Una JMJ realment especial gràcies als seus números

3 agosto 2023

ANS

l

Aquesta JMJ Lisboa 2023 és especial per molts motius. A la roda de premsa de la seva presentació, entre altres dades, es va informar que aquesta és la JMJ amb el major nombre de països participants de la història.

Quatre anys després de l’última Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), Panamà 2019, i després d’una espera més llarga del previst a causa de la pandèmia pel coronavirus, la 38a edició es va inaugurar l’1 d’agost passat a Lisboa. És la primera edició internacional des de la COVID-19, la primera que se celebra a Portugal i la quarta que presideix el papa Francesc. Però aquestes són només algunes de les moltes dades interessants d’aquesta JMJ, presentades als periodistes durant la conferència de premsa de presentació de l’esdeveniment.

En efecte, la JMJ Lisboa 2023 és, en primer lloc, la JMJ amb el nombre més gran de països participants de la història: s’han inscrit pelegrins de tots els països del món, a excepció de les Maldives. Un nombre gairebé «complet» que encara es pot millorar, però que ja mostra clarament com al llarg dels anys, i amb la successió de Pontífexs, l’esdeveniment s’ha convertit en una cita capaç d’implicar joves de tot el planeta.

Els pelegrins oficialment inscrits superen els 354.000, una xifra destinada a augmentar considerablement al llarg de la setmana, com ja ens ha ensenyat l’experiència d’edicions anteriors: el pas per les diòcesis de Portugal i finalment per Lisboa dels primers pelegrins atraurà encara més joves per als actes centrals de dissabte (vigília) i de diumenge (missa d’enviament) futurs.

Pel que fa a la llista de països amb més inscrits, Espanya domina, aprofitant la seva proximitat geogràfica, amb més de 77 mil joves; seguida d’Itàlia (gairebé 60 mil); el país amfitrió en tercer lloc, amb més de 43 mil joves portuguesos; i després França (42 mil) i Estats Units (19 mil).

Més dades

Semblants xifres requereixen la implicació de molts joves voluntaris: fins a 25 mil s’han inscrit i fa setmanes o dies que treballen al servei d’altres joves de tot el món. I si els joves portuguesos són els que, per descomptat, estan a primera línia en aquesta funció, no falten voluntaris internacionals, principalment d’Espanya, França, Brasil i Colòmbia.

Al capdavant dels grups de pelegrins, doncs, hi ha una bona part de clergat, laics o religiosos. I, per descomptat, no hi poden faltar els responsables de les nombroses diòcesis implicades. Per això, juntament amb el Bisbe de Roma, també hi ha molts birrets porpra i carmesí presents a Lisboa: fins a 688 bisbes pelegrinen a la JMJ 2023, 30 dels quals són cardenals –sense comptar els futurs cardenals ja anunciats, com el Rector Major, que ja fa dies que està enmig dels seus joves del MJS i serà creat cardenal a finals de setembre–. A la llista de nacionalitats amb més bisbes destaca Itàlia, amb prop d’una sisena part del total (109), seguida d’Espanya (70), França (65), els Estats Units (61) i Portugal (36).

Tampoc cal oblidar que tota una ciutat s’ha mobilitzat per acollir aquesta allau de joves, posant a disposició: 1.626 places públiques d’acollida, una capacitat d’hospitalitat a les instal·lacions de gairebé 300.000 persones, així com 8.831 famílies que acullen més de 28.000 pelegrins. I, passant de l’allotjament a l’alimentació, s’ha creat una xarxa per alimentar els joves de la JMJ, on participen 1.800 establiments i que proporciona un total de més de 2,7 milions de menjars al llarg dels diferents dies .

Un esdeveniment mundial

Si més de 5.000 periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació han vingut a informar sobre aquesta gran trobada de l’Església i els joves, significa que, a més a més dels actes centrals amb el Papa, també hi ha alguna cosa més. La JMJ anima, de fet, una infinitat d’altres esdeveniments, com els que se celebren en el marc del Festival de la Joventut: més de 600 actes, a 90 llocs diferents, i més de 2.500 artistes implicats.

Finalment, un apunt sobre la sostenibilitat: per als qui es preocupen per l’impacte mediambiental d’un esdeveniment d’aquest tipus, cal assenyalar que, d’acord amb l’esperit de cura de la Casa Comuna encoratjat pel Papa i fet pels milers de persones joves pelegrins a Lisboa, hi ha 17.980 arbres plantats i dedicats a la JMJ.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.