Per viure l’experiència diària de la fe a Quaresma i Pasqua

22 febrero 2023

Salesians Comunicació

l

“Comunidades en Oración”, “Huellas de Cuaresma”, \"El que quiera seguirme...\", “Caminos de Esperanza” y la \"Cuaresma “Comunidades en Oración”, “Huellas de Cuaresma”, \"El que quiera seguirme...\", “Caminos de Esperanza” i la \"Cuaresma Ecoespiritual\" són propostes per a la trobada, la reflexió i la pregària en aquest temps de Quaresma i Pasqua. S'ofereixen recursos pastorals per a catequistes, educadors i animadors juvenils pel nou temps litúrgic.

Amb la fi del temps ordinari, el 22 de febrer la comunitat cristiana celebra dimecres de cendra, amb la qual cosa començarà el temps de Quaresma, moment especial de trobada i reflexió per als cristians.

Comunitats en Oració

Per aquest motiu, des de la Delegació de Pastoral Juvenil de Salesians Santiago el Mayor es torna a llançar el projecte “Comunitats en Oració” per acompanyar en el temps de Quaresma, el Tridu Pasqual i les dues primeres setmanes del Temps de Pasqua.

És una proposta preparada per un equip de redacció format per salesians i laics de les Cases de Salesians Santiago el Mayor, que busca seguir cuidant la vida espiritual de les Comunitats Educativo-Pastorals.

«Està dirigit als joves, educadors, animadors, professors i membres de la Família Salesiana de tots els ambients pastorals, il·luminant cada setmana des de l’Evangeli dominical, per ajudar a redescobrir la presència de Déu en la nostra vida quotidiana», explica Xabier Camino, delegat de Pastoral Juvenil de Salesians Santiago el Mayor.

Petjades de Quaresma

El salesià José J. Gómez Palacios, autor de nombrosos llibres sobre litúrgia i pedagogia ofereix per a aquest temps “Huellas de Cuaresma”, un llibre amb diversos recursos didàctics i litúrgics per viure la Quaresma de manera salesiana.

El text, pensat per ser utilitzat a catequesi, classes de religió, grups, col·legis, parròquies i centres juvenils, ofereix set elements per a cada dia que són un evangeli diari, uns ‘Ressons de la Paraula’ com a breu comentari adaptat, una pregària o pregària diària i un signe diari per fer i reflexionar sobre la Quaresma.

Entre els apartats més originals hi ha una entrevista diària a un personatge del temps de Jesús, relacionat amb l’evangeli del dia (una teixidora, un vinater, un comerciant, un home ric, una vídua). I també en destaca un apartat dedicat als més petits. Relats de menors que pateixen la conculcació dels drets més elementals. Dimensió social i solidària.

Sobre l’autor

Jose J. Gómez Palacios, director salesià de la casa de Burriana, és autor també de ‘El comentario bíblico de 2019’, ‘Las cosas de Don Bosco’ llibre que s’ha traduït a l’italià, eslovè, croat, a més de l’edició Colòmbia i és membre del consell de redacció de Misión Joven.

També ofereix cada mes el recurs ‘Tiempo Interior’ per a la Inspectoria Maria Auxiliadora. Aquesta iniciativa, que va néixer fa 20 anys com una ajuda per al professorat de la mà de José J. Gómez Palacios, té un valor afegit per la seva aportació de dades, no només espirituals sinó també històriques, arqueològiques, socioculturals que són el context de cada passatge de l’evangeli.

Altres llibres de Gómez-Palacios, José J. són Las Cosas De Don Bosco 2, Las Cosas De Don Bosco, De Domingo A Domingo. Ciclo C, Imágenes Y Actividades Para Adviento Y Navidad, De Domingo A Domingo. Ciclo B, De Domingo A Domingo. Ciclo A, Brotes De Vida y Buenos Días / 2.

El qui em vulgui seguir…

És un itinerari de Quaresma per a joves amb cor inquiet. No és un simple comentari o una introducció a cada setmana d’aquest temps litúrgic. No es tracta només de llegir o meditar, no. Es tracta de caminar i posar en joc la vida seguint Jesús més de prop.

Els destinataris són, principalment, joves que caminen en processos de creixement en la fe; però el plantejament i els materials oferts quotidianament, sorprendran també els adults que es vulguin deixar conduir per aquesta suggeridora proposta, endinsant-se en profunditat en l’experiència de la conversió i el seguiment de Jesús.

L’autor del text, publicat per l’editorial CCS, José Miguel Núñez, ens endinsa amb mestratge i de forma pedagògica en la dinàmica quaresmal. L’il·lustrador Paú, reflecteix de forma creativa i incisiva l’experiència creient i enriqueix la reflexió amb un llenguatge visual fortament expressiu. L’harmònica combinació de tots dos elements fa que aquest llibre sigui una proposta molt completa per al camí cap a la Pasqua.

Camins d’Esperança

“La Quaresma, una nova oportunitat que Déu ens ofereix perquè visquem amb més autenticitat la nostra fe; i ens preparem a celebrar adequadament la Pasqua. Durant els quaranta dies del camí quaresmal, Jesús ens convida a la conversió; perquè experimentem l’Evangeli com a Bona Nova de vida i esperança. Convertir-se per al cristià és reorientar la nostra relació amb Déu i amb els altres, tenint sempre presents els criteris de Jesús. Tasca de tota la vida”, comparteix el salesià Miguel Ángel Calavia sobre aquest nou temps.

Gràcies a un material guia, l’autor de Pastoral en Zapatillas publicat per Edebé, comparteix aquest programa posant la vida de cada dia davant de Déu.

Aquest material s’uneix a l’itinerari quaresmal per a joves i la Quaresma per a Infantil i Primària oferta en anys anteriors i el calendari de Quaresma del sector de la Pastoral Juvenil.

Quaresma Ecoespiritual

Finalment, amb motiu de la Quaresma 2023, el Dicasteri de Pastoral Juvenil de la Congregació a Roma proposa un subsidi per acompanyar el «CAMÍ ECOSPIRITUAL» de preparació a la Pasqua. Cada frase de l´Evangeli vinculada a un compromís concret acompanyarà els participants de la iniciativa.

El tema d’aquest any és la petjada ecològica: el camí quaresmal ajudarà a alleugerir la petjada ecològica centrant-se en les relacions: amb Déu, amb ell mateix, amb els altres i, per tant, amb tota la Creació.

Els recursos són en ITALIÀ, ANGLÈS, ESPANYOL, FRANCÈS, PORTUGUÉS I POLAC i es poden trobar en pdf i en word en aquest enllaç.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…