Un compromís actualitzat amb l‟acollida de migrants i refugiats

15 octubre 2023

Salesians Comunicació

l

Del 12 al 15 d'octubre a la Casa Diocesana de Málaga va acollir un seminari internacional que va reflexionar sobre la tasca salesiana en aquest camp amb el diàleg entre participants de Portugal, Espanya, Itàlia i Orient Mitjà.

Del 12 al 15 d’octubre a la Casa Diocesana de Málaga es va desenvolupar el Seminari Internacional sobre l’Acollida de Migrants i Refugiats, un fòrum que va permetre la reflexió sobre la tasca salesiana en aquest camp amb el diàleg entre més d’un centenar de participants procedents de Portugal, Espanya, Itàlia i Orient Mitjà, juntament amb diverses autoritats, especialistes i representants d’entitats de referència.

El punt de partida de la reflexió va partir de l’augment significatiu d’iniciatives posades en marxa des de les presències salesianes dedicades a l’acolliment i la integració de migrants i refugiats, especialment entre els països propers a la situació del Mediterrani. Per reflexionar sobre aquestes activitats, unificar estratègies i respondre a les necessitats de les persones afectades per aquesta dramàtica situació, els Centres Nacionals de Pastoral Juvenil d’Itàlia i Espanya van apostar per l’organització d’aquest espai que va posar al centre aquesta problemàtica sota les conferències de Giuseppe Riggio, amb l’escenari de les migracions a la Mediterrània: causes i perspectives, Alberto Ares i el lema ‘Tots som migrants: Cap a una teologia de les migracions’, i Vincenzo Salerno, sobre els aspectes socioeducatius a la pastoral i aspectes pastorals a el treball social: el cas de la Comunitat de Sant Luigi – Gorizia (Itàlia), obra salesiana de Msna a la Ruta dels Balcans.

A més, durant els dies en què va transcórrer la trobada també hi va haver ocasió de compartir xerrades, cursos i bones pràctiques, com les de Don Bosco Internacional (DBI), a càrrec de Sara Sechi amb el focus a la perspectiva salesiana d’Europa i les migracions , Joves immigrants i identitat, de la mà de Luis Callejas, ‘Com recolzar les necessitats de les persones migrants en els seus processos. El duel migratori’, amb l’educadora Mónica García Arboleda, a més de la mirada de la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials (CEPSS) amb ‘Deixa’m dir-te una cosa: Noves narratives d’amor dels migrants’, per Roberto Trujillo, i la ‘Dona migrant i interseccionalitat. Quantes vides tens en una vida?, amb la Marta Martín.

També es va posar en comú el treball d’accions com ara ‘Xarxes i migracions – Protagonistes. Immigració i xarxes culturals per al futur’, amb Koblan Amissah Bonaventure (de l’associació d’Abusuan), “L’acompanyament de la dimensió espiritual i religiosa de les persones migrants”, amb Nando Capovilla (de Pax Christi Italia), Gorizia, model de acollida a la zona fronterera, amb Vincenzo Salerno, ‘Don Bosco 2000, Sicília i les migracions circulars (amb l’Àfrica occidental subsahariana)’, amb Agostino Sella. ‘Una proposta salesiana conjunta i sinèrgica per a l’acolliment, integració i acompanyament de migrants i refugiats: el cas italià entre bones pràctiques i noves perspectives’, amb Micaela Valentino (de les entitats italianes VIS, SxS i CNOS-FAP), Programa Buzzetti per a infants sense llar, amb Pepelu Aguirre de la Fundació Don Bosco Salesians Social, “Pren les regnes”, amb  Roberto Trujillo i Gema Rodríguez (CEPSS), Allotjament per a persones refugiades, amb Marita Guerra (CEPSS), Egipte i refugiats del Sudan del Sud. El Líban i els refugiats sirians i iraquians: adults joves, amb Simón Zakerian. Totes aquestes iniciatives van estar dirigides principalment a salesians i seglars compromesos en la realització d’iniciatives encaminades a l’acolliment i la integració de les persones migrants i refugiades en els diversos entorns educativo-pastorals.

La trobada es va tancar amb un diàleg sobre les polítiques europees, de la mà de Fco, Jesús Toronjo Benítez, Director General de Polítiques Migratòries de la Junta d’Andalusia, i Maria Vittoria Garlappi, representant d’European Training Foundation, que van destacar els instruments a disposició per part de la Unió Europea i les línies estratègiques per afavorir la cooperació entre institucions públiques i societat civil en l’acolliment i la integració de persones migrants.

Entre les conclusions, José Miguel Núñez, director del Centre Nacional de Pastoral Juvenil a Espanya, destacava la importància de fer un balanç conjunt de la realitat del servei salesià a la conca mediterrània al voltant dels fluxos migratoris i els processos d’acolliment, protecció, promoció i integració a Europa de les persones que arriben al continent ia les províncies ultraperifèriques, com les Illes Canàries. «Així mateix, hem volgut destacar els desafiaments que ens planteja la realitat actual i, en conseqüència, assumir nous compromisos a favor de les persones que es desplacen a la recerca de condicions de vida més dignes», explicava.

Aquesta cita tindrà recorregut en els propers mesos quan les conclusions, compartides entre els diferents participants a l’últim bloc de la trobada, arribi als països i presències salesianes.

CENTRE NACIONAL SALESIÀ DE PASTORAL(CNSPJ)

El CNSPJ és un òrgan creat per la Conferència Ibèrica que promou la reflexió i animació de la Pastoral Juvenil, servint de referència per a aquells que treballen a la missió de la congregació salesiana, en l’àmbit geogràfic de les inspectories d’Espanya, dins del context sociocultural i eclesial d’Europa.

El CNSPJ vol ser un servei qualificat a la pastoral juvenil d’Espanya, mitjançant respostes concretes a les necessitats i sol·licituds de les inspectories, fomentant la relació i reflexió amb els seus animadors respectius, i obert a la col·laboració amb altres institucions de la PJ salesiana i eclesial a Europa.

En el desenvolupament de la seva missió el CNSPJ procura treballar, coordinat pel seu director, amb un equip nacional del qual forma part els coordinadors d’ambients i àmbits pastorals, fixa objectius per al seu funcionament, atén i acompanya, dins de les seves possibilitats i amb sentit de subsidiaritat, als ambients i dimensions de la PJ, fixa objectius a mitjà i llarg termini per a l’evangelització d’adolescents i joves, confecciona un calendari de reunions i tasques, cultiva les relacions personals i la comunicació, estimula i organitza la formació permanent dels seus membres.

Actua d’acord amb les prioritats fixades per al sexenni pel dicasteri, la Regió Mediterrània i la Conferència Ibèrica.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…