‘Obrim camins’, empremtes reflectides des de la tasca pastoral de les cases Salesianes

23 noviembre 2022

Salesians Comunicació

l

El lema pastoral guia els esforços de les dues inspectories d'Espanya des de l'inici del curs 2022/23. Després dels tres primers mesos són nombroses les iniciatives que corroboren la manera com les parròquies, escoles, plataformes socials, centres juvenils o la família salesiana treballen diàriament per enfortir les comunitats des de la vivència de la fe i la fraternitat.

El passat 14 d’octubre tota la Comunitat Educativa de Salesians Atocha va fer un mosaic amb el lema pastoral Obrim camins. Aquesta estampa tradicional cada any indica que el nou lema és una realitat que arriba a cada racó de les presències salesianes gràcies al treball pastoral i al boca-orella dels principals destinataris. Per això, a la casa d’Elx s’ha pogut veure fins i tot una col·lecció de cartelleres educatives amb l’objectiu de contagiar un esperit de comunitat, amb missatges diversos, confeccionats tenint cura de la implicació de l’alumnat amb les orientacions que el professorat aporta. “En totes trobem petjades de grans i petits amb la seva mirada atenta, perquè pel camí ens juguem la felicitat a saber mirar el que és senzill i quotidià”, expliquen des de l’equip de pastoral de la casa salesiana.

Obrim camins cap a dins: celebracions

La campanya és molt més que un lema. És la manera com es viu. Més de 500 animadors de centres juvenils, formadors i talleristes de les cases d’Atocha, Deusto i Ourense van participar el 24 d’octubre passat en les jornades de formació d’animadors de l’IEF. A Salesians Triana, durant la Setmana de la Diversitat, han promogut l’acceptació d’un mateix i el respecte sota el lema “La diversitat obre camins”. D’altra banda, a Salesians Girona, l’11 de novembre passat, el salesià Pep Alamán va oferir un matí d’interioritat i trobada personal als educadors de la plataforma social.

Obrim camins cap a Déu: Convivències i peregrinacions

Moltes presències salesianes han convocat convivències en el marc de la campanya amb dinàmiques similars adaptades a cada territori. Treballant per obrir diferents camins cap als altres, cap a dins i cap a Déu. En algunes cases s’han realitzat convivències de família salesiana o reunions dels consells de la CEP d’inici de curs sota el lema Obrim Camins.

Alguns centres, com ara Salesians Sant Vicenç dels Horts, Badalona i Sant Antoni Abat de València, entre d’altres, han realitzat convivències tutorials en les diferents etapes educatives. Altres cases com Los Boscos i Aramburu han realitzat una part del Camí de Sant Jaume. A més, els grups Comfya de Salesians Alacant, realitzen etapes preparatòries per la zona mediterrània per enfortir-se de cara al Camí que realitzaran a final de curs.

El Centre Juvenil Salesians Carabanchel el 21 doctubre va organitzar un temps de formació i oració al voltant de la proposta pastoral. Xabi Camino, delegat inspectorial de Pastoral Juvenil de Salesians Santiago El Mayor, va ser l’encarregat d’animar aquesta formació. De la mateixa manera, la primera activitat del centre juvenil de Salamanca, celebrada el 8 d’octubre, es va fer al voltant de la idea d’obrir camins cap al futur en què els protagonistes havien d’anar disfressats de la professió que volen ser de grans. Per part seva, el primer cap de setmana d’octubre l’equip d’Animadors del Centre Juvenil de Guadalajara va invertir el seu temps per reflexionar, compartir, planificar i resar. “Obrim Camins en aquest nou curs amb tota la il·lusió del món”, afirmaven.

D’altra banda, el cap de setmana del 12 i 13 de novembre es van celebrar les trobades ADS i Vida d’Extremadura a Puebla de la Calzada, MJS de Canàries, ADS 1-2 d’Andalusia Oriental a Úbeda i de SevillaHuelva en Carmona i LUZ 3-4 d’Andalusia Oriental a Linares. Per mostra allò viscut a Úbeda on van assistir-hi prop de 210 nois d’aquesta etapa de l’IEF. “Es va celebrar l’eucaristia, animada pel Cor de Salesians Úbeda a què va seguir el moment formatiu, sobre el lema ‘Obrim camins’. Després de la formació van arribar els campionats i els tallers. Tot va finalitzar a les 17 hores amb el lliurament de premis i de detalls per a cada casa, en què el Centre Juvenil ZERO’S va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Úbeda”.

Obrim Camins cap als altres: voluntariats

A la setmana del voluntariat, Salesians Puertollano, des de 4t de primària fins als darrers cursos de Grau Superior, van tenir l’oportunitat d’acostar-se a aquesta realitat. De la mateixa manera altres centres van tenir aquesta experiència, com és el cas de Pizarrales. A Salesians Lugo al mes d’octubre “van obrir camins” cap als altres, amb la Campanya del Domund. “Aquest mes de novembre i que ho farem al llarg del curs, amb el rebost solidari, lliurant els aliments recollits a Càritas parroquial, per al lliurament setmanal d’aliments per als necessitats del nostre barri. D´altra banda, la convocatòria de voluntariat internacional de SMX es presentarà el 23 de novembre amb les novetats treballades des de l´ONGD Bosco Global.

Com és habitual, la campanya compta amb una àmplia varietat de recursos, com vídeos, dossiers o activitats, entre d’altres. En aquesta ocasió, s’ha obert un espai web a nivell nacional per allotjar tots aquests materials.

El principal document és un itinerari celebratiu, en què consten els accents de la campanya per a cada mes del curs. També s’hi ha inclòs un apartat per a les celebracions interreligioses, atenent la diversitat a les cases salesianes.

Els educadors poden trobar a la web un apartat per aprofitar al màxim la campanya a l’aula. Aquí s’hi ha inclòs una proposta per edats per organitzar una convivència cristiana. També hi ha activitats per al lleure organitzades per etapes educatives.

Un vídeo presentarà les orientacions de la campanya per a cada mes. El de novembre ja està disponible al canal de YouTube de Salesians Espanya, en uns dies el de desembre.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…