Les escoles salesianes de Polònia se submergeixen en el sistema educatiu d’Espanya

1 diciembre 2023

Salesians Comunicació

l

Una representació de salesians polonesos fa un itinerari per la inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora per conèixer de primera mà fonaments d'estructura, organització i aspectes metodològics de SMX.

El programa ERASMUS+ va néixer amb l’objectiu de dimensionar l’escola en el marc de la Unió Europea, compartir experiències d’aprenentatge i créixer per donar encara un servei millor a la societat, sempre amb la idea de generar un sentiment de ciutadania europea als participants en els diferents programes.

Sota aquestes premisses, les escoles salesianes de Polònia, amb una comitiva de deu representants, es van submergir del 25 de novembre al 2 de desembre al sistema educatiu d’Espanya, gràcies al recorregut que una representació va realitzar per la Inspectoria Salesiana María Auxiliadora. Aquesta visita va comptar amb parades a ciutats com Algesires, La Línea de la Concepción, Málaga o Sevilla per tal de fer un itinerari per conèixer de primera mà fonaments d’estructura, organització i aspectes metodològics.

La visita va tenir com a objectius:

• Presentar l’escola salesiana en el marc de l’educació a Espanya des de la Proposta Educativa de les Escoles Salesianes a Espanya.

• Compartir la finalitat educativa última relacionada amb la formació competencial de lalumne/a en base a un determinat model de persona.

• Compartir models de Pastoral salesiana a les Cases, tant a nivell escolar com extraescolar.

• Conéixer l’estructura del currículum actual, d’acord amb la legislació educativa, i presentar algunes estratègies metodològiques.

• Aprofundir en la importància de l’educador salesià com a element clau diferenciador de l’escola, i presentar-ne el perfil competencial, així com algunes claus en processos de selecció i acompanyament.

• Presentar processos de formació de directors, coordinadors de pastoral i altres òrgans unipersonals de centre.

L’origen del projecte

”La relació amb l’escola Salesiana Zespol Szkol de Lodz (Polònia), comença amb un programa de mobilitat, sota el paraigua d’Erasmus+, que duem a terme des de Salesians Maria Auxiliadora d’Algesires el curs escolar 22/23 passat en què acollim a diversos professors d’aquest centre en una experiència de jobshadowing”, comparteixen des de la casa amfitriona per explicar el sentit daquesta activitat.

Posteriorment, el maig del 2023, l’escola de Lodz va sol·licitar una nova activitat dins d’Erasmus+, una acció formativa per part de personal de Salesians Algesires desplaçat a Lodz, que presentava aspectes de funcionament de l’escola. En aquesta ocasió, “Es va traslladar per a explicar-ho Manolo Redondo, director de Centre. Fruit d’aquest segon contacte, valorat molt positivament des de Polònia, sorgeix una nova iniciativa per part d’un grup de directors de centres salesians de Polònia. Visita algunes de les nostres escoles a Espanya. Aquest principal viatge és compartir experiències de funcionament. Amb la idea que s’emportés una visió tan àmplia com sigui possible, organitzem una visita que surt de l’àmbit local d’Algesires i es fa extensiva a altres escoles, passant així a ser una experiència Inspectorial”, expliquen des de Salesians Algesires.

Conèixer de primera mà

Durant el seu recorregut han tingut ocasió de conèixer el Col·legi San Bartolomé de Málaga, on van veure de primera mà el Pla Pastoral del Centre i la Pastoral a FP, a més de visitar la ciutat al costat dels referents Joaquín Martín, Tomás Sánchez i José M. Tello.

La segona parada va ser Salesians Algesires on van poder conèixer aspectes organitzatius d’una Escola Salesiana, com el model de Persona, a més d’acudir a l’Ajuntament amb el director Salesià, Juanfra Huertas, J. Ramón Rodríguez i Álvaro Díaz.

També van tenir oportunitat de conèixer el model Pastoral a una Casa Salesiana, de la mà del coordinador de pastoral, Antonio Ortiz. A La Línea de la Concepción van conèixer el model de col·legi sense comunitat salesiana, l’estructura de l’AMPA, a més de visitar Gibraltar, juntament amb Andrés Corbacho i Soraya Holgado.

La visita va continuar amb el desplaçament a Sevilla on van poder veure in situ el funcionament del col·legi Stma. Trinidad, amb l’acollida de Miguel Canino, coordinador inspectorial d’Escoles, i Marisa Ibáñez. Finalment, i com a tancament de l’experiència, van tenir l’oportunitat de visitar la seu inspectorial i mantenir una trobada per aprofundir en el perfil de l’educador salesià, els processos de formació i l’organització de la comunicació, de la mà de Marta Iglesias, Óscar González i Carlos Martín.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…