Les Plataformes Socials Salesianes prioritzen la salut mental de la infància i la joventut en la seva darrera jornada formativa

1 diciembre 2023

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

Els equip educatius de les Plataformes Socials Salesianes es formen per identificar senyals d'alerta i gestionar problemes de salut mental a la infància, adolescència i joventut.

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes ha dut a terme unes jornades de salut mental titulades «Un Enfocament Integral per a la Infància, la Joventut i els Equips Educatius», els passats dies 29 i 30 de novembre. Aquest esdeveniment va congregar els equips educatius de diverses entitats membres de la Coordinadora, que es van submergir en un espai formatiu enfocat a enfortir la seva comprensió i habilitats en matèria de salut mental en contextos socials.

El propòsit principal d’aquesta capacitació va ser proporcionar eines pràctiques per abordar de manera eficaç els desafiaments relacionats amb l’equilibri psicològic a les comunitats ateses per aquestes plataformes. A més, es va buscar la integració i normalització de la salut mental als plans educatius de les entitats salesianes.

El primer ponent, Luis Fernando López Martínez, va obrir l’esdeveniment de dimecres amb una ponència que va emfatitzar la importància de comprendre la salut mental des d’una perspectiva àmplia, considerant-la un fenomen complex al qual donar prioritat als plans d’acompanyament i seguiment personal amb els menors i joves amb qui treballem. Va destacar la rellevància d’entendre aquest aspecte, especialment en el context actual marcat per l’era digital i les xarxes socials, i va ressaltar com aquestes plataformes poden intensificar les vulnerabilitats emocionals a causa de la sobreexposició i les comparacions socials.

La jornada va continuar aprofundint en dos blocs temàtics: una aproximació a l’àmbit de la salut mental i la seva situació actual, així com els desafiaments i els reptes futurs en aquest camp.

Durant la tarda de dimecres, María José Ortega Cabrera va abordar els principals problemes de salut mental a la infància i l’adolescència, classificant-los segons la seva gravetat. Es van posar sobre la taula problemàtiques característiques de cada etapa, oferint directrius per afrontar-les i orientació per diferenciar conductes pròpies de l’etapa d’aquelles que podrien indicar problemes més profunds, amb l’objectiu de garantir la cura i l’escolta de la població infantojuvenil, que acompanyem en els nostres recursos.

Aurora i Rubén de l’equip Magone van prendre el relleu durant la tarda de dimecres i dijous al matí. El seu enfocament es va centrar en la importància de la prevenció com a via fonamental per a la cura de la salut mental, promovent hàbits saludables i l’autocura emocional tant en el personal educatiu com en la població infantil, adolescent i juvenil. Es van presentar accions protectores específiques per a cada etapa, reafirmant la necessitat de promoure entorns segurs i fomentar la prevenció des d’edats primerenques.

L´esdeveniment va finalitzar amb la presentació de diverses eines aplicables en entorns laborals, d´acompanyament i voluntariat amb joves, amb l´objectiu d´inspirar accions protectores per a la salut dels menors. Finalment, es va obrir un espai de diàleg perquè els participants compartissin les seves reflexions i aprenentatges, amb la intenció de generar un intercanvi enriquidor aplicable a situacions específiques a les seves comunitats locals.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…