Benet XVI i els salesians

31 diciembre 2022

Javier Valiente

l

Repassem la relació del difunt Papa emèrit durant el seu pontificat amb la Congregació Salesiana.

En conèixer-se la notícia de la mort de Benet XVI, el Rector Major dels Salesians va valorar la figura del Papa emèrit i va assenyalar que «se’ns ha n’anat un gran Papa, un gran creient, un gran teòleg i pensador». Repassem ara alguns moments i trets de la relació del papa Ratzinger amb la Congregació salesiana durant els vuit anys del pontificat.

Les seves paraules als Salesians

Durant els seus vuit anys de pontificat (2005-2013), va tenir diverses mostres de proximitat cap a la Família Salesiana. L’octubre del 2006, per exemple, va signar el decret proclamant venerable a Margarita Occhiena, Mamá Margarita, i va animar els salesians a continuar amb el procés de beatificació de la mare de Don Bosco.

A més dels discursos en viatges oficials, el Papa Benet XVI també va expressar paraules d’alè als Salesians en diferents ocasions.

El seu pontificat va coincidir només amb un Capítol General de la Congregació, el CG26, celebrat el 2008 amb el lema ‘Da mihi animaa, caetera tolle’ (‘Dóna’m ànimes, emporta’t la resta’). A l’inici del mateix, el Papa alemany va enviar una carta als participants en què parlava de la importància que cada salesià s’inspiri en Don Bosco: “El carisma de Don Bosco és un do de l’Esperit per a tot el Poble de Déu, però només en l’escolta dòcil i en la disponibilitat a l’acció divina és possible interpretar-ho i fer-ho actual i fecund”. També agraïa i animava la tasca educativa i evangelitzadora dels salesians enmig de les dificultats de cada època: “Cal ajudar els joves a valoritzar els recursos que porten dins com a dinamisme i desig positiu; posar-los en contacte amb propostes riques d’humanitat i de valors evangèlics; estimular-los que participin activament a la societat per mitjà del treball, la col·laboració i el compromís pel bé comú”.

Al final del Capítol General XXVI, Benet XVI va mantenir una trobada amb els capitulars, en què els va expressar: “Desitjo vivament que tota la congregació salesiana, també gràcies als resultats del vostre capítol general, visqui amb renovat impuls i fervor la missió per a la que l’Esperit Sant, per la intervenció maternal de Maria Auxiliadora, la va suscitar a l’Església. Avui vull animar-vos a vosaltres, i a tots els salesians, a seguir pel camí d’aquesta missió, amb plena fidelitat al vostre carisma originari, en el context del ja imminent bicentenari del naixement de Don Bosco”.

El 2010, va respondre a una carta enviada al maig pel llavors Rector Major, Pascual Chávez, i els bisbes salesians, en què li expressaven la proximitat en els moments de tribulació experimentats per l’Església, especialment per l’escàndol dels casos de pedofília al seu si. “Aquest pensament reflexiu de solidaritat, manifestat en una situació delicada també per a tota l’Església, ha despertat en el meu cor una profunda gratitud, també perquè és un signe d’aquesta comunió intensa i d’aquest afecte ardent que els fills espirituals de Sant Joan Bosco sempre s’han nodrit cap al Successor de Pere”, va contestar el llavors Pontífex.

Nomenament de bisbes i creació de cardenals salesians

Un total de 34 salesians van ser nomenats bisbes per Benet XVI. Durant el seu pontificat, va nomenar tres cardenals salesians: Joseph Zen Ze-kiun, bisbe emèrit de Hong Kong; Raffaele Farina, arxiver de l’Arxiu Secret Vaticà i prefecte de la Biblioteca Vaticana; i Angelo Amato, qui fos Prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants.

Benet XVI va confiar el càrrec de secretari d’Estat de la Santa Seu en un salesià, el cardenal Tarcisio Bertone. A més, el va nomenar cardenal camarlenc, per la qual cosa va exercir com a cap de l’Església Catòlica durant el període de seu vacant entre la renúncia del Papa alemany i l’elecció del Papa Francesc el 2013.

El seu pas per les cases salesianes

 

Benet XVI va visitar en diverses ocasions cases salesianes. L’estiu del 2005, seguint una tradició iniciada pel seu predecessor, Sant Joan Pau II, va passar tres setmanes a la Vall d’Aosta, convidat per la casa salesiana de les Combes. En aquest ambient de retir, va començar a treballar en la seva primera encíclica, ‘Deus Caritas est’. Va repetir estada a Les Combes els estius de 2006 i 2009.

La seva primera reunió amb salesians en qualitat de Bisbe de Roma va tenir lloc el 24 de febrer de 2008, III Diumenge de Quaresma. El Papa germà va visitar la parròquia salesiana de Santa Maria Alliberadora, situada al popular barri romà del Testaccio, amb motiu del centenari de la seva consagració i obertura al culte. Allí va recordar un dels rectors històrics d’aquesta comunitat, el venerable don Luis María Olivares, salesià en procés de beatificació, i va convidar tota la comunitat parroquial “a perseverar en el compromís educatiu, que constitueix el carisma típic de cada parròquia salesiana” .

El 21 de març del 2009, durant el viatge apostòlic que va realitzar al Camerun i Angola, Benet XVI va celebrar la Santa Missa a la parròquia salesiana de Sant Pau, a Luanda. Prop de 3.000 persones, entre sacerdots, religiosos, catequistes i representants de moviments eclesials d’Angola i Sao Tomé, van assistir a la celebració. El llavors Summe Pontífex va expressar amb gran humilitat: “Permeteu-me finalment dirigir unes paraules als salesians i als fidels d’aquesta parròquia de Sant Pau que ens reben a la seva església, que no han dubtat a deixar-nos el lloc que habitualment els correspon a ells a la assemblea litúrgica. He sabut que es troben reunits al camp contigu i espero, al final de l’Eucaristia, poder veure’ls i beneir-los, però ja des d’ara els dic “moltes gràcies!”. Que Déu susciti entre vosaltres i per mitjà vostre tants apòstols que imitin el vostre sant fundador”.

A finals del 2011, en el marc del seu viatge apostòlic a Benín, Benet XVI es va beneficiar de l’atenció salesiana: el llit on descansava aquells dies estava fet per joves de l’obra salesiana de Porto Novo; mentre que a la cuina de la Nunciatura Apostòlica, on va estar allotjat, hi estaven vinculades les Filles de Maria Auxiliadora i les seves alumnes.

En diverses ocasions, el Pontífex alemany va celebrar la Missa en ocasió de la solemnitat de l’Assumpció de Maria a la parròquia de Sant Tomàs de Villanueva, situada a Castel Gandolfo, on solia estiuejar. La Missa a la parròquia –animada pels Fills de Don Bosco des de l’època del Papa Pius XI– era una cita a què Benet XVI es va mostrar molt fidel en els seus anys de pontificat, tret que es trobés compromès en altres parts del món.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.