Després d’una setmana intensa d’activitats, aquest divendres ha acabat el tercer projecte Erasmus + en el qual ha participat Calós. En aquest cas, sota el títol “Coeducation: Europe, a community of values”, l’escola de Ciutadella ha estat la coordinadora del programa que s’inicià el 2019 i que es va veure paralitzat per la pandèmia durant uns mesos.
Del 30 de maig al 3 de juny ha tingut lloc la darrera mobilitat del programa internacional amb la participació d’escoles de Suècia, República Txeca, França i Turquia. Calós ha acollit durant aquesta setmana a 28 estudiants i 13 professors/es, els quals han participat en les activitats que s’han anat desenvolupant amb alumnes i docents de l’escola. Durant els darrers mesos el projecte ha comptat també amb la participació d’una escola de Grècia però finalment no s’han pogut desplaçar fins a Ciutadella.
La setmana va començar amb una presentació sobre l’escola i la cultura dels països al Teatre, a més a més d’una ruta per l’escola i una gimcana per Ciutadella. Un dels plats fort ha estat la creació i gravació d’una cançó d’harmonia enaltint els valors de la pau i la concòrdia entre tots els components a partir d’una lletra d’ABBA. L’alumnat i professorat participant ha pogut gaudir, de fet, de diversos tallers relacionats amb la temàtica del projecte, com la visita a una exposició sobre la igualtat de gènere i el paper de la dona en la història, un taller de fona impartit per un professional o la participació a un magazine de la ràdio local, entre altres activitats.
Aquests dies de convivència amb persones d’altres països ha permès també poder realitzar sortides més lúdiques, com la que es va realitzar al Palmerar de Cala en Blanes amb un bereneta amb famílies, l’entrada a la Catedral de Menorca o una visita a un lloc amb un tast de productes propis de l’illa i la posterior visita a la Cova des Coloms i la platja de Binigaus. Ha estat una preciosa oportunitat per a tot l’alumnat de Calós, per poder conèixer altres persones i cultures, a més a més de poder reforçar la comunicació en llengua anglesa, un dels objectius principals del programa.
Segons l’alumna Roser Marquès Moll de 1r d’ESO acollir una filleta a casa seva ha estat una experiència molt polida per “poder conèixer i conviure amb nova gent que no coneixies, a tenir-la com una germana i els pares com una filla”. El coordinador del projecte, Sergio Páez Durà, comenta satisfet que la setmana ha estat un èxit i que, com en altres ocasions, hi ha hagut alumnes que fins i tot no volien partir. Per l’alumne Pau Benejam Gonyalons, també de 1r d’ESO, ha servit “per aprendre noves coses” i tenir curiositat per altres països.
Gràcies als programes Internacionals en els quals l’escola ha participat, Calós ha pogut fer feina de manera cooperativa amb temes tan importants com el compromís amb el reciclatge, les energies renovables i en aquest darrer cas en els valors de lluita contra el racisme, la xenofòbia, el “bullying”, la desigualtat de gènere… que ens fan més conscients de la dignitat i dels drets humans.
Segons la directora pedagògica del centre, Maite Carreras Victory, per a Calós ha estat “una oportunitat per obrir la nostra ment i el nostre cor a altres cultures i persones”, com a membres actius de l’escola salesiana, una escola oberta que acull i acompanya amb afecte per educar amb l’estil de Don Bosco.
0 comentarios