Centres Juvenils, planters d’iniciatives socials

20 marzo 2024

Salesians Comunicació

l

Nombrosos projectes neixen des de l’acció directa, la participació activa i la transformació a través de la implicació juvenil en la realitat propera.

Els Centres Juvenils es coordinen i treballen amb un projecte compartit. Sota aquesta premissa, i tenint com a marc el Projecte Educatiu Pastoral Salesià, centren la participació dels Oratoris i Centres Juvenils des del que és local al global.

 El propi d’aquest ambient salesià és l’acció directa, la participació activa, la transformació a través de la implicació en la realitat propera. Una acció que comença en els barris de les ciutats i en els pobles, a més del treball en xarxa juntament amb les Federacions de Centres Juvenils i d’entitats que reuneixen realitats afins, i coordinen modes de fer i recursos comuns.

«A més de la pastoral habitual que fan les parròquies i els moviments, segons determinats esquemes, és molt important fer lloc a una «pastoral popular juvenil», que té un altre estilo, altres temps, un altre ritme, una altra metodologia. Consisteix en una pastoral més àmplia i flexible que estimuli, en els distints llocs on s’hi mouen els joves reals, aquests lideratges naturals i aquests carismes que l’Esperit Sant ja ha sembrat entre ells». Així ho expressava el Papa Francesc (CHV, 230) sobre aquests nous escenaris o contextos decisius en els que té lloc la proposta oratoriana. La complexitat de la realitat afecta i condiciona l’acció educativa i evangelitzadora d’aquest ambient, però és cada cop més evident que el compromís amb el seu context és un planter constant d’iniciatives socials.

PROJECTES SOCIOEDUCATIUS

Entre els nombrosos exemples destaca el nou projecte de l’”Asociación Juvenil Futuro Abierto” de Salesians  Jerez Lora Tamayo, de la mà de la Junta d’Andalusia i la Fundació ACCAM, que es converteix en referent en la Comunitat Autònoma oferint a nens, adolescents i joves, junt a llurs famílies, processos formatius i de desenvolupament integral de las persones. El recolzament escolar, l’estudi dirigit, els moments formatius amb les famílies i la selecció de propostes sanes, culturals i educatives d’oci i de lleure -junt a les sortides, excursions i campaments – completen un ventall de possibilitats tan pràctic  com útil per a les famílies que han valorat molt positivament la seva posada en marxa. “Per a la seva realització s’han contractat varis animadors que permeten el desenvolupament del projecte tots els dies de l’any, de dilluns a diumenge, en horaris de matí, tarda i nit. Sens cap mena de dubte, és el somni de Don Bosco fet realitat.  El nodrit grup de voluntaris i d’animadors possibilita, encara més si és possible, donar una major qualitat i consolidar el que ja existeix”, comenta Marco A. Martínez, salesià encarregat de la Pastoral de la presència salesiana. “Cal esmentar de manera significativa, el Projecte “Avanti” d’atenció a les persones sense sostre, que implica directament als nostres destinataris perquè coneguin in situ la realitat més propera. La pedagogia del pati, la recuperació dels jocs tradicionals, els tallers afectius, els cursos de l’ús intel·ligent de les tecnologies i de les xarxes socials i la celebració joiosa de la nostra fe en l’Eucaristia familiar complementen el programa. Així mateix, es treballa colze a colze amb els col·legis de la zona i els seus professionals. Les famílies dissenyen les activitats amb nosaltres. Elles coneixen millor que ningú el que necessiten en aquests moments de confusió generalitzada. No es tracta de treballar per la joventut, sinó junt als joves i les seves famílies. L’estil salesià funciona. Sense més. ¿T’animes a visitar-nos?”, afegeixen.

A Pozoblanco, el Programa AUPA és dirigit pel CEP local i la Família Salesiana, amb seu en el centre juvenil Magone. Aquest programa té com a objectiu fer recolzament educatiu a nens i nenes en situació de dificultat. Actualment, s’atenen 52 menors amb la participació de 4 professionals. El programa compta amb finançament de la Fundació Ricardo Delgado Vizcaíno-COVAP i el Conjunt de la Comunitat Educativa Pastoral. En resumen, el Programa AUPA s’enfoca en oferir reforç educatiu, treball en habilitats socials, així com  seguiment acadèmic i familiar, proporcionat per professionals compromesos amb el desenvolupament integral dels participants.

Sota la mateixa denominació, en el projecte AUPA, ubicat en el Campo de Gibraltar, es desplega gràcies al treball compartit de les presències de La Línea i Algeciras  i on hi participen com a promotors els consells de la CEP d’ambdues localitats i la Família Salesiana. Aquest programa es desenvolupa en dos centres juvenils,” Cuatro Caminos” en Algeciras i “Acuarela” en La Línea. Actualment, s’atenen al voltant de 30 nens i nenes, amb dos professionals contractats en cada ciutat per a proporcionar recolzament educatiu i seguiment acadèmic. El finançament prové de la Fundació La Caixa i la pròpia Família Salesiana, donant suport a  menors en situació de dificultat.

A Carmona, el Projecte Garelli és promogut pel CEP local i la Família Salesiana, amb la base en el centre juvenil Uno Más. Aquest programa està dissenyat per a donar recolzament educatiu a nens i nenes en situació de dificultat. Actualment, s’atenen  18 menors amb l’assistència d’un professional. El projecte, finançat per la Família Salesiana, se centra en proporcionar reforç educatiu, treball en habilitats socials, així com seguiment acadèmic i familiar. En resum, el Projecte Garelli busca enfortir el desenvolupament integral dels participants a través d’un enfocament educatiu i de recolzament social coordinat per professionals qualificats.

PROJECTES D’INTERVENCIÓ SOCIAL

 

A Utrera, el Projecte OBERTI és impulsat pel CEP local i la Família Salesiana, amb l’animació del centro juvenil Aldaba. Aquest programa té com a objectiu donar recolzament integral a menors i adolescents, així com a les seves famílies, que es troben en situacions d’exclusió social. Actualment, s’atenen 32 nens i nenes amb la participació de 4 professionals. El projecte compta amb finançament de la Casa Salesiana i la col·laboració d’entitats privades per al subministrament de materials. Es desenvolupa específicament en la Barriada de la Paz d’Utrera, amb instal·lacions dissenyades per al seu desplegament dins del propi barri, i compta amb la col·laboració de diverses entitats socials de la ciutat. El Projecte OBERTI busca acompanyar i proporcionar eines als seus participants per a facilitar la seva integració i promoció en la societat, promovent la igualtat d’oportunitats per a tots.

 

A Huelva, el programa Acompña2 és animat per la Casa Salesiana, des de l’acció amb el centre juvenil Carabela. Aquest programa té com a objectiu brindar suport integral a 73 famílies, amb un total de 134 menors. Per això, compta amb la participació de dos professionals contractats i de voluntaris. Acompña2 rep finançament de la Fundació La Caixa, a través de la convocatòria de Projectes Socials Andalusia, essent qualificat com el segon projecte millor valorat en la regió. A més, cal destacar el treball en xarxa i la coordinació amb les entitats del territori, especialment amb els Serveis Socials Municipals i els 6 centres educatius del Districte V de Huelva. En resum, Acompña2 se centra en acompanyar i proporcionar eines a menors, adolescents i a les seves famílies en situacions d’exclusió social, promovent la seva integració i promoció en la societat amb igualtat d’oportunitats.

La Federació El Patio col·labora en la cobertura administrativa dels projectes, la gestió del personal i la recerca de finançadors per al seu sosteniment.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadssmVisitaExtraordinaria
Los Coordinadores Generales de Pastoral de Santiago el Mayor comienzan a soñar el nuevo curso

Los Coordinadores Generales de Pastoral de Santiago el Mayor comienzan a soñar el nuevo curso

Los Coordinadores Generales de Pastoral de las Casas de la inspectoría de Santiago el Mayor celebraron su asamblea anual los pasados 24 y 25 de abril en la Casa de Ejercicios de la Esclavas del Cristo Rey de Madrid. Un foro de evaluación y reflexión convocado por...