El model ‘Somos Voz’ revela avenços en la prevenció de la institucionalització infantil

27 noviembre 2024

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

Aquest acte ha posat en valor els avenços en la prevenció de la institucionalització infantil, destacant la innovació pedagògica, les eines digitals de medició d'impacte i el treball comunitari.

Durant el matí del dimarts 26 de novembre, la Universidad Pontificia Comillas de Madrid va acollir la Jornada de Presentació Institucional del projecte «Somos Voz», un model innovador que ha demostrat ser una eina clau en la prevenció de la institucionalització infantil, liderada per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes i la Fundació Pere Tarrés, en col·laboració amb la Universidad Pontificia Comillas.

Durant l’esdeveniment, que va reunir professionals de l’àmbit socioeducatiu, autoritats i agents comunitaris, es va presentar l’impacte del programa en la millora de les condicions de vida d’infants i adolescents (NNA) en situació de vulnerabilitat, així com de les seves famílies.

Una mirada preventiva i comunitària

A la inauguració de la jornada, vam comptar amb Rosa Martínez Rodríguez, Secretària d’Estat de Drets Socials, Dolores Carrillo Márquez, Vicerectora de Relacions Institucionals de la Universidad Pontificia Comillas, Rafael Ruiz de Gauna i Torres, Adjunt de Direcció General de la Fundació Pere Tarrés, i Jesús Javier Llorente, representant de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes (CEPSS).

En les intervencions van subratllar la necessitat d’adoptar polítiques integrals que combinen aspectes socioeducatius, econòmics i de vivenda per atendre la infància en risc. Van destacar que les famílies necessiten un sistema socioeducatiu que les acompanyi i reforci, especialment en competències parentals i vincles afectius.

A més, es va fer una crida a treballar des d’una perspectiva holística i comunitària, evitant l’estigmatització i prioritzant intervencions preventives.«La pobresa infantil a Espanya continua sent intolerable; hem d’apostar per mesures sostenibles i consensuades».

Resultats destacats: impacte i resultats

A la segona part de l’esdeveniment, Txus Morata i Garcia, Maite Marzo i Arpón i Eva Palasí Luna (Fundació Pere Tarrés), juntament amb Blanca De Cominges Sureda (Càtedra d’Impacte Social de Comillas) i Patricia Pólvora (The Social Consulting Agency), van presentar l’impacte del projecte.

El programa «Somos Voz» ha aconseguit canvis significatius en el benestar de nens, nenes, adolescents i les seves famílies, generant així un gran valor social. Un dels resultats més destacats ha estat la millora del clima familiar, amb valoracions mitjanes de 9,24 sobre 10 per part dels menors i 8,98 per les famílies.

A més, el 98,9% dels participants i el 78,4% de les famílies van afirmar que el model va contribuir a un augment del grau de satisfacció amb la vida. Aquest canvi es reflecteix en un increment mitjà de 0,9 punts i passa d’una qualificació de 7,4 sobre 10 abans de la intervenció a 8,3 després d’un any de treball.

Una altra dada clau és la millora dels nivells de possible risc d’institucionalització, que es va reduir en 1,75 punts sobre 100, segons l’eina HEMERII (Herramienta de innovación fruto del proyecto) marcant un avenç significatiu en la prevenció.

L’impacte del programa també inclou la creació de l‘eina digital «Impacta Social», un recurs innovador que permet als professionals mesurar, dissenyar i monetitzar el valor social de les intervencions. Aquesta plataforma facilita el disseny de teories del canvi, la visualització de cadenes de valor i la medició de resultats mitjançant la metodologia SROI, consolidant-se com un model per a la gestió d’impacte social.

Cap a un model sostenible d’intervenció socioeducativa

La jornada va culminar amb una taula de diàleg comunitària, en què professionals de la intervenció educativa a Somos Voz, van compartir experiències i aprenentatges. Les reflexions finals van apuntar a la necessitat de potenciar les oportunitats socioemocionals dels NNA, amb activitats significatives que n’estimulin el desenvolupament integral.

A la cloenda, els representants de la CEPSS, la Fundació Pere Tarrés, la CEPSS i la Universidad Pontificia Comillas van animar a consolidar aquest model innovador com a pràctica habitual al sector social, destacant la necessitat d’inversions sostingudes i la confiança en els agents implicats.

El projecte «Somos Voz» ha demostrat ser una iniciativa transformadora, marcant un camí clar cap a la protecció i promoció dels drets de la infància més vulnerable.

La iniciativa «Somos Voz», ha estat finançada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, com a programa pioner en la intervenció socioeducativa adreçada a la infància en situació de vulnerabilitat. Els dos projectes que conformen Somos Voz, projecte de reducció del risc en infància vulnerable des de la intervenció educativa (CEPSS) i projecte de recerca qualitativa i innovació pedagògica per a la reducció de la institucionalització de la infància vulnerable (Fundació Pere Tarrés).

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
Una nueva colmena

Una nueva colmena

El Oratorio de San Luis La vida de las casas construidas en las afueras de las ciudades transcurre sin pena ni gloria. Somos hijas de la necesidad. Crecemos sin cimientos sólidos. Nos visten con harapos de yeso, arena y cal. Nos encalan y blanquean con el tedio de...