‘Don Bosco escucha’: Salesians Badajoz llança la seva nova ràdio escolar

5 marzo 2024

Salesians Comunicació.

l

Protagonitzada al cent per cent per joves i a l'estil de Don Bosco.

El passat 22 de febrer Salesians Badajoz va llançar la seva nova ràdio escolar amb l’objectiu de difondre els projectes que els alumnes vagin realitzant en el centre educatiu. Des de les assignatures de Llengua, Ciències, Llengua Estrangera i Matemàtiques els alumnes de totes les etapes més joves presentaran el seu programa sobre l’actualitat escolar a través de les ones, creant els seus propis continguts i protagonitzant els seus propis podcasts.

La coordinadora del projecte és la professora Soledad García, qui explica que els alumnes estan molt motivats i il·lusionats amb aquest nou projecte. “Són el nostre motor, ja que ells són els que desenvolupen els projectes, sempre amb acompanyament del tutor o el professor responsable de l’activitat. Elaboren i desenvolupen les seves intervencions i a més d’exposar-les de manera física, s’organitzen per a transmetre-les als nostres radiooients”, afegeix.

Inspirats en Don Bosco, que va ser un gran comunicador, l’objectiu principal que busquen des de la casa salesiana és el de desenvolupar noves tècniques d’aprenentatge, fomentar la comunicació i l’expressió oral, promovent la creativitat, la innovació, la immersió en la diversitat entre l’alumnat i l’enfortir el sentit de comunitat. “Considerem que la ràdio escolar és un bon nexe i de reforç que els brinda als nostres alumnes l’oportunitat de desenvolupar habilitats, experimenten un nou punt de vista de la seva creativitat, creen i comprendre nous aspectes i sobretot un espai d’ells, per a ells i per a compartir amb tota la comunitat”, conclouen.

La Ràdio Escolar a l’Escola Salesiana

Cada vegada són més les cases salesianes que decideixen sumar-se al projecte de Ràdio Escolar. En aquest cas, Badajoz s’ha sumat al projecte Ràdio Edu, programa de ràdio educativa de la Conselleria d’Educació i Ús de la Junta d’Extremadura. L’anterior casa a sumar-se va ser Salesians Puertollano amb ‘Radi Auxi’ coordinada per alumnes de Batxillerat.

Actualment en les ones salesianes es poden escoltar programes d’entreteniment, de reflexió i d’actualitat. Un dels més escoltats és “Nunca caminarás solo”, dedicat als dies de Quaresma i amb la reflexió a l’evangeli diari que anima a l’oient a recordar la presència de Déu en la seva vida. Un altre programa que s’emet cada mes és ‘La visión de los jóvenes’ protagonitzada per ‘inquiets’ alumnes que debaten i opinen sobre temes d’actualitat. Finalment, els programes d’actualitat, notícies i emissions en directe sobre esdeveniments salesians animen les ones salesianes cada quinzena del mes.

En la web salesianos.info/podcast es pot trobar tot el repertori publicat en els últims anys i tots els enllaços a les cases amb ràdio escolar.

 

Els inicis de la Ràdio Salesiana

La degana de les actuals emissores salesianes a Espanya és ‘Don Bosco Ràdio’, de l’Obra Salesiana d’Ibi (Alacant). Des de fa aproximadament 15 anys es pot sintonitzar en el 88.4 de la FM a la comarca alacantina de L’Alcoià. Una de les potencialitats de la ràdio és la seva funció educativa. Així ho entenen també en el col·legi Sant Joan Bosco de València, on va néixer fa més de tres anys Ràdio Bosco. Amb la mateixa idea va sorgir en el curs 2017/2018 Salesianos LAM, un espai digital del col·legi Salesians L’Almunia (Saragossa).

En l’últim any fins a quatre centres s’han animat a posar en marxa la seva pròpia ràdio escolar sumant-se Salesians Pare Aramburu a Burgos, Salesians Lugo o Salesians La Orotava. A aquestes iniciatives cal afegir altres més puntuals, com els tallers de ràdio que organitzen alguns centres com a Salesians Els Boscos a Logronyo, Salesians Cruces a Barakaldo (Biscaia), Salesians Montsó (Osca), Rota, ST Ràdio a Triana (Sevilla) i Salesians Santander que en donen bon compte. I altres projectes ja van concloure, com a Ràdio Família de Salesians Antequera (Màlaga) o Ràdio Bosco de la parròquia Jesús Obrero de Sevilla.

En qualsevol cas, la ràdio s’obre pas cada dia entre les cases salesianes com un mitjà amb un enorme potencial per a l’educació i la transmissió de valors. I, a més, donant veu a nens i joves, també des d’altres realitats.

 

 

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.