Musicals Salesians, de nou a l’escenari, a velocitat de creuer

1 diciembre 2022

Salesians Comunicació

l

Expliquem l'experiència de la tornada als escenaris de multitud de joves i no tan joves en aquest nou temps teatral. Il·lusions, expectatives, noves visions, projecció de futur. Això no hi ha qui ho pari.

Els primers salesians van portar a les inspectories d’Espanya aquesta estima per l’art i l’expressió: els salesians grans encara recorden amb gust les mítiques representacions de sarsueles i sainets de la Galeria Salesiana, adaptacions d´obres clàssiques a repartiments formats només per nois. Pablo Anchoa o Sindo, el Tonto van ser èxits rotunds.

A mitjans dels 60, irrompen els festivals de la Canción Blanca, que arriben a assolir notorietat a tot el país. Una de les seves finals, a Llars Mundet, és transmesa per Televisió Espanyola. Bruno Juan Álvarez Abreu recorda el festival a Santa Cruz de Tenerife,“organitzat pel Col·legi dels Salesians de la capital, ubicat llavors a Puente Galcerán” i rememora l’actuació del seu company, José Manuel Hernández; eren temps d’Eurovisió, de Massiel i el seu La, la, la.

Tot i això, hi va haver dos musicals que van marcar un abans i un després, el musical Juan Soñador del salesià Carlos Martínez Voces i el Musical Don Bosco d’Antonio Gil Prieto i Joan Faner ambdues obres estrenades el 1988, al centenari de la mort del fundador.

Comença així una nova era a l’expressió artística de l’Espanya salesiana: Antonio Gil Prieto i Joan Faneres posen al capdavant d’un projecte ambiciós en la seva producció professional, del qual sorgeix l?enregistrament d?un disc i la representació d?aquest musical per tot Espanya. Així valora Antonio Gil el significat d’aquesta nova forma de teatre: “És a través del text, de la cançó, de la coreografia, del ball que es desenvolupen les potencialitats de les moltes actituds que motiven l’atenció, l’harmonia, la comunicació, el control, la concentració, el dinamisme, disciplina, esforç, il·lusió, imaginació, optimisme, respecte, responsabilitat, sensibilitat, treball, unió… i abasta diverses arts escèniques (text, poema, cançó, interpretació) que juntes, harmonitzen allò del que els protagonistes s’enamoren i il·lusionen i entusiasmen al públic amb allò que diuen i com ho diuen”.

 

Recurs educatiu i projecció professional

Aquí es resumeix tot allò que una representació teatral aporta en l’educació dels i les joves, nens i nenes que hi participen. Actualment són molts els centres juvenils salesians que continuen amb aquest llegat. Que proposen aquest temps educatiu diferent i, moltes vegades, impliquen famílies, associacions de pares i mares i altres grups de Família Salesiana.

Per exemple, Salesians Burriana on estan preparant dos musicals simultàniament. En primer lloc, el musical de joves del Centre Juvenil Porta Oberta , “Kinky boots”, s’estrenarà a l’abril i el dels més petits al febrer sobre l’obra teatral ‘Tarzán’. Els destinataris implicats al teatre a Borriana al musical infantil són 84 nens, mentre que al teatre de joves són 99 joves. A la part tècnica col·laboren 59 joves.

Porta Oberta compta amb una llarga tradició teatral, especialment pel que fa a musicals, que es remunta a finals dels anys 80. Alguns dels joves del centre juvenil van seguir la seva vocació sobre l’escenari i van estudiar Art Dramàtic i s’han dedicat en algun moment, de manera professional, a les arts escèniques. És el cas de Manuel Porcar, Javier Cabedo, José Alcalá o Miriam Cardoso, entre d’altres. A més, Sandra Bernat és la directora i creadora de la productora teatral Bambolina.

En aquesta línia i sent Amorevo, el grup de Teatre del Centre Juvenil Paseo de Madrid, un d’aquells grups que naixia per l’impuls del Musical Don Bosco, amb més de 30 anys d’experiència, compta amb nombrosos integrants que han seguit la seva carrera artística al món del teatre musical professional tant a nivell nacional com internacional. No només pel que fa a la interpretació sinó també a la part tècnica.“És un orgull dir que molts altres integrants, gràcies a l’experiència que els ha brindat Amorevo, s’han format en seccions més tècniques i ara fan aquesta tasca en teatres professionals”, afirma Javier García, director del grup.

Un dels reconeixements que porten per bandera és haver estat premiats en la X Edició dels Premis del Teatre Musical amb el premi honorífic.

D’altra banda, la casa Salesiana de Cartagena està assajant ‘Un millón de sueños’, un musical basat en El Gran Showman que implica prop d’uns 120 participants i 27 animadors. Les representacions seran al mes dabril.

L’experiència educativa del teatre ofereix l’oportunitat de donar importància a qui, de vegades, se sent més irrellevant.«Hem vist com a xavals que no deien més de dues frases seguides en un moment de grup han dut a terme papers principals i han guanyat moltíssima confiança en si mateixos que avui mantenen»,expliquen els responsables del grup.

Des de Salesians Cartagena han sortit diversos apassionats del teatre i alguns ho han portat a l’àmbit professional. N’és un exemple David Matarín; actor per a sèries d’HBO com “Todo lo otro”.

El Gran Showman també ha estat l’obra triada pel grup de teatre de Salesians Guadalajara per representar el seu desè musical. Aquest cap de setmana, el 4 de desembre, obren el teló amb l’estrena oficial i faran representacions fins al mes d’abril.

El grup el formen 130 persones: 90 joves adults i la resta adults antics alumnes del Centre, animadors, professors, pares i mares. Com altres grups compten amb la seva pàgina web on es poden obtenir les invitacions: www.teatrosalesianosguadalajara.org  i els seus perfils a xarxes socials amb el nom de @TeaSaleGuada.

Al teatre es donen cita multitud de valors, que mereixen ser reconeguts, des de la companyonia, l’esperit de superació, el treball en equip, l’esforç… fins a altres valors com l’art, l’alegria, etc. «Creiem fermament que el teatre (salesià) ajuda els joves a ser millors persones. Podríem reformular la frase de Don Bosco i dir que una casa salesiana sense música, i sense teatre, és com un cos sense ànima», afirmen des de Guadalajara .

És un grup amb més de 20 anys de camí el que fa que comptem amb diversos exemples de com pertànyer al grup de teatre ha inspirat diversos membres o antics membres a optar al món professional, des de la música i els espectacles en viu, al món del cinema, les sèries o les arts dramàtiques en general. “Tot un orgull saber que aquest granet de sorra que poden representar tots aquells que han participat en un musical o teatre salesià, pot inundar el món professional d’actors i actrius amb un transfons salesià”, conclou Pablo Patiño, director del grup.

Ressorgir després de la pandèmia

Diversos grups protagonistes d’aquest reportatge van començar els seus projectes abans de la pandèmia. Tres anys treballant en les “noves” obres ha fet que en aquest temps hagin pogut perfilar molts detalls, però també ha generat una gestió complicada després de la tornada a la normalitat. Amb part dels elencs renovats, han hagut de començar pràcticament de zero amb assaigs, coreografies, cançons. Tot i que sens dubte la pandèmia ha generat un al·licient extra de motivació per a tothom.“Hem patit molt durant molt de temps i ara ens toca tornar els somriures a tots els espectadors. El nostre lema durant la pandèmia ha estat una frase que es canta en una de les nostres cançons: Si caminem junts, els nostres somnis es faran realitat”, explica Patiño de Guadajara.

“La tornada al teatre ha suposat la joia tant de participants com d’animadors. És un projecte que a tots il·lusiona, volíem estar a sobre de l’escenari una altra vegada i crear un espectacle amb tots els infants i joves que s’hi apunten”, completen els components del grup de Salesians Cartagena.

Per la seva banda, el grup Amorevo de Madrid va buscar adaptar-se a les circumstàncies que exigia l’emergència sanitària. Inspirats en la figura de Don Bosco, que va buscar solucions imaginatives, van trobar solucions i alternatives per poder assajar des de casa i continuar mantenint el contacte, sense pensar en cap moment l’activitat durant les restriccions.

Va sorgir la necessitat de mostrar tot l’esforç realitzat abans i durant la pandèmia, i van emetre en “streaming” el seu musical. Convertint-se en el primer grup de teatre amateur a Espanya a retransmetre el seu musical per aquesta via. També van realitzar alguna funció presencial per als més propers, comptant en tot moment amb el suport del seu centre, Salesians Paseo, que va ajudar a establir un protocol covid per a les funcions i va animar i donar suport en tot moment al grup.

Havent passat per aquesta etapa tan complexa, ara els musicals salesians estan reprenent l’activitat amb la màxima normalitat possible. Per a molts dels promotors l’“era post-Covid” comporta nous desafiaments.

“Un d’aquests desafiaments a què plantem cara és la manca d’implicació i de responsabilitat. Actualment notem que les ganes de comprometre’s amb un projecte no estan passant pel seu millor moment, i veiem com la cultura de l’esforç s’ha vist minvada. Però això no és una cosa que ens freni, sinó que ens impulsa a seguir treballant per trencar aquestes barreres”, comenta Javier García, director d’Amorevo.

Amorevo del Centre Juvenil Paseo a Madrid està treballant ara en dues obres: Bob EsponjaVaiana en què participen aproximadament 100 persones entre els dos grups: nois i noies de 10 a 14 anys i el segon de 15 anys en endavant. Aquest grup, com molts altres, compta amb un important nombre de col·laboradors que, eventualment els ajuden i que “formen part del grup i els sentim com a plens integrants”, afirma García.

Tot això els impulsa a continuar endavant entenent la seva activitat com un mitjà educatiu i no tant com un fi en si mateix.

“El sistema preventiu de Don Bosco és un dels pilars fonamentals de la nostra manera d’entendre el teatre. De fet, el nom del grup ve de la paraula italiana Amorevolezza, una de les bases d’aquesta manera d’educar. Després de la pandèmia creiem que és una cosa que està més present que mai, ja que a causa de les difícils situacions per les quals hem hagut de passar, es fa més necessari tenir un sistema educatiu on el centre sigui el cor, i allò important les persones”, conclou García.

Com un instrument

A Aranjuez, en el Centre Juvenil Las Aves cada any preparen un teatre musical en què intervenen al voltant de 40 actors entre ball, cor i dramatització (tots entre 13 i 18 anys): Juntament amb ells organitzen, acompanyen i coordinen el projecte un grup d’animadors adults.

Per a aquest curs el projecte s’inicia des de zero i estan preparant amb els mateixos joves els decorats, ambientació, llums i so, màrqueting, etc. És una activitat més del centre Juvenil que alguna vegada ha despertat en els participants la vocació de ser actors o actrius cursant estudis superiors en dramatització, tècnica o ball.

“Això suposa un al·licient per als mateixos joves, ja que veuen que els seus predecessors han trobat, gràcies a la tasca pastoral i l’ambient que es genera en aquesta activitat, un objectiu a la seva carrera vital i una motivació per trobar el seu lloc al món”, explica Imanol Burgos, director del Centre Juvenil Las Aves.

Una cosa semblant succeeix al Centre Juvenil Pozo Don Gil a Ciudad Real. Juntament amb els grups de l’IEF, que es reuneixen els dissabtes, un temps del cap de setmana el dediquen a preparar el músical “Footloose”, que representa temes tan importants com els conflictes de famílies amb adolescents, la importància de la música o el procés de dol. Estrenarà a l’abril. Al projecte hi estan implicats 45 participants, 7 animadors i 2 salesians.

«Encara que poc té d’activitat professionalitzada, els musicals en aquesta Casa sempre han enfortit molt el sentit de pertinença i de treball en equip, permetent als nois conèixer-se més a si mateixos i entre ells i vèncer les pors típiques de l’adolescència. També cal destacar que aquesta activitat enforteix els llaços dels animadors del nostre Centre Juvenil amb les d’altres presències de l’Espanya salesiana per a la recerca de recursos i idees (cançons, llibrets, decorats…)”, conclou Antonio Esgueva, salesià, director de Salesians Ciudad Real.

Més musicals salesians per a aquest curs

  • El Centre Juvenil Salesià Garelli de El Campello que està preparant el musical ‘Aladdín’. Hi participen més d’un centenar de joves organitzats en equips tècnics, balls, maquillatge, etc. Els monitors implicats són 27 a qui els ajuda un equip de 23 mares i pares.
  • El grup de teatre Rebulizio de Monzón on preparen dos musicals. Amb el grup de l´escola estrenaran ‘Peter Pan’, protagonitzat per una vintena d’alumnes i amb el grup dels més grans ‘El Jorobado de Notre Dame’ creacions pròpies de la companyia.
  • A La Línea de la Concepción la companyia de teatre salesià Thaliómene està formada de 68 integrants de la casa i d’alumnes que pertanyen a altres centres escolars de la ciutat gaditana. Entre les obres en desenvolupament es troben Peter Pan «El musical» que va finalitzar el curs passat amb la seva estrena. «Aquest any estem tancant gira fora del nostre municipi i seguirem amb ‘Encanto’, que acabem de començar amb l’obra i està enfocada al grup d’edats compreses entre 7 i 13 anys. Esperem estrenar al juny. També hem començat amb ‘Hèrcules’ que està adreçada al grup adolescent de la companyia, edats entre 13 i 20 anys”, expliquen.
  • Des de l’escola de teatre Rábeta de Salesians Rota una vintena de joves estan representant ‘Bajo el mar’ aquest mes desembre. Aquesta obra teatral ja va ser un èxit d’assistència de públic a l’estiu.
  • En el cas de Salesians Sabadell des del centre juvenil estan assajant «Ratatouille, entre los fogones de París», amb 48 xavals de 5è i 6è de primària. i representacions els dies 3 i 4 juny de 2023, i High School Musical, amb 17 joves de l’ESO i funcions els dies 10 i 11 de juny del proper any.
  • Des del Centre Juvenil de Terrassa un total de 62 joves estan assajant els musicals de ‘Shrek’ i de ‘Tenn Beach Musical’, les representacions de la qual seran en els mesos de maig i juny.

  • Per la seva banda el centre juvenil de Salesians Rocafort organitza dues obres teatrals titulades ‘El Rey León’ i ‘Encanto’ que es representaran al maig i al juny i que estan protagonitzades per mig centenar de nens i joves.
  • A més, al centre juvenil de Sant Boi representarà Aladdin amb 30 joves al mes de juny
  • Al MJS de Sarrià estan preparant «El gran show» amb 80 persones pels mesos d’abril i març.
  • El 25 de febrer de 2023 és la data per estrenar el musical número 19 del Centre Juvenil Oldarra de Salesians Deusto. L’obra escollida “We Will rock you”. Hi estan implicats uns 100 xavals, més prop de 50 animadors, mares-pares, col·laboradors, salesians…
  • Gaztetxo Antzerki Eskola, l’escola de teatre del Centre Juvenil Maria Auxiliadora de Salesians Donostia té en cartell Head over Heels. Comencen les seves representacions a l’octubre i romandran en cartell fins al desembre. Està format per joves alumnes de l´Escola de Teatre de Salesians Donostia amb una llarga trajectòria de més de vint anys representant musicals. El 2019 van ser reconeguts amb la Medalla al Mèrit Ciutadà atorgada per l’Ajuntament de la ciutat.
  • A Salesians Sant Joan Bosco de València realitzen des del Col·legi 4 obres per a diferents edats: Infantil: “Encanto”amb 17 participants. Primer cicle de Primària: “Trolls” amb 50 participants. A la segona etapa de Primària: “Encanto” amb 28 joves i des del Centre Juvenil Entre Amics «Burlesque” amb 82 joves. Les representacions seran des de l’abril fins al juny.

Cultura musical i educació

Els musicals salesians, com passa amb els musicals a nivell professional, estan vivint un auge imparable a Espanya. Hem passat de ser un país on miràvem de reüll Broadway o Londres, a ser un país on tenim les millors produccions mundials a la Gran Via. I potser aquest sigui un dels motius pels quals la cultura musical s’estigui arrelant (cada vegada més) al món salesià i als centres juvenils i grups de teatre de les dues inspectories salesianes a Espanya. Amb projectes que cada curs es van superant més i més. Si bé és cert que per als salesians el teatre sempre ha estat un ambient molt cuidat, aquesta cultura musical professional està fent que cada cop més joves s’interessin per participar en els grups. “Nosaltres és estrany el mes que en una ciutat petita com Guadalajara, no ens arribi una petició nova per pertànyer al grup de teatre del col·legi”, afirma el seu director.

El teatre salesià no és simplement un lloc on vas, assages, actues, t’aplaudeixen i ja està. El teatre salesià es basa en els pilars del sistema preventiu, perquè els projectes es fan dins d’una RAÓ: exigents, amb unes normes perquè tot el que es prepari sigui de la millor i més professionalitat possible, però sempre sota el mantell de l’AMOR en els petits detalls i, sobretot, en la preocupació per cada jove i en la seva situació de creixement personal. “Qui pertany a un teatre salesià sap que tot ho fem amb uns valors clars i ferms, seguint els ensenyaments de la fe de Don Bosco i el seu model, Jesús de Natzaret”, expliquen des del grup de Guadalajara.

I ho corroboren els seus companys del Centre Juvenil Las Aves de Aranjuez: “Tenint en compte que el teatre és una activitat més perquè els joves de qualsevol gust, edat, procedència o experiència tinguin cabuda en un Centre Juvenil i supeditant totes aquestes activitats al veritable objectiu salesià (que no és altre que acostar els joves a Déu), creiem fermament en aquest model d’acompanyar els joves a través de les seves habilitats, situacions i circumstàncies pel camí de la vida”.

Ho descobreixen els mateixos joves cada dissabte: «És una oportunitat molt gran de transmetre les bases de l’educació salesiana en un àmbit artístic, la proximitat, l’empatia, la il·lusió, l’esforç… són valors que s’estan vivint a cada assaig i representació ” (…) ens ajuda a avançar-nos a situacions que viuen els joves dia rere dia en una societat on el que més demanen ara mateix és poder parlar del que els passa, troben un lloc on sentir-se acompanyats i escoltats”, explica Emilio Flores del CJ Entre Amics de Salesians Sant Joan Bosco de València.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»88197,88198,88199,88200,88201,88202,88203,88204,88205,88206,88207,88208,88209,88210,88211,88212,88213,88214,88215,88216,88217,88218,88219,88220,88221,88222″ _builder_version=»4.19.2″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

1 Comentario

  1. Pedro Ansorena Remírez

    Qué interesante y qué cierto. Fue y puede ser fundamental, en los colegios salesianos, la práctica del teatro y de los musicales. En Pamplona el Grupo de teatro Amadís de los Antiguos Salesianos, posteriormente desjajado de la Asociación por motivos administrativos y a efectos de subvenciones, mantuvo la vinculación con Salesianos hasta su cierre definitivo en 2011. Sus componentes, la mayoría antiguos alumnos salesianos, siempre han comentado lo bien que les vino en su vida personal y profesional haber empezado haciendo sus pinitos teatrales en su colegio y posteriormente formando parte del Grupo de Teatro Amadís. Grupo que fue base para la creación del posterior grupo de teatro semiprofesional » El Lebrel Blanco», en Pamplona, de grandes éxitos a nivel provincial y estatal. Base, a su vez, de un espectáculo que animó el Camino de Santiago con la representación en el pueblo de Obanos durante muchos años del espectáculo al aire libre del llamado «Misterio de Obanos» de renombre nacional. No quiero alargarme. Tan sólo terminar dando las gracias a mis queridos profesores salesianos por la educación que me dieron y en especial la teatral y musical. Gracias Don Bosco y tus salesianos.

    Responder

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
El plumero

El plumero

El 8 de diciembre de 1841 Don Bosco se dispone a decir misa en la Iglesia de San Francisco de Turín. El sacristán, Giuseppe Comotti, golpea con el mango del plumero a un pobre aprendiz llamado Bartolomé Garelli. Don Bosco afea al sacristán su actitud. Llama amigo al muchacho e inicia con él su obra a favor de los chicos.