Segell postal i mata-segells dedicats al «Somni dels 9 anys» de Don Bosco

19 febrero 2024

ANS

l

El Vaticà s'uneix a la Família Salesiana per celebrar el somni que va tenir als 9 anys Sant Joan Bosco, que va inspirar tota la tasca i el carisma... i ho fa a través d'un segell postal i un mata-segells dedicats a aquest important aniversari.

El Vaticà s’uneix a la Família Salesiana per celebrar el somni que va tenir als nou anys Sant Joan Bosco, que va inspirar tota la seva tasca i el seu carisma; i ho fa a través d’un segell postal i un mata-segells especial dedicats a aquest important aniversari.

El segell vaticà commemoratiu de l’aniversari reprodueix una pintura a l’oli feta el 1.999 pel pintor  Mario Bogani (1932- 2016) i conservada a la Basílica Superior del Temple Don Bosco, al Colle Don Bosco (Castelnuovo Don Bosco, Província d’Asti). Té un valor nominal d’1,30 euros i un format de 40X30 mm, imprès en 21.200 plecs de 9 exemplars cadascun, per a una tirada total de 190.800 segells.

El disseny del segell mostra la visió del jove Joan, tal com ell mateix la va relatar a les seves Memòries: “Al somni em va semblar estar a prop de casa… on estava reunida una multitud de nens, que es divertien… Alguns reien, altres jugaven, bastants blasfemaven. En sentir aquestes blasfèmies, em vaig llançar immediatament entre ells, usant punys i paraules per fer-los callar… En aquell moment va aparèixer un home venerable… el seu rostre era tan lluminós que no podia mirar-lo. Ell em va cridar pel meu nom i em va ordenar posar-me al capdavant d’aquells nens afegint aquestes paraules: “No amb els cops, sinó amb la mansuetud i amb la caritat hauràs de guanyar-te aquests amics teus. Posa’t, doncs, immediatament, a donar-los una instrucció sobre la lletjor del pecat i sobre la preciositat de la virtut”. Vaig veure amb ell una dona de majestuosa aparença, vestida amb un mantell, que resplendia per tot arreu… em va indicar que m’hi acostés, em va agafar amablement de la mà i em va dir: ‘Mira’. Mirant, em vaig adonar que tots els  nens havien fugit, i al seu lloc vaig veure una multitud de cabrits, gossos, óssos i diversos altres animals: “Aquí hi ha el teu camp, aquí és on has de treballar. Torna’t humil, fort i robust: i el que en aquest moment veus succeir aquests animals, tu ho hauràs de fer pels meus fills… en el seu moment ho comprendràs tot””.

El mata-segells té forma circular i un diàmetre de 38 mm. És un disseny gràfic inspirat lliurement en el tema del segell, que representa el jove Joan dormint envoltat de les figures presents al seu somni: Jesús, la Verge Maria, llops i xais. Completen el disseny les inscripcions «EL SUEÑO DE SAN JUAN BOSCO», «1824 – 2024», «POSTE VATICANE» i «DIE EMISSIONIS 19.02.2024».

Don Bosco ens ensenya

“El Somni dels Nou Anys de Don Bosco” – es llegeix en una nota emesa pel Govern de la Ciutat del Vaticà – fou l’origen de la vocació del futur fundador de la Congregació dels Salesians i la font inspiradora de la seva filosofia educativa impregnada de tres principis: raó, religió i amor. Per a Don Bosco era impossible educar un jove sol a través de la raó, sense algú que l’estimés, entengués els seus problemes i el recolzés per resoldre’ls”.

La importància d’aquest somni i del carisma salesià per a l’Església universal es pot comprendre bé pel que va escriure el papa Francesc fa nou anys, a la Carta enviada al Rector Major dels Salesians, Ángel Fernández Artime, avui Cardenal, amb motiu d’un altre Bicentenari, el del naixement de Don Bosco (1815-2015): “Don Bosco ens ensenya, abans de res, a no quedar-nos mirant, sinó a situar-nos a primera línia, per oferir als joves una experiència educativa integral que, sòlidament basada en la dimensió religiosa, involucri la ment, els afectes, tota la persona, sempre considerada com a creada i estimada per Déu”.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…