La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes rep el reconeixement de mèrits en matèria d’Inclusió i Migracions

19 julio 2023

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes - CNSPJ

l

Durant la tarda del 18 de juliol, Isabel Castro Fernández, Secretària d'Estat de Migracions, els ha lliurat aquest reconeixement.

Les Plataformes Socials Salesianes, en nom de Salesians i Salesianes, han estat reconegudes per la seva tasca en la protecció i acolliment internacional de les persones desplaçades pel conflicte a Ucraïna durant 2022. Aquest reconeixement s’atorga en compliment de l’Ordre ISM/230/2023, que regula el sistema reconeixement de mèrits en matèria d’inclusió i migracions.

El reconeixement és la demostració d’un compromís excepcional i una tasca humanitària exemplar en la prestació de serveis extraordinaris en matèria d‟acollida de persones migrants i refugiades. La dedicació dels professionals i persones voluntàries de Salesians i Salesianes ha marcat una diferència significativa en la resposta a aquesta situació d’emergència i ha brindat assistència vital a les persones desplaçades en la cerca de seguretat i protecció.

Des de l’inici del conflicte al febrer, a totes les presències salesianes va sorgir la necessitat de comprometre’s amb la situació d’Ucraïna i es van multiplicar les accions solidàries i de sensibilització per enviar ajuda econòmica, tant per a les presències salesianes dins d’Ucraïna, com per donar suport a la acollida dels refugiats a Polònia i en altres països veïns.

Salesians i Salesianes, a través de les plataformes socials, han pogut tenir un paper crucial en la provisió de serveis i recursos d’acolliment en aquest conflicte bèl·lic. A més de brindar ajuda immediata (aliments i roba), també ha estat, i és possible, treballar en l’acompanyament i la reintegració de les persones afectades, especialment en el cas dels infants i joves.

Les plataformes socials salesianes s‟han encarregat d’organitzar i administrar aquests serveis i recursos d’acollida per a les persones refugiades. Aquesta col·laboració requereix una coordinació estreta, tant internament com amb altres organitzacions, per garantir una resposta efectiva i coordinada en l’emergència.

Jota Llorente, coordinador nacional de Plataformes Socials Salesianes, i Marita Guerra, coordinadora de l’àrea de Protecció Internacional, han acudit en representació de Salesians i Filles de Maria Auxiliadora a la recepció d’aquest reconeixement al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Per a l’equip CEPSS és un orgull recollir aquesta distinció en nom de salesians i salesianes, i que ha implicat el treball coordinat de tots, Inspectories, CEPSS (La Coordinadora), plataformes socials… fruit del compromís per les persones en dificultat, i donant resposta a una situació d’emergència com la que vivim. Jota Llorente.

M’agradaria traslladar l’agraïment a totes les i els professionals compromesos en l’acolliment, a cadascuna de les entitats, el compromís per fer dels “recursos” una casa segura i alegre, en els pitjors moments per a moltes famílies, infants i gent gran. Marita Guerra.

Acollir en clau de projecte de vida

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes és un referent significatiu de l’acció i les polítiques socials i educatives del nostre país, on és reconeguda com la veu social comuna dels salesians i salesianes d’Espanya.

Des del 2017, els esforços han estat centrats a acompanyar joves (fins a 26 anys), durant el procés de sol·licitud de protecció internacional donant suport a les àrees del sistema i sobretot, donant suport davant les denegacions d’aquestes sol·licituds.

En aquest procés d’acollida, entren en joc moltes altres variables, més enllà d’un lloc on dormir i endreçar-se, i que doten de dignitat aquesta nova vida que la persona haurà de forjar al país que el rep. Educació, idioma, suport, seguiment personal, suport psicològic per emmotllar-se a aquest nou projecte de vida, inclusió en una nova cultura. Una infinitat de petits braços, que conformen la gran abraçada que ha de ser acollir en clau de projecte de vida.

Durant l’any 2022, van ser més de 3.800 persones ateses en els diferents projectes d’atenció a persones migrants i sol·licitants de protecció internacional, ubicades a 13 recursos localitzats a diferents cases salesianes del territori espanyol.

Al mes de maig, amb la invasió d’Ucraïna per part de Rússia es van posar a disposició del sistema d’acollida 250 places d’emergència a Ourense, Saragossa, Lleó i Madrid i es van obrir 25 places permanents més per acollir famílies a Valladolid.

Actualment les Plataformes acullen per una banda, famílies majoritàriament procedents d’Ucraïna (a Valladolid i Madrid) i joves menors de 26 anys procedents majoritàriament, dels països del Sahel (a Andalusia, Múrcia i Madrid).

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.