Les plataformes socials salesianes i les entitats membres segueixen apostant per un model innovador d’acompanyament a la infància

3 octubre 2023

La Coordinadora Estatal de Plataformas Socials Salesianes

l

Noves Mirades per a la Prevenció de la Institucionalització de la Infància: una jornada plena de reflexió i innovació sobre la prevenció de la institucionalització de la infància.

Els passats dies 27 i 28 de setembre, la Coordinadora de Plataformes Socials Salesianes i les seves entitats membres, juntament amb la Fundació Pere Tarrés i la Càtedra de Mesurament d’Impacte de la Universitat Pontifícia de Comillas, han celebrat a Barcelona dues jornades d’especial interès.

El primer dia de les jornades va estar destinat a que diferents àrees del programa poguessin compartir els propers passos. D’una banda, des de l’àrea de sensibilització, es va treballar en les properes accions que es desenvoluparan, totes amb un enfocament de participació protagònica dels infants i adolescents. Entre aquestes accions, destaquem que els protagonistes triaran el nom que volen posar al model d’innovació mateix, a través d’unes eleccions democràtiques. Dins del pla de sensibilització, també s’han planificat dos espais de participació més: una trobada en línia a través de la qual els infants coneixeran i reflexionaran sobre els seus drets, creant el seu avatar a través de la plataforma Gather Town, i un altre espai en el que els adolescents posaran la veu per crear la campanya de sensibilització sobre bon tracte que es llançarà el 2024.

El segon bloc de la jornada va estar relacionat amb la implementació del model. Es va dedicar a presentar el pla de pilotatge de les hipòtesis transversals del model d’innovació.

Finalment, l’equip d’avaluació d’impacte va compartir els primers resultats sobre la implementació del model, mitjançant l’anàlisi exhaustiva que s’està duent a terme implicant tots els agents clau, mitjançant entrevistes, escales i qüestionaris.

Comunicar i sensibilitzar sobre el model per a la seva escalabilitat

El segon dia de les jornades va consistir en un acte de comunicació externa celebrat a La Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull. Amb el títol «Noves mirades per a la prevenció de la institucionalització de la infància», l’esdeveniment ha pretès emfatitzar la necessitat de treballar cap a la desinstitucionalització d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat a través d’un enfocament preventiu.

Durant el matí del 28, es van presentar els resultats de la investigació, així com el nou model d’innovació pedagògica que pretén reduir la institucionalització de la infància i afavorir que els infants i adolescents es puguin desenvolupar en entorns de bon tracte i tenir-ne una bona vida en comunitat.

Unes 90 persones van assistir-hi presencialment, i 50 més ho van seguir telemàticament.

A la presentació de la jornada es va comptar amb la participació de Lucía Losoviz, directora general de Drets de la Infància i l’Adolescència del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que ha compartit que “s’està treballant en un procés de desinstitucionalització”, amb la mirada posada en l’informe que revela que actualment hi ha 36.000 infants tutelats a l’Estat espanyol. El 47% d’aquests infants estan acollits en institucions que no acompanyen les necessitats. «L’acolliment familiar pot ser una possible solució», avançava Losoviz.

Des del Ministeri, el focus està posat en el disseny de noves formes de prevenció de la institucionalització de la infància i en alternatives noves per detectar el risc de manera precoç, perquè els infants i adolescents puguin estar en entorns familiars i que, quan sigui necessària la seva institucionalització, sigui amb les condicions que respectin les necessitats i els drets. Afegeix, a més, que els processos de desinstitucionalització no van dirigits exclusivament a la infància, sinó també pensant en el futur d’aquests infants quan es converteixin en adults. “Pensem en les polítiques públiques necessàries per a aquesta finalitat”, ha afegit Losoviz.

El Programa d’Innovació per a la Prevenció de la Institucionalització a la Infància, liderat per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes en col·laboració amb Fundació Pere Tarrés, ja s’està implementant a diversos centres socioeducatius de les dues entitats. Rafael Ruiz de Gauna, adjunt a la direcció de la Fundació Pere Tarrés i director de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació esmentada, ha aportat les dades següents: “A l’Estat espanyol hi ha 2.6 milions d’infants en situació de pobresa. Som al tercer país, per la cua, de la Unió Europea”, i afegeix: “Necessitem altres maneres d’abordar el risc d’institucionalització i més dotació econòmica per poder fer front. Aquesta jornada és una modesta contribució a la desinstitucionalització de la infància”.

El director general de la Coordinadora Estatal de les Plataformes Socials Salesianes, Jesús Javier Llorente, Jota, ha centrat la seva intervenció en la veu dels infants i recorda que ells també han de ser “constructors de la societat”. “Cal una reflexió comunitària, començant per la primera comunitat, la família, i posar en valor els pares i les mares, també”, reflexiona.

Alhora, Núria Valls, secretària d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha donat a conèixer que a Catalunya 8,561 infants tenen alguna mesura protectora, mentre que el 56.4%, és a dir, un total de 4,831 infants, estan en un centre residencial.

Després, les professores de la Facultat Pere Tarrés Txus Morata i Maite Marzo, que formen part de l’equip de recerca del programa d’innovació, van presentar els resultats de l’estudi a partir d’una anàlisi documental. També han compartit les propostes per aplicar un model d’innovació pedagògica cocreat amb les aportacions d’una vuitantena de professionals que formen part del programa d’innovació, que inclou tres perspectives: una part clínica, una altra educativa (amb acompanyament psicoeducatiu als infants).

El Programa d’innovació per a la prevenció de la institucionalització a la infància el conformen dos projectes liderats per La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes i la Fundació Pere Tarrés, que estan finançats per la Unió Europea-Next a través del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 a través de la concessió directa de subvencions a entitats del Tercer Sector per a projectes d’innovació i investigació orientats a la modernització dels serveis socials i dels models d’atenció i cura a persones grans, a la infància i a persones sense llar, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, de conformitat amb el Reial Decret Reial Decret 1101/2021, de 10 de desembre, 2 de març de 2021.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…