Foto amb història: Altar Maria Auxiliadora a Pozoblanco

13 febrero 2023

l

La foto exposa la imatge d’un antic altar dedicat a Maria Auxiliadora al col·legi salesià de Pozoblanco (Córdoba), original fotogràfic que es troba a l’Arxiu Històric Salesià a Carabanchel (Madrid). Aquest altar de Maria Auxiliadora va ser realitzat als tallers del col·legi salesià de Sarrià de Barcelona.

Al revers de la foto es pot apreciar un text manuscrit a llapis amb algunes informacions de l’altar. Per això s’ha pogut investigar sobre ella a l’Arxiu Històric Salesià. La foto va ser feta sobre la dècada dels anys 30 del segle passat. Ja que, al cap de poc temps d’estar construïda, va quedar destruïda a la guerra i recuperada posteriorment gràcies als salesians i benefactors de Pozoblanco.

Si observem bé aquesta foto, al centre presideix la talla de Maria Auxiliadora, acompanyada de dues imatges als laterals de Sant Francesc d’Assís i de Santa Isabel d’Hongria. Tot i que l’església està dedicada a San José en record d’un bisbe de la diòcesi de Córdoba. A la part superior hi ha un conjunt d’àngels petits que coronen aquest altar i la part de baix, es pot apreciar l’altar on se celebrava la missa abans de la reforma litúrgica. L’església va ser inaugurada l’any 1931, Beneïda pel rector de Pozoblanco don Antonio María Rodríguez Blanco, antic alumne del col·legi salesià d’Utrera. L’arquitecte d’aquesta església va ser Juan Bautista Caballero.

“L’església o capella –que de les dues formes es nomena– és un edifici de sis cossos que ocupen una superfície total de 415 m2 –metre més, metre menys–, que s’estiren fins a 463, afegint els 48 del cor. Les mides lineals dels diversos espais són les següents, sempre aproximadament: nau: 33 x 10 m.; capella lateral: 8 x 5 m.; sagristia: 7 x 7 m.; cor: 10 x 4,80 m.”

Després de la reforma, al lloc de Maria Auxiliadora, es troba una talla del Sagrat Cor de Jesús, donada per Donya Rafaela Caballero, vídua de Boch, benefactora del col·legi. Actualment, aquesta capella està dedicada als Beats Màrtirs Salesians, on es troben les restes del Beat Bartolomé Blanco i altres màrtirs.

El conjunt que compon tota l’obra salesiana de Pozoblanco: l’església i les aules on es comença des d’educació infantil fins a la Formació Professional. Una obra molt viva amb participació de membres de la família salesiana com l’Associació de Maria Auxiliadora, Salesians Cooperadors, Antics Alumnes Salesians, Fundació Don Bosco, Llars Don Bosco i Germandats Salesianes. També cal ressaltar el seu Centre Juvenil, amb una tradició oratoriana, molt viva al poble de Pozoblanco. Cal no oblidar la figura del missioner salesià don César Fernández, fundador de la missió salesiana a Togo el 1982 i mort a Burkina Faso el 2019. Fill i antic alumne d’aquesta obra salesiana de Pozoblanco.

Avui dia, aquesta església salesiana a Pozoblanco és un focus de molta devoció a Maria Auxiliadora, no només a Pozoblanco, sinó també al Valle de los Pedroches. Zona on es troba la població de Pozoblanco, cap al nord de la província de Córdoba.

Autor: Andrés Flores Outerelo

Dades fotografia:
Original en suport de paper amb gelatina fotogràfica
Fons fotogràfic Boletín Salesiano de l’Arxiu Històric de l’Editorial CCS

CENTRE HISTÒRIC SALESIÀ CARABANCHEL.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…