Concedida la medalla d’or de la ciutat a la imatge de Maria Auxiliadora d’Utrera, la més antiga de la Península Ibèrica

29 julio 2022

l

El propi Sant Joan Bosco la va enviar a la localitat en 1885 per a què rebés culte en la primera Casa salesiana fundada a Espanya

Després de mesos de tramitació, l’Ajuntament d’Utrera va aprovar el 28 de juliol de 2022 la concessió de la medalla d’or de la ciutat a la imatge de Maria Auxiliadora, essent la més antiga de la Península Ibèrica. El propi Sant Joan Bosco, fundador dels Salesians, la va enviar a la localitat en 1885 per a què rebés culte en la primera Casa salesiana fundada a Espanya quatre anys abans.

Els tres grups municipals amb representació en la corporació (PSOE, Juntos por Utrera i Ciudadanos) han mostrat per unanimitat el seu recolzament a un projecte que es ve gestant des de l’any passat, amb motiu del 125º aniversari fundacional de l’associació que la rendeix culte. Ha sigut en una sessió plenària en la que han estat presents membres de l’Associació de Maria Auxiliadora i de la comunitat salesiana.

Després de passar inicialment per sessió plenària per a què l’expedient comencés la seva tramitació pública, ara ha comptat amb l’aprovació definitiva, atorgant-se-li així la dita distinció, que fins ara només tenien altres dues imatges religioses de la ciutat: la Verge de Consolació i Jesús el Natzarè.

L’alcalde, José María Villalobos, ha defensat que «Utrera té molts tresors i tenim l’obligació de reconèixer-los. És el cas de la imatge de Maria Auxiliadora, que és la primera del nostre país, amb tot el que això suposa per Utrera de projecció vers la resta d’Espanya i el conjunt de països on tenen presència els Salesians. A més, juntament amb la patrona, és l’única imatge coronada canònicament en la localitat». També el batlle local ha volgut agrair el treball de la Casa salesiana «durant molts anys» en benefici del municipi.

Des de l’oposició, el portaveu de Juntos por Utrera, Francisco Jiménez, també ha incidit en «la tasca que des de fa més d’un segle venen fent els Salesians a la nostra ciutat». Mentre que, en paraules de la portaveu de Ciudadanos, Isabel González, «és un reconeixement merescut» a Maria Auxiliadora.

Per la seva part, la regidora de Cultura i Festes, María del Carmen Cabra, ha recordat «la importància a nivell nacional i internacional» que té la imatge de la Verge de Don Bosco, així com els «grans beneficis que, a través de la seva devoció, redunda a Utrera». L’expedient administratiu, iniciat el passat 28 d’abril, no ha registrat cap al·legació en contra, arribant ara novament al ple per a la seva aprovació definitiva. Ara queda per determinar la data i el format per a l’acte de lliurament de la medalla d’or de la ciutat.

L’informe de l’historiador municipal recorda que l’advocació a Maria Auxiliadora en la localitat utrerana «arrelà amb tanta força que avui és considerada una de les més venerades en l’orbe catòlic. D’aquí el reconeixement que Utrera gaudeix a nivell nacional i internacional en considerar-se la nostra ciutat com un focus des d’on s’irradià la seva devoció, propagada especialment a través de la ingent quantitat d’alumnes que han passat per aquest col·legi (de fora i de dins de la població) i que acostumen visitar-la al llarg de l’any, així com les freqüents peregrinacions que venen de totes les destinacions (inclosos turistes estrangers) que, sense cap dubte, redunden en benefici del nombre i l’economia d’Utrera».

El mateix informe continua assenyalant que «la devoció a Maria Auxiliadora és clara i palesa, com es manifesta diàriament i de forma especial el dia 24 de maig que se celebra la seva solemnitat, i que es veu complementada amb els cultes litúrgics de la novena, la revetlla i altres activitats, tot i que el moment culminat s’assoleix amb la processó en la que el veïnat des de temps remot celebra de mode especial, motiu pel qual l’Ajuntament ha declarat aquest dia festa local en múltiples ocasions».

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadssmVisitaExtraordinaria
Los Coordinadores Generales de Pastoral de Santiago el Mayor comienzan a soñar el nuevo curso

Los Coordinadores Generales de Pastoral de Santiago el Mayor comienzan a soñar el nuevo curso

Los Coordinadores Generales de Pastoral de las Casas de la inspectoría de Santiago el Mayor celebraron su asamblea anual los pasados 24 y 25 de abril en la Casa de Ejercicios de la Esclavas del Cristo Rey de Madrid. Un foro de evaluación y reflexión convocado por...