Salesians Huelva «prepara per a la vida» a joves amb diversitat funcional

9 marzo 2023

María Fernández | Huelva Información

l

Gràcies al Programa Formatiu per al Trànsit a la Vida Adulta i Laboral que facilita la inserció professional de joves amb discapacitat intel·lectual a Huelva.

Són molts els escolars que acudeixen cada dia a les aules del Col·legi Cristo Sacerdote de Huelva. Des de Primària, fins a Secundària, passant pels cicles de Formació Professional, centenars d’alumnes es formen diàriament en aquest centre educatiu per esdevenir els grans professionals del futur amb què sempre han somiat. Tot i això, encara que ells són majoria, a Salesians també hi ha cabuda per a un altre petit (encara que només en nombre) grup d’estudiants amb capacitats especials. Joves amb diversitat funcional desitjosos de mostrar la seva vàlua, compartir experiències amb la resta de companys i trobar una sortida laboral afí als seus gustos i inquietuds.

Aquesta és, precisament, la raó de ser del Programa Formatiu per al Trànsit a la Vida Adulta i Laboral (P.F.T.V.A.L.), que van posar en marxa (de manera concertada amb la Junta d’Andalusia) ja fa 14 anys i que facilita la inserció professional de joves amb discapacitat intel·lectual a Huelva. Persones d’entre 16 i 20 anys, que després de finalitzar la seva formació bàsica obligatòria (o específica amb adaptacions molt significatives) es matriculen per seguir creixent i afrontar, de la manera més autònoma possible, la vida adulta.

Per això, a Salesians han construït una aula que té poc a veure amb les altres. Es tracta d’un petit «pis aula» amb les diferents estances que pot albergar un habitatge real on ells, cada dia, aprenen a moure’s com si ho fessin al carrer. Posen rentadores, estenen la roba, planxen, cuinen, freguen, surten a fer la compra… en definitiva, fan tasques quotidianes al costat dels seus formadors, amb l’objectiu d’assolir una rutina que els prepari per viure per ells mateixos.

María José Pérez i Guadalupe Galloso són les encarregades de dirigir i tutoritzar aquest programa en què també hi participa la resta del professorat del centre, precisament perquè es tracta d’una formació que, malgrat ser especial, no està aïllada de la resta de competències ni de cursos impartits al terreny de la formació professional a Salesians.

Amb aquest projecte es pretén potenciar al màxim totes les capacitats personals dels cinc alumnes que aquest curs hi ha matriculats. Igualment, es busca assolir l’autonomia personal i social; un acostament a la realitat laboral i aconseguir un desenvolupament permanent per a una millor qualitat de vida.

Un programa formatiu únic a Huelva

Tot i que el PFTVA també es desenvolupa en altres centres educatius de Huelva, a Salesians és diferent, ja que no funciona de manera aïllada a la resta d’alumnes, sinó que s’integra i cohesiona, tant amb els altres companys de l’àrea d’ensenyament de la formació professional, com amb el professorat i els diferents cicles densenyament que simparteixen.

Per això, gràcies al PFTVAL es promou tot el possible l’autonomia personal, afavorint la seva concepció com a persona adulta i capaç; es potencia el benestar i la cura d’un mateix; la seguretat personal i l’equilibri afectiu, a més de l’adquisició d’habilitats i destreses laborals que possibilitin el contacte i/o la inserció en el món del treball.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.