«Joves no tingueu por, és Jesús qui us mira i us ho diu»

6 agosto 2023

Salesians Comunicació | ANS

l

El Papa Francesc va dirigir-se a més d'un milió i mig de joves reunits al Parc del Tajo, a Lisboa, per a l'eucaristia final de la Jornada Mundial de la Joventut 2023.

El Papa Francesc es va dirigir a més d’un milió i mig de joves reunits al Parc del Tajo, a Lisboa, per a l’acte final de la Jornada Mundial de la Joventut 2023. A ells, que són el present i el futur, els repeteix que no s’han de desanimar i que no han de témer encara que se sentin impotents davant dels grans problemes del món; al contrari, “l’Església i el món els necessiten com la terra a la pluja”.

El papamòbil arriba al mateix lloc que la Vigília d’ahir a la nit: és el senyal per als joves, que s’arremolinen cap a les barreres per saludar al seu pas, ziga-zagues entre el colorit mosaic de botigues, sacs de dormir, motxilles, matalassos. A sobre, i sobretot davant de l’escenari, hi ha set-cents bisbes i almenys deu mil sacerdots llestos per concelebrar la missa final.

Amb la salutació del Patriarca de Lisboa, el cardenal Manuel Clemente, que agraeix al Pontífex l’energia que li ha donat els darrers dies, comença la litúrgia de la festa de la Transfiguració. El Papa explica l’Evangeli de Mateu i demana als joves que facin seves les paraules de Pere: «Senyor, és bo que siguem aquí». «Després d’aquests dies -pregunta el Papa-, què ens enduem en tornar a la vall de la vida quotidiana? A partir de l’Evangeli que hem escoltat, voldria respondre aquesta pregunta amb tres verbs: «brilla, escolta, no tinguis por».

Brilla, en primer lloc. Jesús es transfigura davant Pere, Santiago i Joan.

«Aquest ‘bany de llum’ els prepara per a la nit que hauran de travessar; aquesta llampada de llum els ajudarà a suportar la fatiga de les hores més fosques, les de Getsemaní i el Calvari». De la mateixa manera, una persona es torna lluminosa no quan es posa al punt de mira, sinó quan s’obre a Déu. «Seràs llum el dia que facis obres d’amor, però per fer això no et pots tornar egoista, si et tornes egoista la llum s’apaga», explica el Pontífex.

La segona paraula és escolta: «El secret és aquest: escolta Jesús. Pren l’Evangeli i escolta allò que diu al teu cor». I «estigues atent -diu el Papa- a les formes d’egoisme disfressades d’amor, escolta’l a Ell perquè et dirà quin és el camí de l’amor».

Per acabar, «no tingueu por». Són les darreres paraules que Jesús diu als seus deixebles. «I a vosaltres joves que en aquest temps teniu la temptació de desanimar-vos, d’amagar el vostre dolor sota un somriure, a vosaltres que voleu canviar el món i hi poseu afany i imaginació, però us sembla que no és suficient, a vosaltres joves que l’Església necessita, que el món necessita com la terra de la pluja, a vosaltres que són el present i el futur, precisament a vosaltres joves Jesús us diu: ‘No temeu, no tingueu por'».

El Papa demana un moment de silenci perquè cadascú repeteixi dins seu la invitació de Jesús a no tenir por. El Pontífex voldria mirar cadascú als ulls, però després diu encara millor: «Us dic una cosa encara més bonica. No sóc jo, és Jesús mateix qui us està mirant en aquest moment, Ell us coneix, coneix el cor de cadascú de vosaltres, la vida de cadascun de vosaltres, les alegries i els fracassos, el cor de cadascun de vosaltres, i us està dient avui aquí, a Lisboa, en aquesta JMJ: ‘No tingueu por, no tingueu por, tingueu valor'».

Després de la Missa, encara hi ha temps per als actes conclusius de la JMJ i l’acció de gràcies oficial -també per part del Papa Francesc, que cita Sant Joan Pau II per demanar l’ajuda del Cel, i després fa referència a la presència constant de Jesús i Maria, aquests dies i en la vida quotidiana de tots.

Després, l’anunci oficial i la doble invitació del Sant Pare: després de gairebé trenta anys des de la de les Filipines (1995), un país asiàtic tornarà a acollir la JMJ. “La propera Jornada Mundial de la Joventut tindrà lloc a Àsia i serà a Corea del Sud, a Seül.

Així que el 2027 passarem de la frontera occidental d’Europa a l’Extrem Orient. És un bell signe de la universalitat de l’Església i del somni d’unitat de què tots són testimonis», va declarar el Papa enmig de l’entusiasme dels pelegrins asiàtics. Sense oblidar l’etapa intermèdia a què el Papa convida sempre tots els presents : el Jubileu dels Joves, a Roma, el 2025.

Finalment, abans d’acomiadar-se dels pelegrins, el Papa Francesc va resar la pregària mariana de l’Àngelus amb el milió i mig de nois i noies presents al Parc Tejo. I amb ells comparteix el desig d’un «futur de pau» per al món: «Somni amb joves resant per la pau, vivint en pau i construint la pau».

Fotografia portada: © Vatican News

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…