Cardenals salesians en la història

28 septiembre 2023

Redacció / ANS

l

Aquest dissabte, 30 de setembre a Roma, don Ángel Fernández Artime, actual Rector Major dels Salesians, serà creat cardenal. Abans que ell, altres 19 salesians han estat cridats per l'Església per a aquest ministeri. Fem un repàs de tots ells.

El passat 9 de juliol el papa Francesc va anunciar el nomenament com a cardenal de don Ángel Fernández Artime, X successor de Don Bosco. El nomenament va ser una sorpresa, per al propi Rector Major i per a tota la Família Salesiana. Com ell, al llarg dels 164 anys de vida de la Congregació Salesiana, els diversos pontífexs han anomenat un Fill de Don Bosco per a servir a l’Església com a bisbes i cardenals. D’aquests hi ha hagut 19, sense
comptar al Rector Major, que serà creat Cardenal aquest pròxim dissabte 30 de setembre.

Funcions d’un cardenal

Segons el Dret Canònic, “els Cardenals de la Santa Església Romana constitueixen un Col·legi peculiar al qual correspon proveir a l’elecció del Romà Pontífex”; a més, “assisteixen al Romà Pontífex tant col·legialment, quan són convocats per a tractar junts qüestions de més importància, com personalment, mitjançant els diferents oficis que exerceixen, ajudant al Papa sobretot en el seu govern quotidià de l’Església universal” (CDC, 349).

Són elegits pel Sant Pare entre “aquells homes que hagin rebut almenys el presbiterat i que destaquin notablement per la seva doctrina, costums, pietat i prudència en la gestió d’assumptes; però els que encara no són bisbes han de rebre la consagració episcopal” (CDC, 351).

Salesians i cardenals

La llista dels salesians creats cardenals, per ordre cronològic i amb la data de nomenament és la següent:

Juan Cagliero: Va néixer a Castelnuovo de Don Bosco (Itàlia) en 1838 i va morir a Roma (Itàlia) en 1926. Va conèixer Don Bosco a l’edat de 13 anys i es va unir a ell a Valdocco. Cagliero va ser dels primers joves a fer-se salesià i va dirigir la primera expedició missionera salesiana cap a la Patagònia argentina (1875). Nomenat bisbe en 1894 per Lleó XIII, en 1915 el papa Benet XV el va crear el primer cardenal salesià, a l’edat de 77 anys, reconeixent així el mèrit d’una vida dedicada al bé dels altres, especialment en terres de missió.

Augusto Hlond: Va néixer en Brzackowice (Polònia) en 1881 i va morir a Varsòvia (Polònia) en 1948. Va ser el primer inspector de la província salesiana germànic- hongaresa i va ser nomenat bisbe en 1926 i creat cardenal en 1927 per Pius XI. Va alçar la seva veu contra les violacions dels drets humans i de les llibertats religioses comeses pels nazis en la II Guerra Mundial. Després d’aquest trist període de la història, va haver de conviure amb la dictadura comunista al seu país fins a la seva primerenca mort, als 67 anys, per pneumònia. L’actual Rector Major el va descriure així: “Un home virtuós, exemple lluminós de religiós salesià i pastor generós i auster, capaç de visions profètiques i obedient a l’Església”, que “va conrear la pobresa i va practicar la justícia amb els pobres i necessitats”.

Raúl Silva Henríquez: Va néixer en Talca (Xile) en 1907 i va morir a Santiago de Xile en 1999. Joan XXIII ho va nomenar bisbe en 1959 i ho va crear cardenal en 1962. Com a bisbe i com a cardenal va ser un enèrgic defensor dels Drets humans, violats sistemàticament al seu país, Xile, a partir de 1973 per la junta militar que governava el país i, davant l’absència d’oposició política que va ser silenciada, empresonada o exiliada, l’Església, sota el seu lideratge, es va convertir en l’única resistència efectiva al règim. En 1978, per tot això, va rebre el “Premi de Drets Humans” de les Nacions Unides.

Stepán Trochta: Va néixer en Francova Lhota, a Moràvia oriental (actual República Txeca), en 1905 i va morir a Txecoslovàquia (també actual República Txeca) en 1974. Emblema del sofriment patit per l’Europa central i oriental al llarg del segle XX, perseguida primer pel nazisme i després pel comunisme. Pius XII ho va nomenar bisbe i va ser també l’únic cardenal salesià nomenat in pectore (1969) ja que, en el moment de la seva primera elecció, raons d’oportunitat van portar al papa Pau VI a no fer públic el seu nomenament. Es va fer públic al març de 1973. Un any després, moria als 69 anys esgotat pel sofriment suportat al llarg de la seva vida.

Alfonso María Stickler: Va ser el cinquè salesià, en ordre cronològic, a ser nomenat i creat cardenal. A diferència dels altres perfils, va expressar el seu servei episcopal i cardenalici, no tant en l’activitat pastoral, com en un treball discret, però molt eficaç, dins de la Cúria Romana i de cercles acadèmics. Expert en Dret Canònic, Stickler va ser nomenat arquebisbe en 1983 i creat cardenal en 1985. Havia nascut en Neunkirchen (Àustria) en 1910 i va morir a Roma en 2007.

Rosalio José Castillo Lara: Salesià veneçolà, va néixer en 1922 a Caracas. Bisbe des de 1973, el papa Joan Pau II el va nomenar cardenal en el consistori de 1985. Va ser nomenat president de la Comissió Pontifícia per a l’Estat de la Ciutat del Vaticà en 1990. Sota la seva direcció es va iniciar la construcció de l’actual “Casa Santa Marta” en el Vaticà, lloc de residència actualment del papa Francesc. Mons. Castillo Lara va ser una ment brillant, gran estudiós i conferenciant, dotat també d’un esperit treballador i hàbil per a portar a bon terme nous projectes. Va morir en 2007.

Miguel Obando Bravo: Va néixer en La Libertad (Nicaragua) en 1926 i va morir a Managua (Nicaragua) en 2018. Va ser president de la Conferència Episcopal de Nicaragua durant cinc mandats i president del Secretariat Episcopal de Centreamèrica i Panamà. Nomenat bisbe en 1968 per Pau VI, en 1985 el papa Joan Pau II el va crear cardenal. Va ser una figura de referència, no sols per a l’Església local, sinó per a tota la nació nicaragüenca. En un període molt difícil de la història del seu país, es va oposar a la injustícia i violència, va denunciar la corrupció, especialment, del règim de Anastasio Somoza, i les violacions dels drets humans comesos per la Guàrdia Nacional. Per tot això, en 2016, va ser declarat “Sacerdot nacional per a la pau i la reconciliació” per una llei especial del seu país.

Antonio María Javierre Ortas: Primer salesià espanyol creat cardenal en la història de la Congregació Salesiana. Va ser en 1988 en el pontificat de Joan Pau II. Mons. Javierre va néixer en Siétamo (Osca) en 1921. Va tenir una gran activitat acadèmica. Des de 1951 a 1976 va ser professor de Teologia Fonamental en el Pontifici Ateneu Salesià; de 1959 a 1971, Degà de la Facultat de Teologia de l’Ateneu Salesià; i de 1971 a 1974, Rector Magnífic. Nomenat bisbe per Pau VI en 1976, dins de la Cúria Romana, va oferir l’aportació dels seus coneixements i experiència en nombrosos dicasteris. Va desenvolupar una intensa labor de divulgació teològica i d’apostolat en el món de la cultura. Com a cardenal va ser Prefecte de l’Arxiu Secret Vaticà i de la Biblioteca Apostòlica Vaticana. Després, prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments fins a 1996. Va morir d’un infart, esgotat per la seva malaltia i els tractaments, en 2007. Antonio María Javierre va ser un valuós estudiós i professor, gran acadèmic i promotor del diàleg ecumènic.

Antonio Ignacio Velasco García: Va néixer en Acarigua (Veneçuela) en 1929 i va morir, després d’una llarga batalla contra el càncer, en 2003. El papa Joan Pau II el va nomenar bisbe en 1989 i cardenal en 2001, assignant-li una església titular d’origen salesià, la de Santa Maria Domenica Mazzarello, en el barri Don Bosco de Roma. Va ser un actiu salesià dins de la Congregació Salesiana com a inspector i conseller regional. Ja quan era
cardenal, la difícil situació que travessava Veneçuela, va agreujar encara més el sofriment físic que patia. En diverses ocasions, va rebre durs atacs verbals del president Hugo Chávez i, com a part de les tensions socials de l’època, en 2002, una magrana va impactar contra la seva residència. Joan Pau II va lloar la seva vida com a “gelós i abnegat pastor”.

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga: Va néixer en la capital hondurenya, Tegucigalpa, en 1942. Al seu país, va ser vicepresident de Càritas Hondures, secretari general i president de la Conferència Episcopal. Nomenat bisbe en 1981, ha exercit serveis importants en el Consell Episcopal Llatinoamericà. Va ser creat cardenal pel papa Joan Pau II en 2001. Durant els anys següents, a través dels seus discursos públics, es va donar a conèixer per la seva lluita contra les drogues i la corrupció, així com per les seves crítiques als sistemes econòmics que produeixen explotació i marginació. Per la seva constant atenció a la dimensió social de la pastoral de l’Església, va ser elegit president de “Caritas Internationalis”, càrrec que va ocupar de 2007 a 2015. En 2013, el papa Francesc el va nomenar membre, amb la funció de coordinador, del Consell de Cardenals, perquè li assistís en el govern de l’Església, per tant, un dels homes de confiança del Papa. Té 80 anys.

Tarcisio Bertone: En 1934 va néixer aquest salesià italià en Romano Canavese, al Piemont. Bertone va ser cridat a Roma per a ocupar la càtedra de Teologia Moral Especial en l’Ateneu Salesià en 1967, més tard Universitat Pontifícia Salesiana, on va ensenyar durant deu anys. A més, va exercir tasques de gestió en la Universitat Salesiana de Roma. Des dels anys vuitanta ha exercit un qualificat servei a la Santa Seu com a consultor en diversos dicasteris de la Cúria Romana. Arquebisbe de Vercelli, Joan Pau II ho va nomenar secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, on va treballar amb el cardenal Joseph Ratzinger, prefecte d’aquesta mateixa Congregació. En 2003 va ser nomenat arquebisbe de Gènova i, aquest mateix any, creat cardenal. Va ser l’últim salesià creat cardenal pel papa Joan Pau II. Benet XVI ho va nomenar Secretari d’Estat Vaticà. Actualment té 88 anys.

Joseph Zen Ze-kiun: Va néixer prop de Shangai (Xina) en 1932. El papa Benet XVI el va nomenar cardenal en 2006, convertint-se en el primer cardenal salesià d’origen asiàtic, així com el primer cardenal salesià elegit per Ratzinger. Joan Pau II ho va nomenar, en 1996, bisbe coadjutor d’Hong Kong. En la Cúria Romana ha estat membre de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, de la Congregació per a l’Evangelització dels pobles, de l’XI Consell Ordinari de la Secretaria General del Sínode dels Bisbes i del Consell Especial per a Àsia de la Secretaria General del Sínode dels Bisbes. El Cardenal Zen, als seus 91 anys, està proposat per al Premi Nobel de la Pau 2023, i també és conegut per la seva lluita a favor de la llibertat de l’Església, la democràcia, els drets humans i la llibertat d’ensenyament.

Raffaele Farina: Va néixer en Buonalbergo (Itàlia) en 1933. Nomenat bisbe en 2006 per Benet XVI, aquest mateix Papa el va crear cardenal en 2007, en el segon consistori. Responsable de l’Arxiu i Biblioteca vaticans, amb Francesc com a papa, ha estat President de la Pontifícia Comissió per a l’Institut de les Obres de Religió. El cardenal Farina, actualment amb 90 anys, pertany a la Pontifícia Comissió de Ciències Històriques i a la Pontifica Acadèmia de les Ciències.

Angelo Amato: Nascut en Molfetta (Itàlia) en 1938, amb 15 anys va entrar en la Congregació Salesiana. Va ser ordenat sacerdot en 1967, professor en la Universitat Pontifícia Salesiana i nomenat consultor de la Congregació per a la Doctrina de la Fe i del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians i de la Congregació per als Bisbes. Joan Pau II ho va nomenar arquebisbe en 2002. Benet XVI ho va crear cardenal en 2010. En la Cúria Romana és a més membre de la Congregació per a la Doctrina de la Fe i de la Congregació per al Culte Diví i la disciplina dels Sagraments. És autor de diversos llibres, entre ells, “Maria i la Trinitat”, “L’Evangeli del Pare” i una biografia de Santa Hildegarda de Bingen. Té 85 anys.

Riccardo Ezzati Andrello: Mons. Ezzati va néixer en Campiglia dei Berici (Itàlia) en 1942. Als 17 anys va voler entrar en el seminari i va demanar fer el noviciat fora d’Itàlia. Va marxar a Xile. Allí es va formar en el Noviciat salesià de Quilpué. Més endavant, sent salesià, va estudiar Teologia en la Pontifica Universitat Salesiana de Roma, convertint-se en Llicenciat en Sagrada Teologia. Va realitzar innombrables funcions pastorals salesianes a Xile, també en la Conferència Episcopal Xilena. Joan Pau II ho va nomenar bisbe en 1996. El país, per la seva gran contribució, a través de la Presidenta de la República, a sol·licitud del Congrés Nacional, li va atorgar la nacionalitat xilena per gràcia especial en 2006. Mons. Ezzati és cardenal des de 2014, quan va ser nomenat pel papa Francesc en el consistori de febrer d’aquest any. Va ser el primer en el seu Pontificat. Actualment té 81 anys.

Charles Maung Bo: Va néixer en Shwebo (actual Myanmar) en 1948. La seva infància va estar marcada per la seva educació amb els salesians. Va ingressar en un internat salesià en Mandalay. De 1962 a 1976, Bo va estudiar en un seminari salesià prop de Maymyo. Ordenat sacerdot en 1976, bisbe de Lashio en 1990 i transferit a la Diòcesi de Pathein en 1996. En 2015, el papa Francesc el va crear cardenal de l’Església Catòlica. Des de llavors ha exercit diverses tasques d’importància en la Cúria Romana. L’última, en 2022, va ser nomenat membre de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. Actualment també és Arquebisbe de Yangon (Myanmar) i és molt crític amb la falta de llibertat religiosa en molts països d’Àsia, com el seu. Mons. Bo, amb gairebé 75 anys, és un dels cardenals salesians amb dret a votar en un futur conclave.

Daniel Fernando Sturla Berhouet: Va néixer a Montevideo (Uruguai) en 1959, en l’actualitat té 64 anys. Sturla va entrar en la Congregació Salesiana, en la Inspectoria de l’Uruguai, a la fi dels anys setanta: va fer el noviciat en 1979 i la seva primera professió religiosa en 1980. En 1987 va ser ordenat sacerdot. En la Congregació ha treballat en obres socials dels oratoris i va ser nomenat inspector de l’Uruguai en 2008. En 2011, amb el seu designi com a bisbe auxiliar de Montevideo, comença la seva tasca pastoral per a l’Església Universal. En 2014, el papa Francesc el va nomenar arquebisbe metropolità de Montevideo i, un any després, en 2015, creat cardenal. És un altre dels cardenals salesians amb dret a votar en l’elecció d’un futur Papa.

Cristóbal López Romero: Nascut en Vélez-Rubio (Almeria) en 1952, va ser ordenat sacerdot en 1979. Va estar destinat en la missió salesiana a Amèrica des de 1984, sent inspector salesià de Paraguai de 1994 a 2000 i de Bolívia de 2011 a 2014, moment en el qual va ser nomenat inspector de Salesians Maria Auxiliadora (SMX), una de les dues inspectories salesianes a Espanya, quan va ser elegit Rector Major Ángel Fernández Artime en el Capítol General 27. De 2014 a 2017 va exercir d’inspector, fins que el papa Francesc, a la fi de 2017, el va nomenar arquebisbe de la diòcesi de Rabat (Marroc). Va ser, dos anys després (2019), quan el Papa va anunciar que el creava cardenal aportant el seu coneixement tant del món islàmic com de les comunitats populars de l’Església a Llatinoamèrica. Mons. López té 71 anys.

Virgílio do Carma da Silva: És el cardenal salesià més jove en l’actualitat amb gairebé 56 anys. Va néixer en Venilale (Timor-Leste) en 1967. Amb una infància marcada per l’educació salesiana, en 1997 va fer la seva professió perpètua i va ser ordenat sacerdot en 1998. Ha estat mestre de novicis salesians i inspector dels salesians a Timor-Leste i Indonèsia. En 2016, el papa Francesc el va nomenar bisbe de Dili. Al seu país, està aconseguint impulsar la fràgil economia amb el desenvolupament del turisme religiós. En 2019, el Sant Pare el va nomenar el primer arquebisbe de Timor-Leste i, en el consistori de 2022, va ser creat cardenal. Des de l’any passat és membre del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica. És cardenal amb dret a vot en un futur conclave.

Ángel Fernández Artime: L’actual Rector Major de la Congregació Salesiana va néixer en Gozón-Luanco, Astúries, a l’agost de 1960. Originari de la inspectoria amb seu a Lleó, va ser delegat inspectorial de Pastoral Juvenil, director del col·legi d’Ourense, membre del Consell i vicari inspectorial i, del 2000 al 2006, el seu inspector. En 2009 va ser nomenat inspector de la inspectoria l’Argentina Sud, amb seu a Buenos Aires. En aquesta època, va conèixer i va col·laborar amb el llavors arquebisbe de la capital federal, el cardenal Jorge Mario Bergoglio, avui el papa Francesc. A la fi de 2013 va ser nomenat inspector de Salesians María Auxiliadora, però abans de poder assumir aquest servei, en el Capítol General 27 dels Salesians, va ser elegit nou Rector Major, el X Successor de Don Bosco. Al març de 2020 va ser confirmat, en el Capítol General 28, el seu segon sexenni (2020-2026) al capdavant de la Congregació Salesiana. El 9 de juliol d’enguany, durant el Àngelus del papa Francesc, es va fer públic que seria creat cardenal en el consistori de cardenals de finals d’aquest mes de setembre (aquest pròxim dissabte, dia 30, a Roma). Serà el tercer salesià espanyol que aconsegueixi aquesta distinció eclesiàstica al llarg dels més de 150 anys d’història de la Congregació Salesiana. A més, per la seva edat (63 anys), tindrà dret a vot en un futur conclave per a l’elecció de nou Papa.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…