El primer contracte d’aprenentatge de Don Bosco compleix 170 anys

10 febrero 2022

ANS | Salesians Comunicació

l

És considerat per a molts com el primer contracte de treball modern, perquè moltes de les seves clàusules van entrar després a la pràctica normal de les relacions laborals i perquè, per primera vegada, un document a quatre signatures establia una aliança que segueix sent inspiració per al treball dels formadors: l'existent entre l'ocupador, el treballador, la família de l'aprenent i l'educador.

El 8 de febrer de 2022 es van complir 170 anys des de la signatura del primer contracte d’aprenentatge promogut per Don Bosco. Per celebrar aquest aniversari els Salesians i les Filles de Maria Auxiliadora reafirmen el valor de l’aprenentatge, de la formació a la feina i de la formació dual.

El contracte ideat i signat per Don Bosco és considerat per molts com el primer contracte de treball modern. No només perquè moltes de les seves clàusules entraran després a la pràctica normal de les relacions laborals, sinó i sobretot perquè per primera vegada, amb un document a quatre signatures, s’estableix una aliança que continua sent inspiració per al treball dels formadors: entre l’ocupador, el treballador, la família de l’aprenent i l’educador.

En el debat d’avui, doncs, es pretén reiterar com la possibilitat que els joves puguin experimentar l’alternança escola-treball, en un context protegit i en estreta col·laboració amb els centres de formació, representa una oportunitat preciosa.

L’ensenyament que prové de les experiències europees més avançades mostra com el sistema dual, que veu una col·laboració molt estreta entre la institució de formació i l’empresa, és el sistema que ajuda millor els joves en el camí de desenvolupament d’habilitats i d’inserció al món laboral.

A l’àmbit de la Formació Professional a Espanya, es treballa de manera coordinada entre els centres, potenciant la relació amb les empreses per aconseguir la inserció laboral dels joves. 16.000 alumnes es formen laboralment en algun dels 64 centres de FP salesians a Espanya, gràcies a 1.360 professors.

Fa 170 anys, Don Bosco va inaugurar una via. Encara avui els Salesians i les Filles de Maria Auxiliadora estan compromesos amb el mateix camí.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…