‘Aprofundir en la sinodalitat’: l’ISCR Don Bosco inaugura el curs 2022-2023

30 septiembre 2022

ISCR Don Bosco

l

La inauguració de curs del ISCR Don Bosco de Barcelona va reunir el 28 de setembre passat la comunitat acadèmica al voltant d'un acte que va tenir diverses parts i va estar presidit pel salesià Fernando Miranda, vicari de la Inspectoria Maria Auxiliadora i delegat del president de l'Institut , l'inspector Ángel Asurmendi.

L’acte va congregar un bon grup d’alumnes, professors, superiores i formadores de diverses congregacions i es va iniciar amb la benvinguda i la lectura de la Memòria Acadèmica per part del director de l’Institut, el salesià Jordi Latorre, mostrant la riquesa de la tasca educativa realitzada, l’activitat docent del professorat i la variada procedència de l’alumnat. Després Fernando Miranda va presentar a la Dra. Margarita Bofarull, RSCJ, delegada diocesana de Fe i Cultura de l’arxidiòcesi de Barcelona i professora de Moral personal a la Facultat de Teologia de Catalunya, que va dissertar sobre “La sinodalitat a la Vida Religiosa”. Una conferència amena, profunda, sentida i molt apropiada per als alumnes que instaven a ser testimonis de sinodalitat.

La religiosa del Sagrat Cor va introduir la seva ponència amb un breu recorregut sobre les etapes de l’actual procés sinodal preparatori del proper Sínode de Bisbes del 2024. Després va destacar que la Vida Religiosa és parlar de seguiment de Crist, de generacions que ens han precedit, és parlar de fundadors, de passió per fer el bé… i de sinodalitat, que vol dir caminar junts. Va citar a San Juan Crisóstomo quan afirma que Sínode és nom d’Església i així es designa un estil peculiar de vida i missió que s’ha d’expressar a la quotidianitat. Va insistir que viure la sinodalitat és un camí i no, com alguns pensen, produir documents, és plantar somnis i permetre que floreixi l’esperança…

Va aterrar a la vida diària i va presentar la necessitat de poder parlar de tot, ja que l’esperit ens acompanya i va insistir en la capacitat de treballar el perdó i la reconciliació ad intra. El perdó és inherent a la sinodalitat i amb la riquesa dels nostres carismes, és ser capaços d’aportar allò que tenim, sense amagar ferides. Va remarcar que tot comença en conversió personal.

També va repassar des de diferents angles que és i que requereix viure la sinodalitat:

  • La ponent va remarcar que l’Església tota ella és sinodal des dels seus orígens, ja que és comunitat eclesial on tots caminem junts. La sinodalitat és el “modus vivendi et agendi” de l’Església, poble de Déu en marxa.
  • La sinodalitat implica un exercici compartit d’humilitat i perdó per superar les divisions, així com un exercici de reconciliació i d’acolliment mútu.
  • La Vida Consagrada aporta allò que és i té al camí comú de tota l’Església; especialment a les Esglésies particulars a què aporta el seu carisma i el seu ministeri. Les mateixes estructures de la Vida Consagrada són sinodals: assemblees comunitàries, consells locals i provincials, capítols generals… La mateixa vida comunitària ja és sinodal, ja que comporta d’escolta comunitària de la Paraula, de celebració de l’Eucaristia, de fraternitat compartida, de coresponsabilitat pastoral, i també de perdó, reconciliació i acolliment mútua, dia a dia.
  • En la sinodalitat, ho sabem bé els religiosos i les religioses, no es tracta de construir majories davant de minories —propi de l’ordre democràtic—, sinó de construir consensos fruit del discerniment —propi de l’ordre espiritual—.
  • La sinodalitat, tant a la vida consagrada, com a la vida eclesial i a les seves estructures, com també a la tasca pastoral, no és completa si no sap integrar els que queden al marge del camí, per poder caminar junts (sinodalitat)

A continuació, es van repartir els Diplomes de Batxillerat en Ciències Religioses i de Llicència en Ciències Religioses als alumnes que van concloure amb èxit el juny de 2022. Tot seguit es va passar a la capella de l’Hospederia de Martí-Codolar per celebrar l’Eucaristia De Spiritu Sancto , presidida per Fernando Miranda.

Tot va acabar amb un refresc ofert als assistents, el primer després del temps de COVID i professorat, personal de secretaria i biblioteca, i els nous delegats dels alumnes van compartir un deliciós dinar al menjador de l’Hospedería.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

También te puede interesar…

Socialssm
“Na Rúa” en Salesianos Lugo celebra su décimo aniversario siendo un referente educativo

“Na Rúa” en Salesianos Lugo celebra su décimo aniversario siendo un referente educativo

Isabel Ferreiro orientadora del CEIP Paradai de Lugo conocedora del programa e invitada al aniversario escribía una carta en el periódico “El Progreso” de Lugo: “La Fundación JuanSoñador hace una estupenda labor y eso se pudo visualizar en el 10º aniversario del...

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
Portugal acoge el foro Misionero Salesiano para profundizar en «El Primer Anuncio: Cómo comunicar a Cristo hoy»

Portugal acoge el foro Misionero Salesiano para profundizar en «El Primer Anuncio: Cómo comunicar a Cristo hoy»

Este encuentro también sirvió para la reunión de los Delegados Inspectoriales de Animación Misionera de la Región Mediterránea en Lisboa, “un encuentro para reflexionar y compartir la experiencia”.

smxSocial
Bosco Global presenta las experiencias de Voluntariado Internacional y campos de trabajo 2023

Bosco Global presenta las experiencias de Voluntariado Internacional y campos de trabajo 2023

Con el lema “Caminando con nuevas miradas”, la ONGD de la Inspectoría Salesiana María Auxiliadora abre las inscripciones para todas las personas interesadas en realizar estas experiencias el próximo verano en Tenerife , Ceuta y Jbeil (Líbano); y por otro, las experiencias de corta duración y larga duración en África o América Latina.

EscuelasFormación Profesionalssm
Los alumnos de audiovisuales de Salesianos Atocha participan en Understanding de Fluge

Los alumnos de audiovisuales de Salesianos Atocha participan en Understanding de Fluge

Acompañados por sus profesores, los alumnos del Grado Superior en Realización de Proyectos Audiovisuales y Espectáculos acudieron a este evento clave en el sector. Fluge Audiovisuales da cobertura a muchos de los grandes eventos que han protagonizado este año....

InfanciaSocialssm
La Federación Valdoco participa en la inauguración de la campaña Un juguete una ilusión

La Federación Valdoco participa en la inauguración de la campaña Un juguete una ilusión

El 29 de noviembre ha tenido lugar la presentación de la campaña Un juguete una ilusión 2023 de la mano de RTVE y la Fundación Crecer Jugando. Tras más de 23 años con esta campaña y 7.500.000 juguetes repartidos, buscan alcanzar la cifra de los 8.000.000. El año...