‘La teva casa salesiana també és la meva’: la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora acomiada el curs amb la celebració de la trobada entre els consells

8 junio 2022

Salesians Comunicació

l

La tarda del 7 de juny va tenir lloc aquesta cita que va reunir més de mig miler de participants al voltant del canal de Youtube i va comptar amb la participació de diferents convidats com l'Inspector, Ángel Asurmendi, el vicari, Fernando Miranda, o el delegat de Pastoral Juvenil, Jordi Lleixà, i el visitador extraordinari, don Marcelo Farfán.

A la tarda del 7 de juny va tenir lloc la celebració de la trobada entre els consells d’Obra/Comunitat Educativo Pastoral (CEP) i el Consell Inspectorial que es va desenvolupar per segon any consecutiu en un format on line que va reunir més de mig miler de participants al voltant del canal de Youtube de SMX per gaudir d’un programa titulat ‘La teva casa salesiana també és la meva’.

En aquesta ocasió la cita no va ser un magazín radiofònic, esdeveniment on line del curs passat, i es va optar per emular un conegut programa de televisió en què diferents convidats obren les portes de casa seva per mostrar la seva cara més íntima. L’Inspector, Ángel Asurmendi, el vicari, Fernando Miranda, o el delegat de Pastoral Juvenil, Jordi Lleixà, van ser alguns dels protagonistes d’aquesta trobada virtual conduïda per la Delegació de Comunicació en què es va fer el llançament de la programació del curs 2022-2023 per a tots els ambients de les presències i els diversos grups de la Família Salesiana, abans que les comunitats locals es posin amb la tasca de pensar i planificar els propers mesos. En un clima familiar van tenir l’ocasió d’obrir les portes de la seu inspectorial per tractar temes com ara la cura dels altres, el paper destacat dels joves o les línies de treball de futur, i tot des de diferents espais com la cuina o la sala d’estar, per mostrar el costat més humà i respondre diferents qüestions sobre la vida diària de la Inspectoria Maria Auxiliadora.

Entre els objectius d’aquesta trobada estaven avaluar el curs, fer balanç del recent Capítol Inspectorial celebrat a Málaga i els sabors que deixa o realitzar un recorregut per les opcions plantejades pel Projecte Orgànic Inspectorial (POI), a més de posar el punt i final especial de la campanya Ens Mou l’Esperança que ha servit com a fil conductor dels dotze últims mesos. També hi va haver ocasió de conèixer el nou lema que acompanyarà el treball del curs vinent i que serà comú per a les dues inspectories salesianes d’Espanya. De la mà de Jordi Lleixà es va donar a conèixer l’eslògan «Obrim camins», que estarà present des d’aquest moment en les diferents comunitats educatives. «Remarquem dues novetats. Anteriorment cada lema corresponia a una opció del POI, però a partir d’ara prendrem una altra metodologia enfocada a una campanya pastoral anual», compartia el salesià sobre la reflexió prèvia dels coordinadors de pastoral que ha servit com a punt de partida per saber quines línies es impulsen. «De la mà de la Inspectoria Santiago el Mayor observem la sintonia existent sobre la sinodalitat, el treball comú, el treball amb els joves, una forta identitat cristiana i salesiana, i apareixia la importància del primer anunci per als nostres joves amb Jesucrist com a camí, veritat i vida», explicava per desvetllar la imatge corporativa i la web que recollirà tot el material preparat per a l’ocasió que està disponible a https://www.salesianos.info/abrimoscaminos/.

 

Posteriorment Fernando Miranda va motivar el moment entre els grups de treball en què es van trobar els participants a través diferents reunions virtuals i van poder aprofundir sobre les opcions presentades i la manera de fer-les realitat des del local i conèixer de primera mà el treball de les presències. «És una oportunitat per conèixer què s’està coent a casa nostra», s’insistia sobre una dinàmica que un any més va tornar a ser dels moments més ben valorats.

En finalitzar, com a convidat estrella del matx, va aparèixer don Marcelo Farfán per seure a taula i posar el punt i final a una visita extraordinària en nom del Rector Major que va tenir l’objectiu d’intensificar més la comunió mútua entre els germans i les comunitats, de conèixer la vida de cadascuna de les cases i prestar un servei fratern a la Inspectoria, segons disposen els articles 127 de les Constitucions i 104 dels Reglaments. «Em trobo molt content per la possibilitat d’haver escoltat les persones i per haver palpat la vitalitat de Don Bosco a cadascuna de les cases i a la vida de les persones i els joves», aportava en la seva primera intervenció en què constatava també la complexitat de les estructures i el camí desafiant que s’ha hagut de recórrer durant aquests vuit anys.

Durant els mesos a Espanya va acudir a les 75 cases que, repartides per Andalusia, Extremadura, Múrcia, Comunitat Valenciana, Aragó, Catalunya, Illes Balears i Illes Canàries, que formen el territori inspectorial, amb una mitjana de dos dies a cadascuna d’elles i va compartir esdeveniments significatius com el capítol provincial i la festa inspectorial celebrades l’abril de 2022 a Málaga. Aquesta visita, com detalla en el seu informe a tall de conclusions, li ha permès conèixer la realitat de les comunitats educativo-pastorals locals i treballar colze amb colze amb els organismes d’animació i de servei de la Inspectoria, fent arribar l’experiència i les orientacions del Consell General, i la visió actualitzada de l’estat de la Inspectoria i del camí realitzat després de la unificació des de l’anterior visita realitzada.

«S’està en un moment de creixement en el sentit de pertinença, de creixement en el servei radical, convençut, els joves, d’una recerca de fidelitat cada cop més gran al Senyor al servei de la joventut. La Inspectoria no només té un present, també té un futur. Aquesta visió d’esperança no és ingènua, s’està construint des d’una forta tradició, una forta història viscuda amb convicció i compromís apostòlic, que ens assegura el futur perquè Don Bosco encara té molt per fer amb els joves d’Espanya», afegia posant davant del mirall els desafiaments de SMX davant del full de ruta de la Congregació. «Hi ha diversos reptes, encara que penso que el primer i fonamental que se’ns demana és cuidar el do del carisma que hem rebut de Déu. Aquest seria el punt de partida per a Salesians i laics davant de qualsevol camí que es prengui. La Inspectoria ha apostat des de tots els ambients pels joves més vulnerables. Aquest aspecte cal aprofundir-lo. La situació social està canviant i cal aprofundir en aquesta opció que ens dóna una gran vitalitat carismàtica. D’altra banda, cal una visió esperançadora de la presència salesiana mirant les diferències com una oportunitat», explicava sobre el valor dels diferents contexts i les seves tradicions. «La riquesa més gran que té aquesta inspectoría són les persones», afirmava aturant-se en els salesians, laics, comunitats, els diferents serveis inspectorials, i en els joves, als quals va agrair la calidesa i l’acollida, en especial, per l’amor a Don Bosco, per l’afecte gran ‘pels Salesians i per el salesià’. «Això ho he sentit per tot arreu. Sento que és una veritable família que combrega amb l’herència que va deixar Don Bosco».

El colofó de la trobada el va posar Ángel Asurmendi que, després del temps de cuina, va obsequiar els presents amb un ventall d’aperitius com a prèvia de la paella preparada. La trobada es va tancar amb el brindis i els bons desitjos per al proper curs. «Per vostè, don Marcelo, per la seva feina, pel seu país, per la inspectoria, per la Congregació, per tots els moments compartits. Li donem gràcies per tot allò compartit i per com ens ha atès. Ja és un de nosaltres, així que ens haurà de venir a veure», compartia en la seva intervenció final.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
La sotana

La sotana

Nací en el taller de sastrería del maestro Andrea Fanelli de Chieri; sastre de las sotanas que visten los seminaristas por vez primera. Prontamente fui instruida en la alta dignidad a la que había sido llamada. En una habitación llena de bobinas de hilo negro,...