Les Plataformes Socials Salesianes denuncien la precarietat laboral a Espanya

30 abril 2024

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

La campanya del Dia Internacional del Treball, liderada per les Plataformes Socials Salesianes amb el lema "És el que hi ha", destaca la dualitat del mercat laboral actual: per una banda, la realitat adversa dels qui s’enfronten a la desocupació juvenil i condicions laborals precàries; i per una altra, el potencial i la determinació de persones joves en busca del seu futur.

El dia 1 de maig és el Dia Internacional del Treball i des de les Plataformes Socials Salesianes volen reivindicar un treball digne per a totes les persones a través de la campanya: “¿És el que hi ha?”.

Des de les Plataformes Socials Salesianes es dona veu als qui experimenten precarietat i incertesa laboral, per a reconèixer així el potencial i l’esperança representats per les persones joves que lluiten per un futur millor, i generar consciència i acció, inspirant un canvi cap a un futur laboral més equitatiu i just per a tothom.

¿COM ES DUU A TERME AQUESTA TASCA?

Des de les entitats salesianes es duen a terme projectes d’inserció laboral, a través d’alternatives socioeducatives, formatives i laborals. S’afavoreix el procés d’inclusió social de joves en situació de risc social, en molts casos en situació de fracàs escolar i que encara no han accedit al seu primer ocupació. L’objectiu és fomentar i augmentar l’ocupació de joves de poca qualificació professional.

Durant el passat any 2023, les Plataformes Socials Salesianes han acompanyat a més de 31.000 persones a través de 158 projectes d’inserció laboral i més de 400 professionals i persones voluntàries.

En la campanya “¿És el que hi ha?” es comparteix la situació actual en relació amb l’accés al mercat laboral i als treballs dignes, i com des de les entitats salesianes es promou la inserció laboral a persones en risc i/o situació de vulnerabilitat

A través de l’argumentari de la campanya, s’assenyala que ha arribat el moment d’adoptar polítiques i compromisos en favor d’ocupacions dignes i saludables, des del dret, i no com un privilegi.

 

¿QUINA SITUACIÓ VIUEN LES PERSONES JOVES A ESPANYA?

DESOCUPACIÓ JUVENIL

A Espanya un 29,8% de joves d’entre 15 i 24 anys es troben en situació de desocupació, segons l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). La taxa de desocupació duplica la de la resta de la població activa degut a factors estructurals com el predomini d’ocupacions a temps parcial no desitjats, una més gran subocupació i temporalitat laboral. La falta d’experiència limita el seu accés a treballs qualificats, i la seva més gran vulnerabilitat davant els cicles econòmics afecta negativament als seus ingressos i perspectives de cotització.

TEMPS PARCIAL, INGRESSOS PARCIALS

La precarietat laboral es veu influenciada per la duració de la jornada laboral, sovint més curta del desitjat, el que resulta en ingressos reduïts i limitacions en la despesa familiar.

DOS TREBALLS PER ARRIBAR A FINAL DE MES

La inflació a Espanya supera el creixement salarial, duent a un augment de la pluriocupació, especialment entre els joves. Segons Infojobs, el 15% dels assalariats tenen més d’una ocupació principalment per necessitat econòmica. Els sectors quaternari i quinari, juntament amb les activitats sense ànim de lucre, mostren una més gran incidència de pluriocupació. Els joves d’entre 16 i 34 anys son els més afectats, especialment aquells amb sous insuficients.

NECESSITAT DE TRENCAR BIAIXOS

L’abandó primerenc dels estudis i la desocupació son dos dels principals desafiaments a què s’enfronten els joves espanyols en la seva recerca d’ocupació. Amb taxes de desocupació que es troben entre les més altes de la Unió Europea, i una creixent dificultat perquè les empreses trobin candidats/es adequats/es. La Formació Professional és una ruta viable cap a ocupacions estables i la formació dual és efectiva per a garantir treballs de qualitat. Cal  prestar atenció a aquells que no accedeixen a estudis superiors per a millorar les seves condicions laborals. S’observa una diferència significativa en les taxes de desocupació entre els joves amb educació universitària i aquells amb nivells educatius més baixos. Les polítiques públiques han de dirigir-se a millorar les condicions laborals d’aquells que no tenen accés a estudis superiors.

SALARIS BAIXOS: LA PEDRA ANGULAR DE LA PRECARIETAT LABORAL “SALARIS PER A SOBREVIURE”

Una enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostra que al voltant del 15% de les persones assalariades tenen salaris baixos, essent més comú entre les dones i els joves menors de 25 anys. Els salaris tendeixen a augmentar amb l’experiència laboral i l’antiguitat en les empreses.

UN DE CADA QUATRE PERSONES JOVES EN RISC DE POBRESA I D’EXCLUSIÓ

Les persones joves afronten vulnerabilitat econòmica, amb altes taxes de pobresa i d’exclusió en 2023 (27,3%) i una disminució de l’estalvi. Això limita la seva capacitat per a independitzar-se, ja que els costos de vivenda son inassequibles. La inestabilitat financera també obstaculitza la planificació a llarg termini i retarda la transició a la vida adulta. La falta de recursos financers representa una barrera significativa per assolir l’autonomia i realitzar les seves metes de vida.

¿CÓM S’ENTÉN LA OCUPACIÓ DIGNA DES DE LES PLATAFORMES SOCIALS SALESIANES?

Des de les Plataformes Socials Salesianes, s’entén el concepte de treball digno quan permet a la persona complir les condicions següents:

  • Desenvolupament professional que permet sintetitzar les aspiracions de les persones durant la seva vida laboral, ajudant al desenvolupament professional.
  • Salari just, a través d’un lloc de treball productiu que generi uns ingressos justos, d’acord a la conjuntura econòmica del moment.
  • Conciliació, deixant espai per a trobar-se adequadament en l’àmbit personal, familiar i espiritual.
  • Igualtat, per a evitar la discriminació i generant les mateixes oportunitats per a tots i totes, tant en l’àmbit de la projecció professional, com la salarial.
  • Integració de col·lectius que puguin estar o estiguin en risc d’exclusió social, garantint la igualtat d’oportunitats, l’accés al mercat de treball i incentivant el respecte por la diversitat.
  • Seguretat laboral, mitjançant un entorn de treball que garanteixi la prevenció i cobertura d’accidents laborals i una cobertura social.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.

ActualidadSocial
“El Patio salesiano”, VI Encuentro Inspectorial de las Plataformas Sociales Salesianas

“El Patio salesiano”, VI Encuentro Inspectorial de las Plataformas Sociales Salesianas

Bajo el lema “El patio como espacio central de la relación educativa” se ha celebrado el VI encuentro del ambiente Plataformas de la Inspectoría Salesiana María Auxiliadora. Rafael Bejarano, responsable de Obras y Servicios Sociales, Migrantes y Voluntariado en el Dicasterio de Pastoral Juvenil, ha sido el encargado de la ponencia principal.