Les 12 notícies salesianes més destacades de l’any 2022

30 diciembre 2022

Manuel Serrano

l

L'any 2022 ha deixat molt bones sensacions per a la família salesiana dins i fora d'Espanya. Deixant enrere la pandèmia, s'han obert camins d'esperança fent-ho tot per amor. A continuació ressaltem dotze notícies que resumeixen l'any que acaba.

El Rector Major, de nou a Espanya
D. Ángel Fernández Artime va viatjar a Madrid a principis d’any per participar a les celebracions amb motiu de la presència centenària dels Salesians a Estret i del 75è aniversari de la casa salesiana de Domènec Savio. A més, va mantenir diverses trobades amb educadors, animadors, representants de les parròquies. El Rector Major va ressaltar la tasca salvífica de la Família Salesiana, que ha de desenvolupar la seva tasca amb frescor i sent capaç d’estendre ponts.

Jóvenes en positivo
Entitats salesianes van presentar, en el mes de Don Bosco, la campanya Jóvenes en positivo, amb l’objectiu de canviar la imatge social de la joventut i mostrar-la activa i generadora de canvi i transformació. La campanya va ser promoguda per la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco, Escoles Salesianes, Misiones Salesianas, les ONGD Jóvenes y Desarrollo i Bosco Global, i el CNSPJ. Una de les accions més noves va ser la difusió d’una sèrie Whatsapp titulada ‘Ahora tú’.

Solidaritat davant la guerra d’Ucraïna
Quan els estralls de la pandèmia començaven a minvar, la invasió russa d’Ucraïna va tornar a commocionar tothom. Europa tornava a viure al seu si una guerra i la solidaritat amb el poble ucraïnès no es va fer esperar. A través de campanyes i iniciatives particulars, la Família Salesiana s’està bolcant amb els qui pateixen les conseqüències d’aquest conflicte.

Capítols Inspectorials
Les dues províncies dels Salesians a Espanya (la Inspectoría Santiago el Mayor i la Inspectoria Maria Auxiliadora) van celebrar els seus respectius Capítols Inspectorials a la setmana de Pasqua. L’objectiu, en aquesta ocasió, era aprofundir en les línies programàtiques que el Rector Major va proposar a tota la Congregació en finalitzar el 28è Capítol General dels salesians a nivell mundial. Entre els temes que es van tractar, hi havia el com créixer en identitat salesiana, l’atenció a la missió entre els joves més necessitats, la formació dels salesians o la implicació dels laics a la missió salesiana.

Nova Inspectora de les Salesianes
Charo Ten va iniciar al maig el seu servei com a provincial de la Inspectoria Mara Auxiliadora de les Salesianes a Espanya. Sota el lema ‘Aquí estic, envia’m’, va començar aquesta nova etapa. «Déu es fa el trobadís de mil maneres i expressa el seu desig de posar, sota la protecció de Maria, aquests anys d’animació i govern». «Siguem dones i homes d’esperança!», va expressar en finalitzar l’Eucaristia en què va ser presentada com a Inspectora.

Ordenacions i professions perpètues
Aquest any 2022, quatre joves formats a Espanya van ser ordenats sacerdots, quatre van rebre l’ordre del diaconat i dos més van fer la seva professió perpètua com a salesians de Don Bosco. El balanç vocacional de l’any es pot considerar positiu.

Campobosco 2022
La convocatòria del Campobosco 2022 va tenir un èxit tan gran que es van haver d’organitzar dos grups per a la seva celebració. Durant més d’una setmana, 780 joves de tot Espanya van tenir l’oportunitat de peregrinar pels llocs sants salesians, seguint les empremtes de Don Bosco, Mare Mazzarello, Domènec Savio… L’aventura, que va començar i va acabar a Barcelona, va passar per llocs com el Colle, Mornese, Chieri, Mondoni i, per descomptat, Valdocco, a Torí. Una experiència inoblidable que va tenir per lema ‘Atreveix-te, confia i viu!’.

Campanya pastoral conjunta
Aquest any ha deixat una fita per a les dues províncies dels Salesians a Espanya: la primera campanya pastoral conjunta, amb el lema ‘Obrim camins’. “Obrim camins per créixer com a persones i creients, per enfortir les nostres comunitats des de la vivència de la fe i la fraternitat, i per trobar-nos amb Jesús i anunciar-lo”, expressaven els salesians al document de presentació de la nova campanya pastoral. L’objectiu és obrir camins cap a dins mateix, cap als altres i cap a Déu.

Canonització d’Artémides Zatti
La Família Salesiana compta amb un nou sant: Sant Artémides Zatti. A l’abril, el Papa Francesc va autoritzar la Congregació per a les Causes dels Sants a promulgar el Decret relatiu al miracle atribuït a la intercessió del Beat Artémides Zatti, salesià coadjutor argentí. Sis mesos després, el 9 d’octubre, l’infermer dels pobres va pujar als altars en una celebració presidida pel Sant Pare al Vaticà, a la qual van participar salesians coadjutors de diferents parts del món. «Artémides Zatti va ser un exemple viu de gratitud», va expressar Francesc.

Aniversaris
Diverses obres salesianes han celebrat els seus aniversaris aquest any. A Barakaldo, la presència salesiana ja suma 125 anys. Els Salesians fa 80 anys que són a Cruces i les Salesianes han celebrat els seus 75 anys a la ciutat. 75è aniversari també a les cases de Granada, Jerez-Torres Silva i La Orotava. Mig segle porta en marxa la Casa de Juventud Aleste a Valladolid. A Huesca, el Club Amigos compta amb 40 primaveres. El centre juvenil Auryn, a Lleó, i la Fundació Juan Soñador, de plataformes socials, han fet 20 anys.

Nomenaments
El Papa Francesc va crear dos nous cardenals salesians al consistori del 27 d’agost: Mons. Virgilio Do Carmo Da Silva, Arzobispo de Dili (Timor Oriental), i Mons. Luc Van Looy, Arquebisbe emèrit de Gant (Bèlgica). D’altra banda, va nomenar per primera vegada tres dones per al Dicasteri per als Bisbes, entre les quals hi ha Sor Yvonne Reungoat, Mare General de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora (FMA) del 2008 al 2021 i actual Mare General emèrita.

Estrena 2023
Un any acaba i en comença un altre amb un nou estímul: l’Estrena del Rector Major. D. Ángel Fernández Artime ho va presentar el 27 de desembre a la Casa Generalícia de les Filles de Maria Auxiliadora per a tota la Família Salesiana. El lema és ‘Ser ferment a la família humana avui. La dimensió laïcal de la Família de Don Bosco’.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.