Jornada Mundial per la Infància: “Des dels somnis fins a la realitat”

17 noviembre 2023

Salesians comunicació

l

El carisma salesià pren forma des del compromís per millorar les condicions dels més joves a les diferents presències i entitats.

Amb motiu del dia Mundial de la Infància, celebrat cada any el 20 de novembre, les entitats i presències salesianes ofereixen mostres del seu compromís constant per millorar les condicions dels més joves. Una missió, sostinguda en el temps, la implicació de la qual es fa realitat amb la tasca de milers d’educadors que aposten diàriament per la defensa dels drets d’infrants i joves des dels diferents ambients salesians.

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, a través de les seves entitats membres, presenta un any més una campanya de conscienciació i informació sobre la vulneració dels drets de la infància, amb un èmfasi especial als infants i migrants Des dels somnis fins a la realitat”.

A tots els racons del planeta, els nens i nenes comparteixen un element fonamental: els seus drets. Sense excepció, sense importar el lloc de naixement, el to de la pell, la condició econòmica o la identitat sexual, tots els nens i nenes tenen els mateixos drets. Aquests drets són pilars fonamentals que asseguren i donen forma als seus somnis per esdevenir futures persones adultes. Però, quina és la distància entre aquests somnis i la realitat social en què els toca créixer?

Per dur a terme aquesta campanya, s’han analitzat les situacions quotidianes que vulneren els drets de nens, nenes i adolescents extutelats, recopilades per l’Observatori de Migracions de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials a través del programa «Déjame que te cuente«.

L’any 2022, les Plataformes Socials Salesianes van donar suport a 9.336 infants i adolescents a través de 158 projectes, comptant amb 758 professionals i 313 persones voluntàries.

Aquesta anàlisi ha identificat vulneracions clau dels drets de la infància, com ara la manca de protecció, aferrament i entorns segurs, la limitació en la llibertat d’expressió, la manca d’habitatge digne i la manca d’accés a una alimentació saludable, entre d’altres. A més, per als nens, nenes i adolescents migrants, aquestes situacions s’agreugen encara més, tal com s’evidencia a la publicació Observatori de Migracions.

II Jornada de Participació Infantil Online

Una altra iniciativa des de la Coordinadora és la II Jornada de Participació Online, que organitza l’equip de Sistemes de protecció de la infància (SdPI), el dilluns 20 de novembre, a les 17 h. Pretén ser un espai de participació per a nens i nenes del Programa d’ innovació per a la prevenció de la institucionalizació a la infància. L’objectiu és que puguin treballar sobre qüestions relatives al bon tracte i la reivindicació dels seus drets. Durant la trobada en línia participaran nens i nenes de Primària i es realitzarà a través de la plataforma Gather Town, on els participants hauran de crear un avatar i anar recorrent l’entorn virtual passant per diferents sales i espais de treball, on hauran d’interaccionar i compartir opinions amb altres nens i nenes.

Fundació FISAT i el compromís amb els drets de la Infància

D’altra banda, el passat divendres 10 de novembre més de 300 persones van reflexionar sobre els Drets de la Infància a CaixaForum València de la mà de FISAT. Referents sobre la intervenció educativa, administració pública i entitats del Tercer Sector van parlar sobre la importància d’afrontar els reptes de la infància, especialment la que es troba dins del sistema de protecció, perquè abordar les seves necessitats és la via per garantir-ne els drets.‌

Van participar-hi l’Elena Albalat, Directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic. Fernando Monfort, cap de servei de Promoció i Drets d’Infància i Adolescència; Rocío Gil, Regidora de l’Ajuntament de València d’Esports, Igualtat i Educació i Diputada provincial de joventut i teatres, José Miguel Bello, Vicepresident d’APIME, entre d’altres.

Plataformes Socials, del global al local

Els destinataris dels programes d’Infància de la Fundació Juan Soñador a A Coruña crearan una campanya de difusió, un eslògan i una protesta simbòlica. Tot això es materialitza en un mural. Per arribar-hi analitzaran notícies sobre accions reivindicatives protagonitzades per adolescents. A partir d’aquesta anàlisi reflexionaran sobre com els afecta i què poden fer davant la manca de drets a l’accés a la sanitat, a l’assetjament escolar, quan es produeix treball infantil; la pèrdua d’aquests drets en conflictes armats, sobre l’homofòbia, el masclisme o la sobreexposició a les xarxes.

En el marc del projecte “Crecer y Soñar” de la Plataforma Social de Juan Soñador a Oviedo han proposat realitzar 3 accions: la participació al concurs de dibuix sobre els drets de la infància que s’estan duent a terme a la ciutat durant aquest mes, la creació, el mateix dia 20 de novembre, de punts de llibre amb motius dels drets de la infància i la realització del joc “Pasapalabra” sota aquesta temàtica.

Per la seva banda, des de la Federación Pinardi, entitat que aglutina les Plataformes Socials Salesianes de Madrid, estan treballant en dues línies: la formació d’educadors i donar veu als nois i noies des de 6 a 18 anys. Ho expliquen des de l’ambient socioeducatiu de Pinardi:

«Com a entitat, el curs ha començat amb una formació de la mà de l’equip Magone, psicòlogues amb formació i persones de referència dins de l´entitat, on tots els professionals des dels equips de reglada, personal administratiu i tècnic, equips d´educadors de projectes residencials, ocupació i en intervenció amb joves i menors, han compartit claus que ens ajuden a generar entorns segurs, tot emmarcat dins del Sistema de Protecció a la Infància i les diferents lleis que acompanyen, amb l’objectiu d’anar definint i assentant la responsabilitat individual per assegurar entorns segurs i protegir els drets des de la infància.

A nivell de l’àrea, I Becchi aquest any seguim apostant per donar veu als nois i noies, potenciar-ne la participació a l’hora de proposar activitats, guardar espais dedicats a compartir les seves opinions, punts de vista i escoltar els altres per enriquir-nos mútuament. Des del començament de la tarda, l’acollida inicial fins a l’assemblea, la participació de tots ells és present i gràcies al projecte PIPII, un model educatiu en construcció per a la prevenció de la institucionalització de la infància, i els diferents punts de participació infantil. juvenil de cadascun dels districtes on estem, així com les activitats que dissenyen els equips, incidint amb més força aquest mes de novembre, anem canviant la mirada i fent conscients de quins són els drets de la infància tant als beneficiaris com a les seves famílies, a través d’Espais Familiars on es comparteixen models educatius, bones pràctiques, animant a crear grups de referència positius per a la infància i l’adolescència”.

Els Centres Juvenils, espais educatius segurs

La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco insisteix en la necessitat de l’oci i el temps de lleure educatius com a eina per a la reconstrucció social. En aquest context, les diferents entitats que la conformen han ofert nombrosos espais educatius segurs. Un gran esforç per oferir un itinerari que valori totes les dimensions necessàries per atendre els joves: emocionals, educatives, socials, econòmiques i dalimentació generades per la situació actual.

Un exemple d’això es pot veure en activitats com la del Citycentro de Vallecas a Madrid. L’animador Iván Hernández explica que tenen clar que aquests moments de diversió sana són els que permeten als infants i joves ser realment feliços. “Sabem que per a molts aquests moments que vénen al centre juvenil són els únics moments de la setmana en què poden descansar i desconnectar de les seves vides que moltes vegades són complicades. Per això un dels nostres lemes és “Que els nens siguin només nens””, afegeix.

Durant el 2022, la Confederació Don Bosco de Centres Juvenils d’Espanya, ha enfocat un dels seus projectes, a visibilitzar i ajudar nens, nenes i adolescents a tenir cura de la seva salut mental, reconeixent que l’autoconeixement i la transformació personal són fonamentals per aconseguir una transformació social positiva. La infància i l’adolescència són etapes crucials en el desenvolupament humà, ja que estableixen les bases per a la vida adulta. A través de la participació activa, es busca que les persones joves es converteixin en protagonistes en la construcció de la societat present i futura, com afirmava Don Bosco: “De la sana educació de la joventut, en depèn la felicitat de les nacions“.

Per això, el darrer Fòrum de participació infantil i juvenil, al mes de novembre, ha girat al voltant d’aquest tema. Durant la setmana que ve, la Confederació Don Bosco, llançarà a les seves xarxes, alguns testimonis recollits durant la jornada de participació, de joves relatant el que s’ha après al fòrum al voltant del lema “Dóna-li un (like) a la salut mental”.

Les escoles salesianes

Des de les Escoles Salesianes es faran diverses activitats en aquest marc. Des de la lectura del manifest, activitats lúdiques, esportives, balls o teatres seran útils per conscienciar alumnes petits i grans sobre els seus drets.

«Des de tercer de Secundària, adaptat per als nens i nenes d’Infantil i primer cicle de Primària, s’ha organitzat una obra teatral amb titelles, diversos balls i cançons», comparteix Verónica Vale, alumna de Salesians Maria Auxiliadora de Vigo, com a mostra de el que es genera a cadascun dels centres educatius.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…