El teatre salesià més enllà de ‘Sueños’

24 abril 2024

Salesians Comunicació

l

Fem un repàs pels musicals que hi ha en escena en aquestes dates o properament en les cases salesianes.

Les arts escèniques son un element educatiu de gran valor en els ambients salesians. Per això, no és estrany que els Salesians hagin optat per un musical per a contar la història de Don Bosco en el bicentenari del ‘somni dels 9 anys’.

Nombroses cases a Espanya compten amb un teatre amateur, normalment vinculat al centre juvenil. Fem un repàs pels musicals en escena durant aquestes dates o que s’estrenaran properament.

CJ Atocha (Atocha-Madrid)

Título: ‘Un millón de sueños’. Adaptación de ‘El gran showman’.
Estreno: Abril
Participantes: 120 adolescentes y jóvenes junto a 30 animadores

CJ Áncora (Cartagena)

Título: ‘Waterloo’

Estreno: Abril

Participantes: Más de 130 adolescentes y jóvenes acompañados por animadores

Salesianos Utrera

Título: ‘Mamá Margarita. Mujer. Madre. Maestra’

Estreno: Mayo

Salesianos Burriana

Título: ‘In the heights’

Estreno: Mayo

Salesianos Burriana

Título: ‘Hotel Transylvania’

Estreno: Mayo

CJ Pozo Don Gil (Ciudad Real)

Título: ‘Mamma Mia’. 

Estreno: Abril

Participantes: 90 adolescentes y jóvenes junto a 30 animadores

Salesianos La Cuesta

Título: ‘La Bella y la Bestia’

Estreno: Abril 

CJ Garelli (El Campello)

Título: ‘El Milagro’. Inspirado en la película ‘Encanto’

Estreno: Mayo

CJ Savio (Domingo Savio-Madrid)

Título: ‘Múscules, el Musical’

Estreno: Mayo

CJ Naranjoven (Fuenlabrada)

Título: ‘Un regalo mágico’

Estreno: Junio

CJ Gaztetxo (Donostia)

Título: ‘La Sirenita’. 

Estreno: Abril

CJ Maux (Salamanca)

Título: ‘Quiero ser como tú’

Estreno: Abril

Club Amigos (Huesca)

Título: ‘Hércules’

Estreno: Mayo 

Salesianos Córdoba 

Título: ‘El Rey León’

Estreno: Abril 

Salesianos Zaragoza

Título: ‘Matilda’

Estreno: Mayo 

CJ Las Aves (Aranjuez)

Título: ‘Dancing queen’

Estreno: Mayo 

Club Atalaya (Santander)

Título: ‘Lo quiero así’. Versión de ‘Romeo y Julieta’

Estreno: Abril

Participantes: Más de 150 personas, la mayoría jóvenes entre 14 y 19 años, socios del centro juvenil; también animadores, madres, padres…

CJ La Balsa (Estrecho-Madrid)

Título: ‘Rebelde y revoltosa’

Estreno: Mayo 

CJ Plaza (Salesianas Plaza Castilla-Madrid)

Título: ‘Teen Beach Movie’

Estreno: Junio

Salesianos Úbeda

Título: ‘Papelín, el niño de papel’

Estreno: Junio 

Més cases que estrenaran pròximament els seus musicals i ara es troben en fase d’assajos són Sabadell, Osca, Villena, Guadalajara, La Orotava, València Sant Joan Bosco i sant Antoni Abat, Terrassa, Sant Boi, La Cuesta, Elx, Horta, Cadis, Rota, La Línea, Alcalá i La Almunia de Doña Godina.

Altres cases ja van estrenar al gener o febrer d’enguany, com és el cas de Còrdova, Alcoi, Deusto, Cartagena, Sevilla Trinidad o Puebla de la Calzada, entre altres.

Esment especial mereix el musical ‘Getsemaní’. Organitzat pels Salesians Cooperadors de la Província Maria Auxiliadora, es tracta d’un espectacle itinerant, que ja s’ha representat a Sevilla, Cadis, Palma del Río, Utrera, Còrdova i Puertollano, i al novembre arribarà a Màlaga.

Per què el teatre és un mitjà tan salesià?

L’ampli llistat de musicals en cases salesianes demostra que el teatre és un mitjà amb un gran potencial educatiu. El sacerdot salesià Lauro Martín, director del CJ Atocha, constata aquesta realitat després de l’experiència de l’últim musical: “Quan un assaja i treballa constantment, pot aconseguir resultats més enllà del que esperava aconseguir”. A aquest ensenyament, afegeix dos més. D’una banda, que “l’èxit és col·lectiu, el treball de cadascun és necessari i tots tenen un lloc”. D’altra banda, en el teatre, “un treballa perquè uns altres gaudeixin”. I hi ha un al·licient més: “Molts xavals surten molt reforçats en la seva autoestima, en les seves relacions i en el creixement en la fe”.

Jorge Zorrilla, responsable del grup de teatre de Salesians Santander, confirma que el teatre contribueix al benestar dels xavals. Alguns “tenen situacions complicades a casa. Els ajuda a evadir-se i a un acompanyament més pròxim”.

Pablo Patiño, director del grup de teatre de Salesians Guadalajara, “l’esperit del teatre és un valor en si mateix”. Així ho expressava en una entrevista concedida a la Tribuna de Guadalajara l’any passat: “Aporta experiència de vida. El que vivim entre bastidors i vestuari és una cosa meravellosa, aporta uns valors que et marquen per a la resta de la teva vida: la companyonia, la cultura de l’esforç, l’afany de superació, la solidaritat, el compartir amb l’altre…”.

Per a Rocío Maigler, del CJ Pozo Don Gil a Ciudad Real, “el teatre és simplement una ‘excusa’ per a desenvolupar des d’una perspectiva educativa tots els valors als quals associem un centre juvenil salesià”. Destaca no sols l’enfortiment de l’amistat durant les hores dedicades a assajar, sinó també el sentit de pertinença que genera. A més, resulta gratificant la sensació amb la qual es queda el públic de les obres: “Els espectadors veuen reflectit en aquesta obra el treball realitzat durant tants mesos, així com l’organització que hi ha darrere, ressaltant la coordinació del grup de ball i els encarregats de tramoia durant les escenes i canvis d’escenari”.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.