L’Associació Bíblica Salesiana (ABS) es reuneix a Jerusalem

29 agosto 2023

Miguel Ángel M. Nuño

l

Entre el 22 i el 27 d'agost, una trentena de Salesians de Don Bosco i Filles de Maria Auxiliadora, procedents de tot el món, han participat al VIII Congrés Internacional de l'Associació Bíblica Salesiana (ABS).

L’Associació Bíblica Salesiana va ser creada el 1983 pel llavors Rector Major de la Congregació salesiana, don Egidio Vigano, amb la finalitat de promoure la promoció, la unió i la coordinació d’aquells que es dediquen al cultiu de les ciències bíbliques i dels que animen iniciatives de pastoral bíblica a la Congregació salesiana.

Quaranta anys després, amb una mirada agraïda i crítica a allò que s’ha fet i les persones que l’han portat endavant, al mateix temps que amb grans desafiaments de cara al futur immediat, s’ha celebrat el VIII Congrés Internacional de l’associació. Sobre tres pilars, doncs, ha pivotat la temàtica d’un convinc (Congrés) que es pot anomenar, sense por d’equivocar-nos, refundacional: memòria, balanç, rellançament (Memòria, bilanci, rilanci).

Des dels orígens mirant cap al futur

El Studium Theologicum Salesianum de Ratisbonne (Jerusalem) ha acollit del 22 al 27 d’agost la trentena de participants –salesians de Don Bosco i Filles de Maria Auxiliadora– vinguts de tots els racons del planeta. Les tres primeres jornades de treball han servit per escoltar la veu dels fundadors –alguns presents a la sala, d’altres a través de videomissatge–. Les intervencions de don Giorgio Zevini, don Corrado Pastore i don Francesco Mosetto van aplaudir els èxits en el camí recorregut al costat de les dificultats i mancances trobades durant aquestes quatre dècades.

Diversos escripturistes joves –anomenats a ser continuadors de la missió de l’ABS en els propers anys– també van ser convidats, en un segon moment, a exposar-ne els desitjos i les perspectives. Tots coincidien en un aspecte: des dels seus inicis, l’ABS ha evitat ser una associació exclusivament de i per a escripturistes i exegetes salesians. El cor salesià l’anima i el porta a prestar el seu preciós servei a cada germà, a les comunitats, als joves i a tota la Família salesiana, posant la paraula de Déu al centre de la vida i de la missió.

Oberta a nous membres

Per això, no és estrany que hagi estat relativament fàcil per a tots els presents –no sense debat i discussió– acordar l’obertura de l’associació als membres de tots els grups de la Família salesiana que, tot i no tenir una titulació acadèmica demostrable, desenvolupin una acreditada i sòlida pastoral bíblica.

Dijous a la tarda va ser testimoni de la renovació dels Estatuts, que recullen les dues novetats. Serà el Rector Major qui autoritze tals modificacions, que li seran presentades pel Consell de Presidència.

Renovat el Consell de Presidència

La mateixa tarda de dijous va donar donar temps per renovar els membres del Consell de Presidència, el mandat del qual s’havia prolongat per diversos anys a causa de la pandèmia. Mitjançant un sistema de ternes que també es presentaran ben aviat al Rector Major, els membres més aclamats per dirigir l’associació durant el proper quinquenni van ser don Shaji Puykunnel, professor d’Antic Testament i Hebreu a la Universitat Pontifícia Salesiana, i don Francisco Cervantes, membre del Dicasteri per a la Pastoral Juvenil. Els acompanyaran tres consellers de sector, també renovats.

Visites formatives

El convegno va donar de sí per fer diverses visites formatives: el dijous 24 els biblistes salesians van ser rebuts pel patriarca llatí de Jerusalem, monsenyor Pierbattista Pizzaballa; durant el matí del divendres 25 el famós arqueòleg israelià Dan Bahat va acompanyar el grup pels túnels del Mur de les Lamentacions, les excavacions del qual ha dirigit ell mateix durant més de trenta anys. El dissabte 26, per fi, els participants es van desplaçar a Galilea per descobrir, entre altres novetats, les restes de la ciutat de Magdala, recentment tretes a la llum.

Participació espanyola

D’Espanya hi han participat els salesians don Juan José Bartolomé, que concloïa el seu mandat com a president, don Jesús Arambarri i don Miguel Ángel M. Nuño. Cal afegir el nom de sor Loli Ruiz, recentment incorporada a la comunitat que les Filles de Maria Auxiliadora tenen a Jerusalem, i don Joan Vernet, professor i resident a la Ciutat Santa des de fa dècades.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…