El Rector Major, D. Ángel Fernández Artime, serà creat cardenal aquest dissabte

28 septiembre 2023

Manuel Serrano

l

Tal com va anunciar el papa Francesc el passat mes de juliol, el consistori per a la creació de nous cardenals se celebrarà el 30 de setembre en la Basílica de Sant Pere. El salesià espanyol D. Ángel Fernández Artime es convertirà, als seus 63 anys, en l’onzè cardenal salesià de l’Església Catòlica, el cinquè actualment amb dret a vot en un futur conclave.

Aquest dissabte, 30 de setembre, se celebrarà a la Basílica de Sant Pere del Vaticà el novè consistori per a la creació de nous cardenals en el pontificat del papa Francesc. Entre els 21 nous cardenals, hi ha el Rector Major dels Salesians, D. Ángel Fernández Artime.

La cerimònia començarà a les 10:00 AM (hora local). El Sant Pare imposarà el birret cardenalici, consagrarà l’anell i assignarà als nous purpurats el seu títol o diaconia. Posteriorment hi haurà visites de cortesia als nous cardenals. A més de la seva família, el Rector Major estarà acompanyat per un nombrós grup de salesians i membres de la Família Salesiana que participaran en aquesta cerimònia.

Salesians en el Col·legi Cardenalici

El Col·legi Cardenalici quedarà format per 242 cardenals, dels que 137 serien electors en un futur conclave. El superior general de la Congregació salesiana es convertirà en l’onzè cardenal salesià de l’Església Catòlica. Serà un dels cinc amb dret a vot: Mons. Cristóbal López Romero, Mons. Daniel F. Sturla Berhouet, Mons. Charles Maung Bo, Mons. Carmo da Silva i el propi Rector Major. Els altres cardenals salesians no electors són: Mons. Angelo Amato, Mons. Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Mons. Tarcisio Bertone, Mons. Raffaele Farina, Mons. Joseph Zen Ze-kiun i Mons. Ricardo Ezzati Andrello.

Davant d’aquest nomenament inèdit per a la Congregació, el Rector Major va escriure una carta als salesians i a la Família Salesiana per explicar com s’organitzarà el govern de la Congregació en el futur proper. D. Ángel va reconèixer que el nomenament del papa Francesc havia sigut “inesperat”, però que demostrava “com ens estima el Papa”. “I igualment el Papa Francesc sap com l’estimem tots nosaltres o com el sostenim, en la mesura del possible, a través de la nostra oració i afecte”, afegia.

A més, el superior de la Congregació comunicava en la carta que el Sant Pare li havia transmès que necessitaria de la seva plena disposició per a una nova encomana. Per això, l’invitava a reunir-se amb ell per “acordar els temps necessaris” en el seu servei com a Rector Major “pel bé, primer de tot, de la Congregació”. El Papa l’invitava a continuar com a Superior General durant un any més.

D’aquesta manera, el Rector Major anunciava que s’avançava el proper Capítol General XXIX, previst pel 2026, a febrer de 2025, amb l’objectiu d’elegir el nou successor de Don Bosco. D. Ángel Fernández Artime renunciarà al govern de la Congregació el 31 de juliol de 2024. Des d’aquest moment, serà l’actual Vicari del Rector Major, l’italià Stefano Martoglio, qui assumirà les funcions de Superior General.

El Rector Mayor senyalava en el seu comunicat que, quan sigui efectiva la seva renúncia, assumirà “el servei que el Sant Pare li encomani”. I demanava, a salesians i Família Salesiana, intensificar la pregària pel Papa i per ell mateix “davant la perspectiva del nou servei en l’Església que, com a fill de Don Bosco, acceptà en obediència, sense haver-lo buscat ni desitjat”.

Emissió en directe

El consistori per a la creació de nous cardenals es podrà seguir en directe, a partir de les 10:00 AM, a través de TreceTV:

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…