Foto amb Història: Maria Auxiliadora de Martico

21 julio 2023

Salesians Comunicació

l

Aquesta fotografia mostra el primer aspecte de l´altar major de l´església a Salesians Ciutadella.

Font: Rafael Casasnovas C.

Aquesta fotografia mostra la imatge d‟una estàtua metàl·lica que representa Maria Auxiliadora. Aquesta imatge de Maria Auxiliadora va arribar a Barcelona, procedent de Torí, el dia 17 d’octubre del 1887. Era el regal que don Bosco havia fet al seu amic don Lluís Martí-Codolar i Gelabert.

La seva història és molt senzilla. La família Martí-Codolar va voler tornar a Don Bosco la seva visita a la Granja Vella d’Horta (3 de maig de 1886). Per això la família sencera es va traslladar a Torí. El viatge havia estat preparat amb detall i il·lusió. Demano de tot cor a la Stma. Verge Maria, escrivia don Bosco, que els prepari un bon viatge a vostè i a tots aquells que l’acompanyaran, i les benediccions del cel seran certament abundants. La resta ho direm aquí amb la nostra nombrosa família. Tots esperem ansiosos. Que Maria us protegeixi. Affmo. amic Sac. Gio. Bosc.

No sabem exactament el dia de la seva arribada a Torí. D.Viglietti els cita dues vegades en la seva Crònica. La seva partida va ser el 16 d’octubre, a les 6 de la tarda, entre innombrables aclamacions i l’universal malgrat tots els que els van tractar i conèixer. Quina impressió es va emportar don Lluís de la seva estada a Torí? De què van parlar els dos amics? Per què don Bosco va voler que don Lluís l’acompanyés en els desplaçaments amb cotxe?

Una cosa sembla certa: Don Bosco va voler que la Mare de Déu prengués possessió d’aquella Casa que, amb el temps, seria una de les presències salesianes més prestigioses d’Espanya. I li va regalar una imatge de Maria Auxiliadora. Per què precisament la seva? Potser com a expressió de la gran amistat que havia sorgit entre tots dos; potser, també, com a expressió de la seva gratitud per un favor que don Lluís li havia concedit uns dies abans (cf. carta del 4 de setembre de 1887 i Crònica, 13 de setembre del mateix any).

Don Lluis va conservar gelosament aquesta imatge de Maria Auxiliadora al seu despatx particular d’Horta i l’orientava sempre cap al seu altre despatx, quan es dirigia a Barcelona (Plaçola del Passatge de la Pau 9). Va presidir tots els seus treballs i va voler tenir-la a les mans en el moment de la seva mort (4 de novembre de 1915).

Aquesta imatge de Maria Auxiliadora va pertànyer després als germans Javier i Maricarmen Bofill Colom, descendents de la família Martí-Codolar, els qui amablement la van deixar perquè presidís les festes del centenari de la visita de Don Bosco a Martí-Codolar (3 de Maig de 1986). Actualment, aquesta estàtua de Maria Auxiliadora es troba al Museu Martí-Codolar, en exposició a la sala d’objectes i relíquies de la família.

Es tracta d’una imatge de composició metàl·lica, una mica desgastada, de 27 centímetres d’alçada, tal com apareix en una il·lustració que porta un llibre publicat a Barcelona l’any 1884 (Bisbe de Milo, Don Bosco i la seva Obra, Barcelona, Tipografia Catòlica, 1884) La fotografia original és de M.Schemboche, Torí 18.

Dades imatge:
Fotografia digital de 2013 en la realització del projecte de museu.
Fons Documental del Museu Martí-Codolar (Barcelona).

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.