdocco, el Rector Major interactua amb laics i joves reiterant la necessitat de la col·laboració entre laics i religiosos per a la construcció del Regne de Déu, una realitat que, com a ferment, és aparentment petita, però que a les mans de Déu pot fer tant en la realitat concreta de tantes persones.

“Necessitem la mirada dels laics”, recordava el Rector Major en el vídeo, per santificar el món des de dins; i després va citar molts exemples de santedat laïcal: Attilio Giordani, Dorotea Chopitea, els màrtirs de Poznan, Mamá Margarita i òbviament Artémides Zatti, salesià canonitzat l’any passat precisament pel seu compromís laïcal entre els que pateixen. Acceptar i transformar la realitat present; ésser humans portadors d’humanitat; i finalment a viure la santedat seguint les tres línies del vídeo, a això estan anomenats els laics de la Família Salesiana.

Després de la projecció, encara hi va haver temps perquè el Rector Major respongués algunes preguntes -que venien des de tot el món i del propi pati de butaques del teatre- per explorar diversos aspectes específics del tema de l’Estrena: la dimensió global de la Família Salesiana al servei de la família Humana; la formació dels laics en el compromís sociopolític; l’esforç per «ser ferment», fins i tot malgrat les condicions adverses en què sovint es col·loca la massa; les possibilitats d’arribar al cor de les persones a la vida quotidiana, fins i tot sense tenir el poder dels grans mitjans; i la complementarietat com a riquesa de la diversitat a la Família Salesiana.

Finalment, la primera sessió es va tancar amb la presentació per part dels autors –el portuguès Nuno Quaresma i l’espanyol Agustín de la Torre– dels dos cartells de l’Estrena, i amb la projecció d’un vídeo de presentació del V grup de la Família Salesiana, els Exalumnes de Don Bosco.

Durant la jornada de divendres els participants van poder continuar amb la reflexió amb diferents testimonis com el de Juan Carlos Pérez Godoy, Conseller per a la Regió Mediterrània, que va comentar l’Evangeli del dia i va establir un paral·lelisme amb el tema per ser llevat al món. Després, dividits en gairebé una vintena de grups, sobre la base dels idiomes dels presents, van avançar en quins aspectes ajuden més a potenciar la dimensió laïcal de la Família Salesiana.

A la tarda es va realitzar la taula rodona, moderada per Antonio Boccia, Coordinador Mundial dels Salesians Cooperadors (SSCC), sobre el moment actual dels laics a l’Església amb els missatges de Susanna de Torres, educadora en un institut salesià; de Renato Cursi, president de Salesiani per il Sociale APS; de Pierluigi Dovis, Director de la Càritas Diocesana de Torí i Coordinador de Càritas de Piemont i Vall d’Aosta; i de Fabio Attard, Responsable de la Formació de salesians i laics a Europa.

El dissabte es van reprendre les activitats amb grups en funció de les respectives vocacions (laics, religiosos, seglars consagrats) per donar pas a la feina de la tarda a la presentació d’alguns dels grups de la Família Salesiana, entre ells el de les Germanes de Jesús Adolescent i el de la Comunitat Missionera Don Bosco.

La sessió de l’assemblea es va centrar en la santedat salesiana d’Artémides Zatti, gràcies a la preciosa intervenció de Pierluigi Cameroni, Postulador General per a les Causes dels Sants de la Família Salesiana. Posteriorment, alguns joves de la Inspectoría salesiana Lombardo-Emiliana d’Itàlia, van presentar els seus testimonis sobre sant Artémides Zatti, explicant el que al seu parer li diu el sant salesià a un jove d’avui.

L’esdeveniment es va tancar diumenge al matí amb l’eucaristia presidida pel Rector Major i les conclusions presentades per Joan Lluís Playà emeses, igual que els principals moments, a través del perfil d’ANS en espanyol Facebook: https://www.facebook.com/agenziaans i també al canal d’ANS de Youtube en espanyol: https://www.youtube.com/ANSchannel

Durant l’Eucaristia, el Rector Major va subratllar el valor d’una celebració que veu representada tota la Família Salesiana al lloc on tot va començar, i va exclamar: “Estimat Pare Don Bosco, la teva família és avui aquí amb tu”.

Finalment va recordar com la Família Salesiana nascuda amb Don Bosco va ser un veritable do de l’Esperit, que l’ha sostinguda durant més de 163 anys; per això va convidar a confiar sempre en l’Esperit Sant i seguir el que Ell inspira.

Després de la Missa, que va acabar amb un moment de reunió entre tots els responsables, coordinadors i representants dels diversos grups al voltant de les restes de Don Bosco, els aproximadament 300 participants es van dividir en petits grups per fer una síntesi del treball realitzat als dies anteriors, i després es van reunir per última vegada al Teatre Gran de Valdocco per a la sessió final.

«Hem viscut molts moments en aquestes jornades, toca ara dir el que portem al cor, i expressar els aspectes més interessants i urgents per al nostre grup i per a tota la Família Salesiana, de manera que puguem viure i testimoniar aquesta dimensió social del carisma salesià ”, comentava Joan Lluís Playà perquè ressonessin paraules com coresponsabilitat, integració pastoral entre religiosos i laics, formació conjunta i calibrada destinada a les diferents identitats, major coneixement mutu, ser «sal», a més de llevat, a la gran família humana, presència entre els joves, enfortiment del sentit de pertinença, Família Salesiana en sortida, responsabilitat educativa dels laics, planificació compartida, cura de les relacions, treball en xarxa…

“Tot això és or fi. Fem-ho i viurem. Només cal afegir res més”, va concloure Playà.

Abans de declarar definitivament clausurada les Jornades d’Espiritualitat, encara hi va haver temps per llençar dos grans esdeveniments oberts a tota la Família Salesiana: la segona edició del festival de cinema salesià «Don Bosco Global Youth Film Festival» (del 13-14 d’octubre de 2023 ) i el Congrés Mundial de l’Associació de Maria Auxiliadora (del 29 d’agost a l’1 de setembre de 2024 a Fàtima, Portugal).

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»90936,90937,90938,90939,90940,90941,90942,90943,90944,90945,90946,90947,90948,90949,90950,90951,90952,90953,90954,90955″ _builder_version=»4.19.4″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…