Procedents de Sevilla, València, Ciutadella, Badajoz, Tenerife i Barcelona van anar arribant entre dimarts 24 i dimecres 25 de setembre, un total de 17 membres de l’equip de Bosco Global per participar en unes jornades intenses de treball i convivència als serveis inspectorials de València.
«Considerem fonamental trobar-nos en persona, almenys una vegada a l’any, tot l’equip, perquè es genera un clima humà que afavoreix la cohesió de grup, facilita la comunicació i les relacions personals, que són la base per treballar més a gust i sentir-se una part important d’aquest projecte salesià que és Bosco Global», explica Eva Caballero, responsable de voluntariat de l’entitat.
Durant les jornades, es va destacar la importància de trobar una manera de treballar més integrada, que superi les divisions tradicionals entre àrea -Cooperació, Educació, Voluntariat i Comunicació-. L’objectiu és aplicar una perspectiva local-global, no només com a part de la visió de l’entitat, sinó també com un enfocament transversal a la metodologia de treball diari. Una de les iniciatives que s’han engegat és la creació de grups mixts, formats per persones de diferents àrees i amb diferents aptituds i coneixements per desenvolupar projectes educatius amb una visió local-global. «Ja hem tingut bones experiències de projectes amb aquestes característiques. La nostra intenció és anar caminant perquè aquest treball per grups interdisciplinaris sigui una realitat quotidiana i més normalitzada. Durant els propers mesos, acompanyarem el procés per identificar millores i anar-les incorporant», comenta Joaquín Rodríguez, director de Bosco Global.
Dinàmiques divertides i enriquidores
Les jornades van comptar amb tota mena de dinàmiques d’aprenentatge i reflexió. Una de les més divertides va ser la del taller de comunicació, en què es va proposar el repte a nivell individual, per parella o en grup de crear un vídeo d’entre 30 segons i 1 minut en què s’expliqués una història personal o anècdota, que després es va compartir.
L’originalitat i creativitat del grup va ser espectacular, i l’equip va ser conscient del potencial creador que té, i que de vegades només cal aturar, reflexionar i crear. D’altra banda, també es va tenir l’oportunitat de viure en primera persona en una aula la dinamització del joc Simunye, un joc cooperatiu on assumint el paper d’entitats socials, associacions o plataformes ciutadanes, es van jugar cartes d’habilitats per superar una sèrie de desafiaments per millorar la convivència a la ciutat.
«Aquest joc, igual que altres que vam crear amb nois i noies a les escoles amb la metodologia de l’Aprenentatge Basat en Jocs (ABJ) es converteixen en eines molt potents per treballar valors. Crèiem important que totes les persones de l’equip, més enllà dels que els dinamitzem, fossin coneixedores del potencial transformador que tenen», apunta Victoriano Márquez, tècnic d’educació de l’ONGD i dinamitzador del joc.
Conéixer el barri d’Orriols
Aprofitant l’ocasió, l’equip de Bosco Global va poder conèixer la Casa salesiana de Sant Antoni Abat. La seva comunitat educativa va obrir les portes en gran, amb una acollida que va permetre conèixer a fons la feina pastoral de la casa, des del centre juvenil, l’escola, la parròquia i la plataforma social.
A destacar, la visita al barri d’Orriols, a l’entorn de la casa salesiana, on la plataforma social salesiana ens va mostrar el projecte de suport a la infància en situació de més vulnerabilitat. A més, es va tenir l’ocasió que tot l’equip conegués la feina que estan realitzant al barri entitats com El Centre Cultural Islàmic de València, l’associació Orriols Convive i l’entitat València Acoge, entitats amb què Bosco Global té experiència de treball en xarxa.
Durant la trobada, es va comptar amb l’acompanyament de Jordi Lleixà, coordinador de Pastoral de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora i vicepresident de Bosco Global, qui a més de presentar la campanya pastoral Som futur va estar present en diferents moments de treball de les jornades.
0 comentarios